Annonce
Trekantområdet

Blandet modtagelse: Billundbanens ‘død’ vækker både glæde og sorg blandt de lokale

I 2019 viste flere borgere fra lokalområdet deres utilfredshed med planerne om en togforbindelse til Billund. Nu har regeringen også vendt tommelfingeren nedad til den omdiskuterede bane. Arkivfoto: Morten Pape
Regeringens forslag om at droppe Billundbanen får både mundvigene til at pege opad og nedad hos et par af de lokale, der har beskæftiget sig med den jernbanestrækning, som måske aldrig bliver til noget.

Gadbjerg: Det vækker både begejstring og ærgrelse i området omkring Gadbjerg og Åst, at regeringen nu lægger op til at droppe den omdiskuterede jernbane til Billund.

Der er tidligere lagt op til en løsning fra blandt andet Gadbjerg til Billund, men nu hænger projektet i en tynd tråd, fordi regeringen i sin nyligt offentliggjorte infrastrukturplan foreslår at annullere anlægget af en jernbane.

- Trods den store investering vil jernbanen ikke give nogen væsentlig forbedring for passagererne i forhold til den nuværende busløsning. Derfor har projektet også et betydeligt negativt samfundsøkonomisk afkast og går imod muligheden for en mere effektiv jernbane, da driften kræver et betydeligt årligt tilskud, står der i udspillet fra regeringen.

Annonce

Det har tidligere været skønnet, at det vil koste knap en milliard kroner at anlægge jernbanen.

Tre forskellige linjeføringer er blevet undersøgt nærmere. Illustration: Banedanmark

- Glad på skatteborgernes vegne

Regeringens udmelding vækker stor glæde hos Martin Fogh Skovlyst. Han har længe været blandt de største største modstandere af Billundbanen.

- Jeg er mega lettet over det. Det er egentlig ikke fordi, at jeg er mega overrasket over, at det blev taget ud. Den bane er poppet op, forsvundet og poppet op i forskellige aftaler, men man kunne godt mærke, at den politiske opbakning var stort set nul efterhånden. Alligevel er jeg virkelig glad for, at det så eksplicit er udtrykt, at den skal annulleres, siger Martin Fogh Skovlyst.

Martin Fogh Skovlyst har ved flere lejligheder ytret sig særdeles kritisk med udgangspunkt i økonomien for banen, og det er fortsat et af hovedpunkterne, når han nu ånder lettet op.

- På skatteydernes vegne over hele landet er jeg vanvittigt glad for, at pengene i stedet kan bruges rundt omkring, hvor det giver bedre mening.

- Jeg har som tidligere skolebestyrelsesformand set, at man nærmest ikke har penge til at købe skolematerialer, så gør det faktisk ondt at se, at man vil smide penge efter et så dårligt projekt, som Billundbanen ville være, siger han.

Nu håber Martin Fogh Skovlyst blot, at beboerne langs de tre linjeføringer, der har været undersøgt, hurtigst mulig får svar på, hvorvidt planerne om jernbanestrækningen er smidt i skraldespanden for evigt.

- Ved sådan et projekt er der bare nogle, der bliver holdt fanget i rigtig lang tid. Jeg er ikke rigtig en af dem, men der er mange i nabolaget, som gerne vil lave en tilbygning eller en ny stald, og hvis de bygger den, der hvor de har fået tilladelse til det, så risikerer de, at den kommer til at ligge på den anden side af jernbanen, og at de ikke kan komme over til den. Derfor er jeg glad for, at de så tydeligt melder ud, at de gerne vil have den droppet, siger han om regeringens udspil.

Annonce

I Gadbjerg arbejder de videre for trinbræt

I Gadbjerg har Gadbjerg Borgerforening i adskillige år set Billundbanen som en oplagt mulighed for, at byen kunne blive bindeled for togtrafikken mod både Billund, Vejle og Herning.

Esben Leonhard Frederiksen er en del af initiativgruppen bestående af Gadbjerg Borgerforening samt en række borgere fra Åst og Mørup. Han ærgrer sig over, at planerne om Billundbanen ikke er en del af regeringens trafikudspil.

- Vi har nogle store arbejdspladser og mange beboere, der arbejder andre steder. Lå man på linjen, havde man mulighed for at komme til arbejdspladser både i retningen af Vejle, Billund og mod Give, Brande og Herning, siger han.

Han og resten af initiativgruppen har tidligere argumenteret for, at en genåbning af Gadbjerg Station vil styrke udviklingen af byen og gøre den attraktiv som bosætningsområde.

Det mener regeringen om Billundbanen

- Regeringen foreslår at annullere anlæg af en jernbane til Billund, som oprindeligt blev besluttet i Togfonden og som senere også indgik i VLAK-regeringens investeringsplan ”Aftale om et sammenhængende Danmark”. Trods den store investering vil jernbanen ikke give nogen væsentlig forbedring for passagererne i forhold til den nuværende busløsning. Derfor har projektet også et betydeligt negativt samfundsøkonomisk afkast og går imod muligheden for en mere effektiv jernbane, da driften kræver et betydeligt årligt tilskud.

Kilde: Regeringens udspil 'Danmark fremad - Infrastrukturplan 2035'

Annonce

Aftale fra 2014

Med udsigt til at Billundbane ikke er en del af regeringens udspil, arbejder initiativgruppen i stedet videre på at skabe jernbaneforbindelse i Gadbjerg ved at få et trinbræt, så byen bliver et fast stop på strækningen mellem Vejle og Struer.

- Det kæmper vi videre med. Det kommer op hver 15. år, og vi har haft en god vækst, så det er stadig relevant, siger Esben Leonhard Frederiksen.

Samtidig understreger Esben Leonhard Frederiksen, at det er vigtigt for de berørte beboere langs de tre undersøgte linjeføringer, at der kommer en hurtig afklaring på, hvorvidt Billundbanen er endegyldigt droppet.

- Det værste ville være, at den blev lagt i en skuffe og kunne hives frem igen om nogle år.

Aftalen om at arbejde for en jernbane til Billund blev oprindelig indgået af Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti i 2014. Banen indgik senere i VLAK-regeringens investeringsplan ”Aftale om et sammenhængende Danmark”, hvor man havde afsat 926 millioner kroner til projektet.


Det værste ville være, at den blev lagt i en skuffe og kunne hives frem igen om nogle år.

Esben Leonhard Frederiksen, Gadbjerg


Annonce
Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Sydjylland For abonnenter

Alkohol og selvmordstanker styrede Lises liv, men så fik hun nok: Nu har hun tabt 33 kilo og sat sig for at hjælpe kriseramt psykiatri i Aabenraa

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce