Annonce
Biler

Blød Leon med avanceret teknologi

Den nye Seat Leon er vokset og har fået en front i samme anstrøg som den store Tarraco suv, mens linjerne er blevet blødere. Foto: Seat
Ny Seat Leon får afrundede linjer og kommer som plug-in-hybrid, der kan klare 60 kilometer på en opladning. Fartpilot forudser vejen ved hjælp af kamera og data fra navigationsanlægget.

Den stikker stadig lidt af som den frække fætter til VW Golf, men linjerne er blevet lidt blødere og mindre rebelske - både ude og inde. Vi taler om den nye Leon, som Seat netop har løftet sløret for.

Til gengæld kommer modellen som forventet med hele pakken af nye delvist elektrificerede motorer, mere avancerede sikkerhedssystemer og udvidet infotainment i modellen. Den har en front, som er hentet direkte fra den store SUV, Tarraco, og tegner et billede af mærkets nye designstil i mellemklasse-modellen, der lanceres herhjemme til maj.

Over en kam er Leon vokset fem centimeter mellem akslerne og omkring ni centimeter i længden, hvor stationcaren, Sportstourer, lige har fået en tand mere end den femdørs hatchback. Det giver naturligvis mere luft inden døre og et bagagerum, som i familieudgaven rummer 617 liter, hvilket er meget stort og 30 liter mere end i forgængeren.

Annonce

Familie med fire medlemmer

Den fjerde generation af Seat Leon bygger på VW-koncernens fleksible MQB-platform og lanceres sideløbende med den nye VW Golf, som kommer til marts. Senere følger Skoda Octavia og Audi A3.

Plug-in-hybrid til efteråret

På motorfronten kommer Leon selvfølgelig også som plug-in-hybrid, der har et batteri på 13 kWh. Her spiller en TSI-benzinmotor på 156 hk sammen med en elmotor på 75 kW, svarende til 102 hk, og leverer sammenlagt en systemydelse på 204 hk. Modellen, der klarer 60 kilometer på ren el, lander herhjemme til efteråret.

Programmet omfatter også milde 48-volts-hybrider, det handler om en version med en 1,0-liters eTSI-motor DSG på 110 hk og en model med en 1,5 eTSI DSG på 150 hk. Her er også nye dieselmotorer på 115 hk og 150 hk samt mere effektive TSI-benzinmotorer på 90 hk, 110 hk, 130 hk og 190 hk.

Modeller med DSG-automatgearet får ligesom i Golf ”Shift by wire”, hvor gearkassen styres med et lille joystick. Der er dog ikke tal for brændstofforbruget.

Kabinen byder på langt færre klassiske knapper og drejekontakter. Her er mulighed for digital instrumentering og en skærm på 10,25 tommer, mens den centrale storskærm kan opgraderes til 10 tommer - og der kan udbygges med trådløst Apple Carplay. Betjeningen kan foregå med gestikulering eller stemmestyring, hvilket reducerer antallet af kontakter.

I det sikkerhedsmæssige hjørne er der nu mulighed for udstyr som ”Exit Warning”, der advarer mod at åbne sidedøren ud i en cyklist eller forbipasserende bil. Mens ”Predictive Cruise Control” med data fra navigationsanlægget og et kamera i forruden tilpasser fartpiloten efter sving og fartgrænser. Næste skridt bliver en ”Travel Assist” til autonom kørsel, som kombinerer ”Predictive Cruise Control” med vejbaneassistenten og på den måde kan holde bilen i sporet ved hastigheder på helt op til 210 kilometer i timen.

Fjernstyr bilen med telefonen

Nye online-tjenester giver også mulighed for at låse bilen op med sin smartphone, eller for eksempel få en alarm, hvis bilen overskrider en bestemt hastighedsgrænse eller kører ud ad et bestemt område. Den kan også fjernstyre klimaanlægget, hvilket især er en fordel i plug-in-hybriden.

På udstyrsfronten kan der også opgraderes med blandt andet full LED-forlygter, chassis control, som er en dynamisk undervogn, og trådløs opladning af Apple Carplay.

Der er endnu ikke oplysninger om danske priser eller udstyr.

Der er dog forskelle i modelprogrammet i forhold til resten af familien. Golf vil således også kunne fås i en større plug-in-hybrid-variant med 245 hk og Car2X-kommunkation, hvor biler kan advare hinanden.

Kabinen byder på få kontakter, og der kan opgraderes med digital instrumentering og storskærm på 10 tommer, som fungerer sammen med stemmestyring og gestikulering. Foto: Seat
Stationcar-versionen, Sportstourer, er vokset i bagagerummet, som nu kan klare rummelige 617 liter, hvilket er 30 liter mere end forgængeren. Foto: Seat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce