Annonce
Haderslev

Bjerndrup-stormandens sølvskat fra vikingetiden kommer frem i lyset

En del af de sølvmønter, der blev fundet ved Bjerndrup - og som er nogle af de første mønter, der blev brugt i Danmark. PR-foto: Museum Sønderjylland
For 1000 år siden gravede en jysk stormand sin formue ned ved husmuren i Bjerndrup. Nu åbner Museum Sønderjylland en udstilling om de 252 sølvstykker og deres historie.

Haderslev: En hel almindelig weekend i januar sidste år blev pludselig til en ægte skattejagt, da de tre detektorarkæologer Kenny Thygesen, Karin Krag og Søren Torbensen fandt de første spor af en sølvskat.

Nu åbner Museum Sønderjylland, Arkæologi i Haderslev, dørene for præsentationen af Bjerndrupskatten – en sølvskat fra vikingetiden.

Det viste sig nemlig, at de tre detektorarkæologer havde fundet en regulær sølvskat fra begyndelsen af 900-tallet på marken ved Bjerndrup vest fra Kliplev i Sønderjylland.

Annonce

Spændende indblik

Bjerndrupskatten består af i alt 252 stykker sølv af varierende størrelse og karakter. Ud over det almindelige brudsølv og sølvbarrer springer den store mængde hele sølvmønter i øjnene. De er præget i henholdsvis Ribe, Hedeby, England og det karolingiske rige.

Skatten i sig selv giver et sensationelt indblik i en spirende møntøkonomi i vikingetiden, fortæller museumsfolkene. Skatten viser nemlig, at ejermanden havde tre punge med sig, når han tog ud for at lave handler.

Bjerndrupskatten viser også, at der har ligget en landsby, hvor en stormand har boet, og det er ham, der har bragt sølvet til Bjerndrup. Hvorfor han har gravet det ned ved væggen i grubehuset, der lå lige nord for stormandens store hus, må stå hen i det uvisse.

Åbner med foredrag

Den nye udstilling åbner tirsdag 12. november kl. 19 med velkomst ved museumsinspektør Lennart S. Madsen og mulighed for at studere skatten. Museum Sønderjylland byder på en lille forfriskning. Herefter bliver der to foredrag:

Arkæolog Søren Brøgger, Museum Sønderjylland, fortæller om udgravningen af Bjerndrupskatten og den tilhørende vikingelandsby.

Museumsinspektør Claus Feveile, Sydvestjyske Museer, fortæller om mønter og møntbrug i Ribe, Hedeby og Danmark i vikingetiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjergs børn bliver elektriske

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce