Annonce
Varde

Blåbjerg Biogas står til at miste kommunegaranti og taber fire millioner kroner

Kommunaldirektør Varde Foto: Martin Ravn
Ifølge Varde Kommune så har Blåbjerg Biogas A.m.b.a. ikke fulgt betingelserne for at optage et lån på 40 millioner kroner til en udvidelse. Kommunaldirektør Mogens Pedersen er dybt skuffet. Blåbjerg Biogas vil nu indfri lån med kommunegaranti før tid, hvilket giver et kurstab på cirka fire millioner kroner.

Nørre Nebel: Hvad der lignede en formssag og et internt mellemliggende med Blåbjerg Biogas A.m.b.a. og dens nye bankforbindelse, Sydbank, koster nu Blåbjerg Biogas cirka fire millioner kroner.

Det er konsekvensen af, at Varde Byråd med meget stor sandsynlighed tirsdag aften følger forvaltningens indstilling:

Blåbjerg Biogas skal hurtigst muligt dokumentere, at selskabet overholder byrådets forudsætninger for låneoptag. Såfremt det ikke sker, trækker Varde Kommune kommunegarantierne tilbage. Såfremt Blåbjerg Biogas ikke efterkommer overstående, anmelder Varde Kommune sagen til Forsyningstilsynet.

For kommunaldirektør Mogens Pedersen er sagen såre enkel. Blåbjerg Biogas fik den 25. juni 2019 tilladelse af Varde Byråd til at optage et nyt lån på 40 millioner kroner til en markant udvidelse, som har som formål at levere biogas til naturgasnettet.

Men kun på den betingelse, at den nye produktion er adskilt regnskabsmæssigt fra den nuværende, som drives efter et hvile-i-sig-selv-princip i forsyningsloven. Kunderne er her Nørre Nebel Fjernvarme og derved borgerne i området.

Annonce

Sagen kort

  • Blåbjerg Biogas producerer i dag under forsyningslovens principper. Det vil sige, at økonomien skal hvile i sig selv, da kunden er Nørre Nebel Fjernvarme og derved borgerne. Varde Kommune har givet en samlet kommunegaranti på tre lån på i alt 24,3 millioner kroner.
  • Blåbjerg Biogas ønsker nu at udvide produktionen. En investering til 40 millioner kroner. Biogassen skal raffineres og sendes ud i naturgasnettet. Det nye biogasprojekt kører efter markedsvilkår, hvorfor der ikke må være en sammenblanding af økonomierne for den nuværende og kommende produktion.
  • Og det er det, der ifølge Varde Kommune er sket, ved at Blåbjerg Biogas har stillet sikkerhed for et lån på 40 millioner kroner med aktiver i det nuværende produktionsapparat.

I strid med beslutning

Nu viser det sig, at Sydbank har pant for 6,5 millioner kroner i bygningerne som en del af sikkerheden for lånet på 40 millioner kroner. I alt har Blåbjerg Biogas ifølge formand John Pedersen givet en sikkerhed på i alt 15 millioner kroner. Og ved at stille sikkerhed i de nuværende aktiver er der en sammenblanding af økonomien.

- Det er i strid med den beslutning, som byrådet traf i juni. Det er jeg skuffet over. Blåbjerg Biogas har tænkt, at det ikke var et så stort problem. Men det er det, siger Mogens Pedersen.

Ved at blande økonomien for den nuværende og den kommende produktion af naturgas sammen kommer Varde Kommune ifølge Mogens Pedersen på kant med kommunalfuldmagten. Kommunens borgere må ikke støtte en forretning, der drives på markedsvilkår. Og det er der tale om for den nye produktion på Blåbjerg Biogas.

Varde Kommune har stillet en kommunegaranti på 24,3 millioner kroner for tre gamle lån. Og derfor skal byrådet give sin tilladelse til nye lån.

- Skrækscenariet er, at biogasværket kuldsejler. Det ville da være kommunen, der holdt for, siger Mogens Pedersen.

Kedelig sag

Blåbjerg Biogas føler sig derfor tvunget til at indfri lånene med kommunegaranti. Ifølge John Pedersen koster det dem cirka fire millioner kroner at indfri lånene før tid.

- Det er en meget kedelig sag, som vi gerne havde været foruden. Det er hammer-ærgerligt, men vi må betale prisen, siger John Pedersen.

Han er ikke enig i Varde Kommunes vurdering af sagen.

- Det er mig uforståeligt. Der står ikke noget om, at vi skal adskille regnskaberne, siger John Pedersen.

Men i selve byrådsbeslutningen fra den 25. juni 2019 står: Den eksisterende formue i Blåbjerg Biogas må ikke anvendes som finansiering af det nye biogasprojekt.

- Det er kommunens vurdering. Så er den ikke længere, siger John Pedersen.

Blåbjerg Biogas har lånt 40 millioner kroner til en udvidelse af anlægget. Men betingelserne for lånet lever ikke op til kravene fra Varde Byråd, hvorfor byrådet formentlig trækker sine kommunegarantier på 24,3 millioner kroner tilbage fra den 1. april 2020. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Nattens fulde overblik: Politi havde travlt med at stoppe påvirkede bilister

Annonce