Annonce
Danmark

Bjørnen er såret og måske derfor allerfarligst

Ruslands præsident Putin føler sig klemt og forsøger at fjerne alle mulige modstandere, inden de bliver for stærke.. Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Reuters

Nogle gange ville jeg ønske, at der var en kran i verden, som var stor nok til at løfte Rusland op fra sin nuværende plads og placere dem et andet sted på verdenskortet. Rusland er en stor, urolig og besværlig nabo, og mange ville drage et lettelsens suk, hvis det store land kunne være nabo til nogle andre. Men ingen kran er stor nok, og vores geografiske placering gør, at vi er nødt til at forholde os til Rusland.

I forrige uge sendte EU sin udenrigskommissær, Joseph Borrel, til Moskva for at prøve at få Rusland til at tage EU’s trusler om sanktioner alvorligt og give friere rammer for oppositionen generelt og Aleksej Navalnyj i særdeleshed. Svaret kom i form af en syngende politisk lussing til Borrel, da Rusland udviste tre højtstående EU diplomater midt under besøget, sådan at den stakkels Borrel måtte sidde gennem et pressemøde, hvor den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov fortalte om udvisningen.

Jeg har selv en enkelt gang mødt Lavrov, som har været diplomat i næste 50 år og udenrigsminister siden 2004. Han kender alle diplomatiske kneb og selv skrevet flere af dem. Især de hårdtslående af slagsen. Vi mødtes efter at vi hver især havde holdt oplæg ved FN’s menneskerettighedsråd og et af emnerne var derfor samarbejde om menneskerettigheder, men inden jeg fik sagt noget om demokrati og ytringsfrihed, så havde Lavrov taget ordet og gav det nærmest ikke fra sig i de følgende 20 minutter, hvor jeg fik en lektion om russisk opfattelse af verdens gang. Kun hårdt kæmpende og ved at lægge alle diplomatiske formuleringer bag mig kom vi tilbage til debatten om menneskerettigheder og samarbejde om Østersøen.

Men hvorfor bruger Lavrov og Rusland besøget fra EU til at sende Borrel ydmyget tilbage? Faktisk er det fordi Rusland har brug for at vise indad til, at de stadig har – eller gerne vil se ud som om de har – en styrkeposition overfor andre lande og særligt EU.


Jo mere Rusland er klemt ud af til, jo mere vil de kæmpe for at holde kontrollen ind ad til. Derfor bliver der slået hårdt ned på Aleksej Navalnyj og andre oppositionskræfter.


I virkeligheden er den russiske bjørn såret og klemt på flere fronter. Den russiske økonomi har været båret af olie og gasindtægter i mange år, men de lavere priser har ramt statens indtægter hårdt. Samtidig har de dyre konflikter i Ukraine og Syrien kostet den russiske statskasse dyrt. Samtidig kan vi se, at den store russiske kampkraft måske kunne håndtere at sende ”små grønne mænd” i form af soldater uden uniform ind i Ukraine, på Krim og til Libyen. Men Rusland er ikke gearet til at modstå nye teknologiske løsninger som små kampdroner, som har presset russiske interesser tilbage flere steder.

I Libyen var Ruslands protegé, General Haftar, tæt på at vinde borgerkrigen og smide den FN-anerkendte regering ud af Tripoli. Men da Tyrkiet sendte deres droner ind i konflikten måtte Haftar trække sig tilbage til Tobruk med halen mellem benene. I Armenien troede regeringen sig sikker på egen styrke og alliancen med Rusland i konflikten med nabolandet Aserbajdsjan. Derfor var Armenien ganske sejrssikker, da den seneste runde af konflikten startede, men med moderne droner blev det til et totalt nederlag, som var ved at fjerne det relative unge land helt fra landkortet. Rusland fik kun en birolle i fredsløsningen som leverandør af en fredsbevarende styrke, men uden indflydelse på den nye grænsedragning.

Endelig er Ukraine ved at få øjnene op for dronernes mulighed i kampen for at genvinde kontrollen over Donbass regionen i øst. Hvis Ukraine kan presse de russisk støttede oprørsgrupper ud af Donbass, så vil det være endnu et kæmpe slag til Ruslands selvforståelse.

Jo mere Rusland er klemt ud af til, jo mere vil de kæmpe for at holde kontrollen ind ad til. Derfor bliver der slået hårdt ned på Aleksej Navalnyj og andre oppositionskræfter. Derfor blev guvernøren fra den fjerne region, Khabarovsk, fængslet da han tillod sig at vinde over Putins kandidat. Alt sammen tegn på, at Putin føler sig klemt og forsøger at fjerne alle mulige modstandere, inden de bliver for stærke.

Men dårligere levevilkår, tilbagegang på den militære front og målrettede sanktioner mod Putins inderkreds gør Rusland til en såret bjørn i skoven. Og sårede bjørne er nogle gange de mest rasende, uforudsigelige og farligste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Her er anklageskriftet fra slumlejren: Kurt Beier scorede over fire millioner på slaveløn til udenlandske chauffører

Læserbrev

Gøgeungen København

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce