Annonce
Tarm

Blæsten var nådig ved vestkysten – men nu kommer vandstigningerne

Vinden havde smæk på, men ikke mere end at skaderne forblev minimale. Foto: Local Eyes
Skaderne efter søndagens stormende kuling holdt sig til knækkede træer og vand på vejbanen, men i Hvide Sande holder man godt øje med vandstanden de kommende dage.

RINGKØBING-SKJERN: Advarslerne taget i betragtning forblev blæsevejret søndag en forholdsvis let affære i Ringkøbing-Skjern.

Skaderne holdt sig ifølge døgnrapporten fra lokalpolitiet i Ringkøbing til oversvømmede kørebaner og væltede træer. Der kunne således meldes om vand på vejen på Tarmvej ved Lønborg, Østergårdvej ved Lyne, Fåborgvej ved Finderup og en oversvømmet viadukt på Bakkevej mellem Herborg og Videbæk. Der var væltede træer på Videbækvej, Arnborgvej, Gundesbølvej samt Herningvej ved Videbæk.

Blæsevejret, der opnåede kategori stormende kuling, nåede sit højdepunkt søndag eftermiddag i Hvide Sande, da middelvinden lå på 21,6 meter i sekundet, mens vindstødene nåede op på 30 meter i sekundet.

Annonce

Fortøjninger måtte løsnes

Meldingen fra Hvide Sande lyder i øvrigt på god ro og orden, fortæller Henning Yde, maritim chef på Hvide Sande Havn.

- Vi kunne da mærke, at det blæste, når vi gik udenfor, men ellers har der ikke været det helt store. Vi har været godt forberedt og det samme har fiskerne og virksomhederne på havnen, siger han.

Der var blot et par enkelte fortøjninger, der skulle løsnes, så skibene ikke fik slagside på grund af den stigende vandstand.

Søndag eftermiddag kunne havnevagten berette om mange nysgerrige på havnen, som var ude for at se nærmere på stormvejret. I den forbindelse advarede han folk mod at komme ud på molerne molerne.

Tidligere på dagen blev en 41-årig kvinde og en otte-årig dreng overrasket af en bølge på en mole i Nørre Vorupør. Begge blev skyllet i det kolde vand, men blev reddet op af redningsfolk fra den lokale kystredningstjeneste.

Kan nå over kajkanten

Den forhøjede vandstand vil man holde et ekstra skarpt øje med de kommende dage. DMI advarer om forhøjet vandstand mandag og tirsdag, som skulle toppe mandag eftermiddag klokken 16 med op til 2,5 meter over normalen ved Hvide Sande.

- Vandet vil nok komme lidt op over kajkanten, hvor den søndag lå lige under kanten, men vi har folk, som følger udviklingen tæt, siger Henning Yde.

Regnen, der meldes om de kommende dage, vil nok også komme til at falde skråt; DMI melder i hvert fald om vind mellem 12 og 17 meter i sekundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Annonce