Annonce
Haderslev

Bjerndrup-stormandens sølvskat fra vikingetiden kommer frem i lyset

En del af de sølvmønter, der blev fundet ved Bjerndrup - og som er nogle af de første mønter, der blev brugt i Danmark. PR-foto: Museum Sønderjylland
For 1000 år siden gravede en jysk stormand sin formue ned ved husmuren i Bjerndrup. Nu åbner Museum Sønderjylland en udstilling om de 252 sølvstykker og deres historie.

Haderslev: En hel almindelig weekend i januar sidste år blev pludselig til en ægte skattejagt, da de tre detektorarkæologer Kenny Thygesen, Karin Krag og Søren Torbensen fandt de første spor af en sølvskat.

Nu åbner Museum Sønderjylland, Arkæologi i Haderslev, dørene for præsentationen af Bjerndrupskatten – en sølvskat fra vikingetiden.

Det viste sig nemlig, at de tre detektorarkæologer havde fundet en regulær sølvskat fra begyndelsen af 900-tallet på marken ved Bjerndrup vest fra Kliplev i Sønderjylland.

Annonce

Spændende indblik

Bjerndrupskatten består af i alt 252 stykker sølv af varierende størrelse og karakter. Ud over det almindelige brudsølv og sølvbarrer springer den store mængde hele sølvmønter i øjnene. De er præget i henholdsvis Ribe, Hedeby, England og det karolingiske rige.

Skatten i sig selv giver et sensationelt indblik i en spirende møntøkonomi i vikingetiden, fortæller museumsfolkene. Skatten viser nemlig, at ejermanden havde tre punge med sig, når han tog ud for at lave handler.

Bjerndrupskatten viser også, at der har ligget en landsby, hvor en stormand har boet, og det er ham, der har bragt sølvet til Bjerndrup. Hvorfor han har gravet det ned ved væggen i grubehuset, der lå lige nord for stormandens store hus, må stå hen i det uvisse.

Åbner med foredrag

Den nye udstilling åbner tirsdag 12. november kl. 19 med velkomst ved museumsinspektør Lennart S. Madsen og mulighed for at studere skatten. Museum Sønderjylland byder på en lille forfriskning. Herefter bliver der to foredrag:

Arkæolog Søren Brøgger, Museum Sønderjylland, fortæller om udgravningen af Bjerndrupskatten og den tilhørende vikingelandsby.

Museumsinspektør Claus Feveile, Sydvestjyske Museer, fortæller om mønter og møntbrug i Ribe, Hedeby og Danmark i vikingetiden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce