Annonce
Haderslev

Blå fløj provokeret: Det er Rønnow, der er på slingrekurs

Den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat har provokeret Dansk Folkepartis Jon Krongaard og Venstres Allan Emiliussen. De mener, at det ikke er den borgerlige fløj, men derimod Henrik Rønnow, som er på slingrekurs og med sin frygt for besparelser på voksen- og handicapområdet skaber uro blandt borgere og medarbejdere. Henrik Rønnow afviser kritikken. Arkivfoto: Søren Gylling
Socialdemokratiets gruppeformand og borgmesterkandidats udtalelser i forbindelse med, at alle udvalg i løbet af foråret skal finde 0,5 procent på deres budgetter, som kan bruges til andre ting, har provokeret Jon Krongaard (DF) og Allan Emiliussen (V). Rønnow ryster på hovedet.

Politik: Venstres gruppeformand, Allan Emiliussen, føler sig provokeret. Det samme gør Dansk Folkepartis viceborgmester, Jon Krongaard. De to politikeres reaktion kommer i kølvandet på socialdemokraten Henrik Rønnows udtalelser til JydskeVestkysten onsdag.

Efter økonomiudvalgets møde mandag kaldte den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat det nemlig ikke blot bekymrende, at det borgerlig flertal med seks stemmer mod fem vil indføre et såkaldt omstillingsbidrag på 0,5 procent på samtlige fagområder for at skabe et økonomisk råderum til sensommerens og efterårets budgetforhandlinger. Henrik Rønnow kaldte også det borgerlige flertals beslutning for en økonomisk slingrekurs:

- Under efterårets budgetforhandlinger sad pengene meget løst, og der blev brugt store summer på at sikre et bredt politisk forlig. Nu skal livremmen så pludselig spændes ind igen, sagde han blandt andet til JydskeVestkysten, hvor han pegede på, at kravet om at finde midlerne til omstillingsbidraget vil medføre besparelser på det økonomisk trængte voksen- og handicapområdet.

Annonce

En falsk virkelighed

Ordet slingrekurs har fået både Jon Krongaard (DF) og Allan Emiliussen (V) til at reagere kraftigt. De tager afstand fra udtalelserne, som de mener er et socialdemokratisk forsøg på at føre valgkamp og ved at skabe en frygt hos borgere og medarbejdere, som de finder ubegrundet. Blandt andet i forhold til voksen- og handicapområdet.

- Han forsøger at skabe en falsk virkelighed ved at tale om besparelser på voksen- og handicapområdet. Det er der jo ingen, der har snakket om, Det er en stråmand, et fatamorgana, som bare ikke er virkeligheden. Det har jeg behov for at italesætte, siger Jon Krongaard, der mener, at det ikke er det borgerlige flertal, men derimod Henrik Rønnow, der med sine udtalelser er med til at skabe usikkerhed og frygt:


Han forsøger at skabe en falsk virkelighed og taler om besparelser på voksen- og handicapområdet. Det er der jo ingen, der har snakket om, Det er en stråmand, et fatamorgana, som bare ikke er virkeligheden.

Jon Krongaard (DF)


- Han indgik i et budgetforlig, og nu spiller han valgkamp på emnet ved at skabe en falsk frygt, tilføjer Jon Krongaard.

Annonce

Forligsteksten

Allan Emiliussen er på samme spor som sin DF-kollega. Han har gravet aftalen frem, som beskriver det brede budgetforlig, der blev indgået af 30 ud af 31 af byrådets medlemmer i efteråret:

- På side et, som Henrik selv har underskrevet, modsiger han sig selv. Her står der ordret følgende: ”Der lægges vægt på omstilling, nytænkning og innovation” og særligt dette: ”Der kan ikke forventes et tilsvarende økonomisk råderum de kommende år som følge af en tilførsel af midler fra staten – det skal i høj grad skabes indenfor udvalgenes nu kendte rammer.” Alt sammen noget, som Henrik har underskrevet. Jeg siger det helt objektivt. Jeg føler mig dybt provokeret af hans udtalelser. For det er ikke en spareøvelse, men et forslag til at skabe et lokalt råderum. Der er en lige linje fra budgetforliget til det, som vi vedtog mandag. Derfor er det ikke i orden, at han kalder det en slingrekurs. Hvis der er nogen, der er på slingrekurs, så er det ham selv. Det er ren valgkamp, siger Allan Emiliussen.

Annonce

For mange ukendte faktorer

Henrik Rønnow afviser, at hans udtalelser handler om valgkamp.

- Kan vi dog ikke snart komme ud over det og blot konstatere, at der til efteråret er valg. Allan Emiliussen er jo også i valgkamp, se blot hans læserbreve, hvor han remser alle de gode ting op, der er sket. Nej, lad os i stedet tage nogle skarpe debatter om kommunens økonomi, siger Henrik Rønnow.

Baggrund

Lige som altid på dette tidspunkt af året, skal politikerne i økonomiudvalget fastlægges, hvorledes, hvordan og hvornår budgettet for 2022 skal udformes.

På mandagens møde i økonomiudvalget blev budgetstrategien derfor fastlagt.

Her var der lagt op til to scenarier: Enten skulle politikerne i foråret finde et økonomisk råderum på 0,5 procent inden for fagudvalgenes driftsbudgetter, eller også skulle det økonomiske råderum findes i efteråret.

Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte nej, idet de ikke ønsker at fagudvalgene skal levere et omstillingsbidrag. Partierne bakker dog op om den øvrige del af strategien.

Han afviser ikke, at de enkelte udvalg måske på et tidspunkt senere på året og inden budgetforhandlingerne skal ind for at finde penge, der kan skabe et økonomisk råderum til nødvendige initiativer:

- Men ikke nu. For her og nu står vi i en situation med alt for mange ubekendte faktorer. Eksempelvis ved vi ikke, hvad coronaen kommer til at koste, og måske får vi et væsentligt mindre forbrug i 2020. Jeg mener derfor, at vi skal vente, til der er faldet ro på den kommunale økonomi og vi ved mere.

Henrik Rønnow står ved sin frygt for konsekvenserne ved her og nu at gå ud og finde penge, der kan undværes.

- Ja, jeg er bekymret, særligt for ældre- og handicapområdet, som alle ved i den grad har været udfordret. Derfor synes jeg også, det er uanstændigt, at man vil tvinge udvalget til at gå ind og finde områder, hvor der kan spares 0,5 procent. Helt grundlæggende, så kan øvelsen også kun lykkes, hvis vi har fuld forståelse fra medarbejdere og ledere. Det er dem, der skal byde ind med områder, hvor der kan frigøres og skabes et økonomisk råderum.

Annonce

Direktørens idé

Allan Emiliussen og Jon Krongaards angreb på ham og henvisningen til hans underskrift på efterårets budgetforlig finder Henrik Rønnow mærkelig:

- Der står intet i forligsteksten om omstillingsbidrag. Ideen er ikke støbt i den borgerlige lejr. Det er en dygtig kommunaldirektør, der er kommet med et forslag, som de borgerlige så har grebet. Så nej, det er ikke mig, der er på slingrekurs.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Benny Bonde: Skyd gæssene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Aabenraa

Ingen adgang uden gyldigt ID-kort: Ny shelterplads bliver et vigtigt tilflugtssted for veteraner

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Annonce