Annonce
Esbjerg

Bjarke Ingels Group står bag spektakulært højhusbyggeri i Esbjerg

De tre tårne i Esbjerg Towers på henholdsvis 57, 35 og 23 meter kommer til at indeholde cirka 450 private ungdomsboliger i forskellige størrelser. Illustration: BIG

Det kendte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, sætter nu sit præg på Esbjerg - nærmere bestemt på Tovværksgrunden ved Gl. Vardevej, hvor man som det første sted i landet vil kunne fremvise de såkaldte kaktus-tårne.

Annonce

Esbjergs studerende kan se frem til en storslået udsigt over både by og hav, når op til 450 ungdomsboliger snart skyder op på Tovværksgrunden. Esbjerg Towers hedder projektet, som stjernearkitekten Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG (Bjarke Ingels Group) står bag.

Byggeriet af de tre højhuse på seks, ti og 17 etager bliver sat i gang, så snart de nødvendige tilladelser foreligger, og de cirka 450 private ungdomsboliger i forskellige størrelser forventes dermed indflytningsklare til studiestart i sommeren 2020.

Projektet med de tre højhuse har en samlet pris på over 300 millioner kroner, og får navnet Esbjerg Towers.

Esbjerg Towers

Hvert tårn i Esbjerg Towers bliver opført omkring en sekstenkantet klimaskærm, der går lige op og ned og har en kerne med elevatorer og trappe i midten og en rund gang med indgang til ungdomsboligerne.Det karakteristiske ydre kommer fra altanerne i stål, der drejer sig om huset for hver etage. Mens forskydningerne i etagerne visuelt giver variation i facaden, tager de samtidig pusten af vinden, så beboerne kan opholde sig på altanerne.

Det nye byggeri er en del af helhedsplanen for Tovværket, der med sin placering tæt på byens centrum, uddannelsesinstitutioner, idrætsfaciliteter, skov og hav er oplagt at udvikle til et attraktivt område.

Esbjerg Kommune har haft grunden på Tovværket i udbud. Esbjerg Towers vandt, og nu venter en proces med justering af lokalplanen for området og indhentning af byggetilladelse, inden byggeriet kan gå i gang.

Annonce

Kendte folk står bag

Det er samtidigt navnet på bygherre-selskabet, der kommer til at bestå dels af tegnestuen BIG i form af arkitekt og partner David Zahle og dels af Ejendomsinvestering Danmark med Lars Kristensen i spidsen.

David Zahle er partner hos BIG og har været projekt- og designarkitekt for mange af BIGs prisbelønnede projekter. Han får fremover rollen som formand i bygherre-selskabet, mens Lars Kristensen bliver administrerende direktør.

Lars Kristensen, der oprindeligt kommer fra Esbjerg, har været den bærende kraft bag udviklingen af EIDK (Ejendomsinvestering Danmark) med base i København og har stået for al udviklingsarbejde, byggestyring og finansiering af en lang række ejendomme med ungdomsboliger på Sjælland.

Annonce

Klinger i kommunekassen

Det er Esbjerg Kommune, der ejer den del grunden, hvor Esbjerg Towers skal opføres, men grunden sælges til selskabet bag byggeriet. Handlen indbringer derfor cirka 23 millioner kroner til kommunekassen.

Derfor var det også en glad borgmester, der flankeret af sin efterfølger, Jesper Frost Rasmussen (V), onsdag eftermiddag afslørede det storstilede projekt på Esbjerg Rådhus.

- Esbjerg Towers er en stor gevinst for Esbjerg Kommune. Vi har en klar ambition om at tiltrække flere studerende, og det her projekt er et vigtigt skridt på vejen. Med Esbjerg Towers tror jeg, at vi meget snart kan udstede en boliggaranti til vores studerende, lød det begejstret fra Johnny Søtrup (V).

Og selv om højt byggeri er blevet et kontroversielt emne i Esbjerg det sidste års tid, er Johnny Søtrup ikke bekymret for højden. Heller ikke selvom det højeste af de tre tårne med sine 57 meter bliver kommunens absolut højeste.

- Beliggenheden er optimal til højt byggeri og vi har sikret os, at der ingen skygge-gener bliver, fastslår Søtrup.

Annonce

Esbjerg før København

Projektet får navnet Esbjerg Towers og de tre højhuse kaldes på grund af byggestilen kaktus-tårne. Navnet kommer af den karakteristiske silhuet, fordi bygningerne er designet med en sekskantet kerne af kvadratiske dæk, som roteres for hver etage.

Byggeriet betyder, at Esbjerg som det første sted i Danmark vil kunne fremvise de såkaldte kaktus-tårne, BIG står bag. De skal efter planen opføres flere steder rundt om i landet, blandt andet på Kalvebod Brygge i København, men landets femtestørste by kommer først.

- Vi er blevet glade for at bygge på Vestkysten. Tirpitz var en fornøjelse at arbejde på og er efterfølgende blevet taget rigtig godt imod. Projektet her er desuden i fin forlængelse af de ungdomsboligprojekter, vi i BIG har arbejdet på de seneste år, forklarer David Zahle, arkitekt og partner hos BIG.

Planer har været undervejs siden marts måned, og nu venter en proces med justering af lokalplanen for området og indhentning af byggetilladelse, inden byggeriet kan gå i gang.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce