Annonce
Esbjerg

Black Friday: Sådan kommer årets største handelsdag til at foregå i Esbjerg

De store handelsdage Black Friday, julehandel og januarudsalg bliver ikke, som de plejer at være i år. For der skal tages ekstra forbehold for at mindske smitte med corona-virus. Arkivfoto: Kim Holm
De vilde kø-tilbud er bandlyst og erhvervsministeren opfordrer både kunder og butiksmedarbejdere til at passe på hinanden, når julegaverne skal købes til slagpris. På grund af corona bliver Black Friday en markant anderledes oplevelse i år. Også i Esbjerg, hvor tilbuddene spredes ud over flere dage.
Annonce

Esbjerg: De store handelsdage som Black Friday, julehandlen og januarudsalget bliver ikke som de plejer i år. For der skal tages ekstra forbehold for at mindske smitte med corona-virus.

I Esbjerg betyder det blandt andet, at butikkerne går i sort i en hel uge og ikke som sædvanligt alene den sidste fredag i november.

I Esbjerg City bliver Black Friday til Black Week. De gode tilbud afvikles på den måde gennem en hel uge med udvidede åbningstider fra mandag den 23. november til søndag den 29. november. Fredag den 27. har butikkerne åbent fra klokken 08.00 til 22.00. Det er også i tilfældet i Esbjerg Storcenter og Broen Shopping.

Begge indkøbscentre har ligesom cityforeningen besluttet at sprede Black Friday ud over en hel uge for at undgå at samle for mange mennesker på en gang.

Annonce

Opfordring fra ministeren

I et forsøg på at gøre årets julehandel så corona-venlig som muligt, har Erhvervsministeriet udstedt en række opfordringer til butikker og kunder for at minde dem om, at Black Friday og julehandlen generelt må foregå under andre forhold i år.

- Det skal ske på en ansvarlig måde, for vi står i en situation lige nu, hvor smittetallene stiger. Derfor skal vi alle sammen huske at holde afstand og leve op til retningslinjerne, hvis vi skal have Black Friday og tilbudsshoppe i år,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Han opfordrer blandt andet til at huske afstand og forholdsregler, hvis man bevæger sig ud i de fysiske butikker, men han opfordrer samtidigt forbrugerne til at klare nogle af årets indkøb hjemmefra.

Annonce

Sikkerheden er i top

Og sidstnævnte opfordring er man særdeles ked af i Esbjerg City.

- Med den udmelding sendte ministeren et signal om, at det er farligt at gå i butikker, og det er det ikke. Vi har håndsprit og mundbind og vi holder afstand. Sikkerheden er med andre ord i top. Vi tager alle forholdsregler, og både butikker og spisesteder har gennem hele foråret og sommeren bevist, at de har styr på alle corona-restriktionerne, så man kan trygt besøge dem, siger citychef Brigitta Christensen.

I år bliver der ingen Black Friday med vilde kø-tilbud i Esbjerg Storcenter, men i lighed med Esbjerg City og Broen Shopping spreder centret de gode tilbud ud over hele ugen, så tilbudsjægerne kan jagte gode tilbud allerede fra mandag den 23. november. Arkivfoto: Orla Lund

Afviklingen af Black Friday i Esbjerg er desuden, i tråd med resten af juleaktiviteterne, koordineret med og godkendt af Syd- og Sønderjyllands Politi.

Repræsentanter fra både Esbjerg Kommune og Cityforeningen var til møde på politigården i sidste uge, og her gav parterne håndslag på, at de traditionelle aktiviteter og tilbud til borgerne i perioden frem til jul og nytår sker under skarp hensyntagen til myndighedernes aktuelle regler om forsamlingsforbud og anbefalinger om at holde afstand.

- Vi har de seneste måneder haft det bedst tænkelige samarbejde med både kommunen og de forretningsdrivende i forhold til at indrette byrummet, så borgerne fortsat holder afstand og dermed mindsker risikoen for smitte med covid-19, og hvor det samtidig er muligt trygt at nyde tilbuddene i midtbyens handelsgader, siger politidirektør Jørgen Meyer.

Annonce

Trafiklys-beredskab

I Bog & Idé i Midt-I på Torvet i Esbjerg er man også forberedt på en anderledes julehandel i år. Her skal et særligt trafiklys-beredskab være med til at sikre corona-sikkerheden.

- Vi oplever altid ekstra travlhed i julemåneden, hvilket jo normalt er en positiv ting. Men under de nuværende omstændigheder skal vi passe ekstra godt på vores kunder og vores ansatte, og så skal vi netop undgå situationer med for mange mennesker i butikken på én gang, lyder det fra indehaver Liselotte Brix Jensen.

Erhvervsministeriets opfordringer til Black Friday

Virksomhederne opfordres om muligt til at udvide åbningstiden, så kunderne kan handle på flere tidspunkter i døgnet, forlænge byttefristerne, og droppe de ”sociale” tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i butikkerne.

De officielle opfordringer fra ministeriet lyder:

Ingen kø- og slagtilbud, fx time- og dagstilbud.

Udvid åbningstiden hvis muligt, så kunderne kan handle på flere tidspunkter.

Brug online salgskanaler hvis muligt, heriblandt også ”klik og hent”, så kunderne nemt kan hente bestilte varer i butikken

Forlæng byttefristerne og gør kunderne opmærksom på de forlængede frister, så man fx kan bytte julegaver i slut januar, selvom de er købt i november. Så undgås trængsel i dagene efter jul, hvor mange holder fri.

Ingen ”sociale” tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i butikken

Kunderne opfordres desuden til at udnytte butikkernes fulde åbningstid, så man handler uden for de travle dage og tidspunkter, og holde afstand, spritte hænder og så vidt muligt gå alene ind i butikken.

I tilfælde af sygdom eller corona-symptomer (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær), skal man blive hjemme.

Helt konkret har Bog & idé på landsplan etableret nogle retningslinjer for henholdsvis grønne, gule og røde dage i butikkerne, hvor farverne er udtryk for kundestrømmen.

- På de grønne dage, hvor der ikke er flere kunder end normalt, følger vi som altid de almindelige retningslinjer med mundbind eller visir, god hygiejne, afstand, håndsprit, og grundig rengøring, forklarer indehaver af butikken i Esbjerg Liselotte Brix Jensen og fortsætter:

- På de gule dage, hvor der i nogle timer om dagen er ekstra mange kunder, kan der være tidspunkter, hvor en medarbejder i gul vest vil have ekstra fokus på antallet af kunder i butikken og opfordre til god afstand.

Liselotte Brix Jensen, indehaver af Bog & Idé i Kongensgade, skruer ekstra op for sikkerheden i butikken. Fredag blev der sat en ekstra disk op i butikken, som kunder der skal hente pakker fra webshop, GLS eller DAO kan benytte. Derudover er der allerede sat en ekstra bogdisk op, så kunderne kke skal stå for længe i kø. Arkivfoto: Chresten Bergh

Endelig er der de røde dage, hvor der er ekstra meget pres på kundestrømmen.

- Her kan du som kunde komme ud for, at køen midlertidigt rykker uden for butikken. Det håber vi selvfølgelig, at der er forståelse for. For vi gør det med alles sikkerhed for øje, understreger Liselotte Brix Jensen.

Annonce

Enkelte afviser forbrugsfesten

Mens de fleste butikker i Esbjerg forbereder sig på tilbud og travlhed i den kommende uge, er der også enkelte, der går mod strømmen.

Danish Wood n’ Steel i Helgolandsgade designer, producerer og sælger boliginteriør og møbler, og de har i stedet valgt at benytte lejligheden til at varsle en generel prisstigning.

- Hvorfor skal vi konkurrere på prisen i stedet for kvaliteten og hvorfor skal det hele bare være billigt, spørger indehaver Jan Frandsen og uddyber:

-Vi mener, at vi skaber værdi for både vores omgivelser og kunder. Af samme grund skal vores produkter ikke konkurrere på prisen. Derfor har vi besluttet at tilpasse vores priser, og det betyder en generel prisstigning fra 1. december 2020. Vi kalder det for omvendt Black Friday, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce