Annonce
Sport

Bjørns helt specielle dag

Interview: For et år siden skiftede Bjørn Paulsen fra SønderjyskE til EfB. Det har været hektiske 12 måneder med masser af nederlag, fire forskellige trænere og endnu flere forskellige positioner til Paulsen på et skrantende fodboldhold. Han fortryder intet. Det siger han i hvert fald selv. Søndag er han tilbage på Sydbank Park i Haderslev for første gang efter millionskiftet til det vestjyske.

Da den nuværende Liverpool-træner Jürgen Klopp i foråret var tilbage på sit elskede fodboldstadion i Dortmund, hvor alle knuselskede ham, havde den tyske klub fået lavet et særligt skilt nede ved gangen til omklædningsrummene.

Skiltet skulle for lede den karismatiske træner den rigtige vej, for han skulle jo nødigt ende det forkerte sted. Klopp syntes, det var ustyrlig morsomt – og han var nok i endnu højere humør, da hans hold havde besejret Dortmund og var gået videre til semifinalen i Europa League.

Gad vide om SønderjyskE har fået lavet sådan et skilt til Bjørn Paulsen, når han søndag for første gang er tilbage på Sydbank Park i Haderslev efter sidste sommers millionskifte til Esbjerg? SønderjyskE elskede i hvert fald fighteren mere end de fleste, da han i seks sæsoner spillede i den lyseblå trøje med stor succes.

– Ja, det kunne være sjovt, men jeg ved godt, at jeg denne gang skal klæde om nede i etteren. Toeren er jo til hjemmeholdet, siger Bjørn Paulsen med et grin.

– Ingen tvivl om, at det bliver meget specielt for mig at komme tilbage. Jeg havde en super tid i klubben, og jeg har stadig god kontakt til en del af spillerne, så det er helt bestemt en kamp, som jeg særlig gerne vil vinde. Der kommer en masse familie og venner og ser kampen, så det ser jeg selvfølgelig frem til.

Bjørn Paulsen har mødt SønderjyskE en gang som Esbjerg-spiller. Det var i december sidste år, hvor SønderjyskE vandt 1-0 på Blue Water Arena. I foråret var EfB så på besøg hos de lyseblå i Haderslev, men en advarsel i runden før mod OB sendte Paulsen udenfor med karantæne.

– Så nu håber jeg bare, at Colin Todd sætter mig på holdet til SønderjyskE-kampen, men man ved jo aldrig. Han er en hård hund, og han forlanger virkelig noget af folk. Det har jeg haft en god snak med ham om. Sådan skal det selvfølgelig være, men ingen kan føle sig sikker på en plads i startopstillingen.

To gange i denne sæson er Bjørn Paulsen startet på bænken. En fuldstændig uvant situation for Paulsen, der ellers altid har været et af de første navne på trænerens holdkort.

Annonce

Bjørn Paulsen

Han fik sin fodboldopdragelse i klubberne fodboldopdragelse i klubberne EUI, Midtals IF og FC Sønderborg. I 2007 skiftede han til SønderjyskEs ungdomsafdeling.

Debuterede for SønderjyskE i superligaen den 25. april 2010. Den 31. august 2015 skiftede han til EfB på en firårig aftale. Vestjyderne måtte hoste op mod med 4.5 millioner kroner i den forbindelse.

Bjørn Paulsen har spillet 174 kampe i superligaen og scoret 16 mål.

– Det er ikke min livret. Slet ikke, men det har bare fået mig til at arbejde endnu hårdere. Og det er det, Colin (Todd, red.) vil have. Han mener, at jeg indeholder endnu mere. Hvis jeg sad ude på mere permanent basis, ville jeg nok overveje min situation, men det har jeg heldigvis ikke gjort endnu. Derfor har det heller ikke været på tale at blive solgt eller lejet ud.

Men der skulle være en god mulighed for en startplads til allrounderen efter sejren i mandags over OB, hvor Bjørn Paulsen blev matchvinder med scoringen til 3-2. Desuden lagde han også op til Mads Hvilsoms scoring i kampen.

– Det var fantastisk for klubben, holdet, fansene og selvfølgelig også for mig personligt. Alle havde virkelig brug for en succesoplevelse, og selvfølgelig har vi alle sammen været lidt gladere i denne her uge, men generelt synes jeg nu, at vi er gode til at holde humøret oppe – også selvom det har været noget op ad bakke i snart lang tid.

Bjørn Paulsen vil ikke bruge ordet kaotisk om sit første år i EfB. Han mener, at hektisk er mere dækkende.

– Jeg kom til, da EfB lige havde fyret Niels Frederiksen som træner – og efterfølgende har vi så først haft Mex (Michael Pedersen, red.), Jonas (Dal, red.), ”Lungi” (Lars Sørensen, red.) og nu Colin Todd som træner. Alle har deres idéer og deres måde at gøre tingene på, og det er jo fint nok, men det har bestemt været en udfordring at være en del af. Sådan tror jeg, at alle spillere har haft det.

Den megen modgang har fået spillerne til at rykke tættere sammen. Det er i hvert fald Bjørn Paulsens fornemmelse.

– Der er ingen kliker og et utrolig godt sammenhold. Den vej rundt lærte vi utrolig meget af Jonas Dal. Han slog meget på det forpligtende fællesskab, og det føler jeg, at vi har taget til os. Modgangen har gjort os stærke. Alle er der for hinanden, og det er utrolig vigtigt i vores situation.

Da Bjørn Paulsen skiftede til Esbjerg for et år siden, var han sikker på, at EfB ville blive bedre placeret i superligaen end SønderjyskE. Sådan kan man ikke ligefrem sige, at det gik. SønderjyskE spillede sig til en fornem sølvmedalje, mens Esbjergs triste succeskriterie blev at holde Hobro under sig og undgå nedrykning.

– Selvfølgelig under jeg SønderjyskE deres succes. Det gør jeg 100 procent. De arbejder enormt hårdt og gør det rigtig godt, og klubben har præsteret noget nær optimalt i de europæiske kampe. De kampe har jeg fulgt tæt. Jeg var faktisk nede at se deres hjemmekamp mod Strømsgodset. Selvfølgelig har jeg været lidt misundelig, da det jo er sådanne kampe, at man rigtig gerne ville være i som fodboldspiller, men nu må det bare blive med EfB i stedet for.

– Så nej, jeg har på ingen måde fortrudt, at jeg skiftede klub. Jeg havde brug for at prøve noget nyt, og jeg føler selv, at jeg har lært en masse i de sidste 12 hektiske måneder. Esbjerg hentede mig som midterforsvarer, men den plads spillede jeg kun i to-tre kampe. Efterfølgende har jeg næsten spillet alle andre pladser. Lige nu er jeg på venstrekanten, men jeg ville da ikke have noget imod, hvis Colin sendte mig tilbage i midterforsvaret. Jeg spiller, hvor træneren placerer mig. Det har jeg ingen problemer med overhovedet, selvom den oprindelige plan egentlig gik på noget andet.

Privat får Bjørn Paulsen heldigvis lov til at spille sin yndlingsplads. Det er hjemme i huset i Hjerting sammen med kæresten Lena, som han har kendt i fem år. Og faktisk venter parret deres første barn til oktober.

– Vi ved, det bliver en dreng, og det glæder vi os helt sindssygt til. Det bliver sundt nok for mig ikke kun at skulle tænke fodbold hele tiden.

Men søndag skal der tænkes bold – og så må vi jo se, om SønderjyskE får lavet det der skilt til Bjørn Paulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Annonce