Annonce
Udland

Blind gadesanger er blevet en stor stjerne i Nigeria

Kola Sulaimon/Ritzau Scanpix
Han mistede synet på grund af mæslinger, da han var tre år. Han kunne blive gadesælger, men blev superstjerne.

Yahaya Makaho føler sig frem, da han rækker ud efter mikrofonen, inden han begynder at indspille endnu en sang til et nyt album i byen Kaduna i det nordlige Nigeria.

Han har siden sin tidlige barndom været blind, men sangeren har overvundet de hindringer, som ofte knuser handicappede personers drømme i denne region. Han er gået fra at være gadetigger til at blive sangstjerne.

I de seneste fire år er hans sange og musikvideoer blevet hits blandt de omkring 80 millioner medlemmer af den muslimske hausa-folkegruppe i Nigeria og andre steder i det vestlige Afrika.

- Jeg ser mig selv som en superstjerne, som har brudt med den forbandelse, som er knyttet til et fysisk handicap.

- Jeg har brudt med stereotype forestillinger om, at en blind kun kan sidde og tigge om almisser på gaden, siger den 37-årige Makaho.

I det nordlige Nigeria er der udbredt fattigdom og arbejdsløshed. Blindes muligheder er sædvanligvis meget begrænsede.

Makaho, som er et tilnavn, der betyder "blind mand" på hausa-sproget, har indspillet 370 singler og tre albums.

Han mistede synet på grund af mæslinger, da han var tre år. Han blev efterfølgende sendt væk fra sin landsby til en islamisk skole, da det ikke lykkedes lægerne at helbrede ham.

Han voksede op med en besked om, at hans bedste mulighed for at klare sig var at være gadesælger eller gøre småtjenester for folk.

- Det smerter mig altid, når jeg skal bede folk om penge. Tiggeri knækker ånden, og jeg besluttede at blive sanger, siger han.

Idéen om at blive sanger var en idé, som han fik uden at vide, at han havde et talent for det. Men det har ikke været let.

Han blev modarbejdet og diskrimineret i en årrække, indtil en velhavende fan i 2016 betalte for, at han kunne indspille sin musik i et studie.

Han synger om presserende hverdagsproblemer. Med sin bløde og lidt smægtende stemme synger han om tiggeri, prostitution og stofmisbrug.

- Yahaya Makaho er en sanger, som skiller sig ud, siger Ahmad Bello, som er musikkritiker ved Bayero Universitet i byen Kano.

Han har oprettet en fond, som sikrer skoleundervisning og bøger med punktskrift (Braille) til unge synshandicappede, som ønsker en uddannelse.

/ritzau/AFP


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce