Annonce
Varde

Blandt børn med både mor og far i felten

Prins Nikolai er på Hærens Sergentskole i Varde. Prinsen er i gang med den to-årige løjtnantuddannelse - og onsdag var han en af 1000 soldater på Varde Torv. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Flagdag i Varde er om noget samlingssted for pårørende til udsendte. Den store opbakning varmer og gør en forskel.

Annonce

Varde: Sofie og Josefine Kaas fra Oksbøl fik en flot medalje på brystet ved flagdag på Varde Torv.

En medalje, der faktisk betyder noget. For søstrene, på 12 og syv år, og ikke mindst for forældrene, Pernille og Brian Kaas.

- Selvfølgelig er det svært at blive sendt ud, når man har børn, siger han, der er overkonstabel af 1. grad og om kort tid skal sendes til Irak.

Igen. Han har allerede været i Irak to gange, i Afghanistan to gange og en gang i Makedonien.

- Det betyder noget, at vi mærker, der er mange omkring én. At børnene mærker, der er et fællesskab om soldaterne, siger Pernille Kaas.

National Flagdag

5. september er National Flagdag.Dagen blev indført i 2009 og afholdt for tiende gang i år.

Omkring 1000 soldater deltog på Varde Torv.

Dagen begyndte med kransenedlægning i Mindelunden, fulgt af march fra Varde Kaserne til Torvet i Varde, parade på Torvet, march retur, kransenedlægning i Oksbøllejren og til sidst middag for veteraner og pårørende på Varde Rådhus.

Valdemar på 2 år sammen med sin mor Annette Clemmensen, som selv er konstabel. Valdemar fik medalje, fordi hans far, der også er soldat, har været udsendt. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Annonce

Opbakning alle vegne

Hun har også oplevet stor forståelse på skolen, som overvejer at oprette grupper for børn af udsendte soldater igen, og hvor klasselæreren har arrangeret, at en tidligere udsendt kommer og snakker i klasserne.

- Jeg kan jo være bekymret for, om pigerne går og er kede af det, uden at vise mig det, for at beskytte mig. Derfor har jeg også bedt skolen holde øje. Det er dejligt at vide, at vi er flere om det, siger Pernille Kaas.

Marie Krarup, Dansk Folkepartis forsvarsordfører og valgt i Varde-kredsen, var til flagdag i Varde for anden gang. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Annonce

Brødre med mor og far i felten

Ved medaljeoverrækkelsen stod brødrene Jeppe, Lasse og Mikkel Grøndahl Høst samlet. Jeppe er 17, de to er 13, og brødrene har oplevet, at deres far har været udsendt to gange, og deres mor én gang.

- Det er ret fedt at få en medalje. Det er svært at forklare hvorfor, men bare det at blive anerkendt for det, vi har gået igennem, siger storebror Jeppe og fortsætter:

- Der var jo mange gange, hvor det var meget hårdt for os alle sammen, og selvfølgelig har vi også været bange.

Annette Clemmensen er her med Valdemar på to år og Mathilde på fire. Valdemar har holdt sutten i munden under hele seancen, men er tydeligt glad for medaljen. De er her, fordi far har været i Irak, men en dag kan de som brødrene Høst også stå her for mors skyld, for hun er også soldat og har bare fået fri i dagens anledning, for at kunne have børnene med.

Søstrene Sofie, 12 år, og Josefine, 7 år, får medaljer. Søstrenes far, Brian Kaas, har været udsendt fem gange - og lige om lidt skal han afsted for sjette gang. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Annonce

Blandt politikere og kongelige

Flagdag blev fejret i år for 10. gang, og aldrig før har der været så mange soldater på Varde Torv i dagens anledning. Omkring 1000 stykker, med to grupper værnepligtige, vurderer byrådsmedlem Preben Friis-Hauge, der selv er major, og som har haft det logistiske ansvar for dagens arrangement.

Et andet byrådsmedlem, viceborgmester Anders Linde, holdt talen på kommunens vegne, mens et tredje, Liberal Alliances Steen Holm Iversen, ligesom Preben Friis-Hauge var tilstede både som soldat og politiker.

- Egentlig er jeg her mest som politiker og kunne stå i jakke og bukser, men jeg valgte uniformen, siger Steen Holm Iversen.

Han er ansat ved Hærens Efterretningscenter, men hans ryg er ødelagt, så han ikke længere kan marchere og stå ret.

- Det skete, da vi i marts 2007, under en rekognoscering i Afghanistan, blev angrebet af et køretøj ladet med granater og sprængstoffer, siger han.

Bag Steen Holm Iversen stod Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup, der for anden gang valgte at markere flagdag i Varde - og inde i geledderne, blandt dem, det hele drejer sig om, stod ingen ringere end prins Nikolai.

Man kan godt være lidt beklemt, når man som Mathilde Clemmensen kun er fire år og får overrakt medalje. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Oberst Torben Dixen Møller åbnede National Flagdag i Varde, der i år havde deltagelse af næsten dobbelt så mange soldater som tidligere. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Det betyder noget. Flaget, paraden, hæderen. Det betyder noget for veteranerne og for deres pårørende. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Der skydes dansk løsen, og alle holder sig for ørerne. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Kaptajn Klaus Kildemann fra Hærens Efterretnings tjeneste holdt veteranernes tale i år. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Aldrig har der været så mange soldater på Varde Torv til flagdag. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce