Annonce
Sønderborg

Blå Flag finder invasive arter ved Als

Mathias Jessen har i de seneste fire uger fortalt om dyrelivet langs strandene på Als. Han er biologistuderende og tilknyttet Naturvejlederne Sønderborg. Foto: David Skaaning
Årets Blå Flag-aktiviteter ved strandene på Als har ledt til fundet af to forskellige invasive arter.
Annonce

Nordals: I løbet af skolernes sommerferie har der som sædvanligt været gratis Blå Flag-arrangementer ved de alsiske strande og lystbådehavnen i Sønderborg.

Her kan børn og forældre få lov til at låne waders, rejestrygenet og andet fiskeudstyr, så det er muligt at gå på opdagelse i den nære natur langs strandene.


Både krabben og østers spreder sig vidt omkring med deres larver, så når de først er i farvandet, så er det umuligt at blive fri for dem igen

Mathias Jessen, formidler hos Naturvejlederne Sønderborg


Dette år har arrangementerne dog haft besøg af to særligt uvelkomne gæster i havet. Det drejer sig om to invasive arter, som ikke er ønsket i den danske natur: Stillehavsøsters og pensel-klippekrabben.

- For to år siden fandt vi 4-5 invasive klippekrabber hele sommeren, men i år er der allerede væsentligt flere, fortæller naturvejleder Mathias Jessen, der står for formidlingen til Blå Flag-aktiviteterne i Sønderborg Kommune.

Det var også ved et Blå Flag-kursus i snorkeldyk tidligere på måneden, at de første eksemplarer af den frygtede stillehavsøsters blev fundet ved Dybbøl Strand. De er begge arter, der ikke har naturligt hjemme i det danske farvand.

En almindelig strandkrabbe i en flot rødlig farve. Til Blå Flag-arrangementet hos Købingsmark Strand kunne børn og deres forældre fange dyr i havet og krydse dem af i et Vandbingo-spil. Foto: David Skaaning

- Både krabben og østers spreder sig vidt omkring med deres larver, så når de først er i farvandet, så er det umuligt at blive fri for dem igen, forklarer Mathias Jessen.

Annonce

Bingoplade med dyr

Selvom sommeren indtil videre har budt på fremmede dyr i farvandet, så blev gæsterne på Købingsmark Strand mandag formiddag bedt om at lede efter de naturligt forekommende fisk og krebsdyr i havet.

Et medbragt trangia med gas kan hurtigt få gjort kål på dagens rejefangst. De skal dog stadig pilles, inden de spises. Foto: David Skaaning

Der var nemlig dømt strandsafari, hvor Blå Flag-centret lånte fiskenet og vandkikkerter ud til strandgæsterne.

Målet med dagen var, at alle deltagerne kunne komme godt i gang med sit bingokort fra Vandbingo-hjemmesiden.

Det er et specielt bingokort, hvor man selv skal ud i naturen og tage billeder af sig selv sammen med bestemte fisk eller dyr fra hav- og ferskvand.

Med fiskenet og rejestrygernet er det let at få krydset nogle havdyr af på sit Vandbingo-kort. Foto: David Skaaning

Får man fat på en hel stribe deltager man i en konkurrence, hvor man kan vinde forskellige præmier, der har fisk- og havoplevelser i højsædet.

Annonce

Sommer med natur

Vandbingo-spillet er en forlængelse af DR-programmet "Vilde vidunderlige Danmark", der satte fokus på den danske natur.

Når en masse danskere holder ferie herhjemme, og når der er  corona-restriktioner på de fleste turistattraktioner, så kan Blå Flag-centret mærke, at naturen har været en populært turistmål denne sommer.

- Vi har generelt haft et rigtigt godt fremmøde de fleste dage i år. Vejret kunne have været bedre, men når det ikke regner, så kommer der mange folk forbi, fortæller Mathias Jessen.

Mandag formiddag var arrangementet på Købingsmark Strand da også velbesøgt. Her var ingen regn, så det var blandt andet muligt for Anna Boest og Thea Hellesøe Espensen at fange rejer med et net og se dem blive kogt på nul komma fem i et trangia.

- Jeg har lært at stryge efter rejer, og så er det bare rart at være i naturen, fortæller 10-årige Anna Boest.

Hendes familie er på ferie fra Aarhus, og de har besøgt Blå Flag-arrangementerne flere gange i år.

- Vi har brugt Blå Flag de sidste fire år rundt omkring i det sønderjyske, fordi vi er utroligt glade for det. Det er et genialt initiativ og en god måde at lære naturen at kende på, fortæller faren Tobias Boest.

Thea Hellesøe Espensen på 12 år (tv.) og Anne Boest på 10 år har deltaget i flere Blå Flag-arrangementer i år. Foto: David Skaaning

Kommende Blå Flag-arrangementer

Blå Flag holder arrangementer i skolernes sommerferie, så der er stadig to uger med aktiviteter. Der er blandt andet:

Kajakture fra P-pladsen ved Verdens Ende, Sønderborg: Den 6. og 8. august.

Vandlege ved Fynshav Strand: Den 7. august.

Vild havmad ved Det Marine Center for enden af Skydebanevej på Kær Vestermark: Den 2. august.

Snorkeltur med Vandbingo: Den 29. juli og 5. august.

Med flere.

Blå Flag-arrangementet ved Købingsmark Strand var velbesøgt af danske og tyske turister. Foto: David Skaaning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce