Annonce
Udland

Blå bog: Mitt Romney

* Fødenavn: Willard Mitt Romney.

* Født 12. marts 1947 i Detroit, Michigan, USA.

* Romney er medlem af mormonkirken eller Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige.

* Efter sin studentereksamen blev han sendt til udlandet for at missionere. Her tilbragte han to et halvt år i det sydlige Frankrig, hvor han lærte at tale flydende fransk.

* Mitt Romney gik på den prestigefyldte Cranbrook School, før han fik sin bachelorgrad fra Brigham Young University i 1971. Han læste videre på Harvard Universitet, og i 1975 blev han jurist og fik en master erhvervsledelse, en MBA.

* Efter endt uddannelse arbejdede Romney 20 år i konsulentbranchen i Boston.

* I 1984 var han medstifter af investeringsfirmaet Bain Capital.

* I 1994 stillede han op til senatet i Massachusetts men tabte til senator Edward Kennedy. Han kunne dog trøste sig ved, at det var den snæverste sejr nogensinde til en Kennedy.

*Mitt Romney var formand og direktør for den organisationskomite, som stod for De Olympiske Lege i Salt Lake City i 2002.

* I 2003 blev Mitt Romney guvernør i Massachusetts.

* I 2007 stillede han op som republikansk præsidentkandidat men tabte til John McCain.

* I juni 2011 meddelte Romney sit kandidatur til præsidentposten 2012.

* Privat er han er gift med Ann Davies i 1969. Sammen har de fem sønner; Tagg, Matt, Josh, Ben og Craig.

* En vurderet formue på mellem 190 og 250 millioner dollar gør Mitt Romney til den hidtil rigeste præsidentkandidat i amerikansk historie.

* Romney har været i vælten, efter det kom frem, at han kun betaler 15 procent i skat, og at han angiveligt har store dele af sin formue i skattely på Caymanøerne. Desuden er det blevet kritiseret, at han ikke vil oplyse sin årsopgørelse for forrige år.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce