Annonce
Tønder

Bliv klogere her: Hvem modtog først sølvgaven?

Tønder Kunstmuseum har fået en sølvgave, der tidligere har tilhørt den første Højer-borgmester M.C. Matthiesen. Arkivfoto.

HØJER: Matthias Christian Matthiesen, der altså modtog sukkerskålen og flødekanden som gave tilbage i 1877, var født i 1803 og tysk kniplingskræmmer fra Visby.

Som ung købte han ejendommen Østerende 1 i Højer og byggede i 1827 den nuværende ejendom, hvor In-Foto har domicil.

Han giftede sig med genboens datter Helena Boysen. Han var byens sidste kniplingskræmmer, medstifter af Sparekassen og direktør samme sted i 40 år.

Annonce

I 1869, som er år efter det danske nederlag på Dybbøl, blev han som tysksindet Højers første borgmester/flækkeforstander, et hverv han beholdt til 1882.

Han døde 1887.

"EX MARINATUS", der kan oversættes med "Født og dannet af havet" kan læses på både flødekanden og sukkerskålen, der nu vil indgå i museets sølvsamling. Foto: Uwe Iwersen

Sukker-/flødesættet er fremstillet af guld- og sølvsmed Jacob Andreas Bödewadt II (1814-1886). Mestermærke er "IA Bödewadt".

Inskriptionen "Dem Herrn Rathmann M.C. Matthiesen in Hoyer in dankbarer Anerkennung seiner Verdienste um den Friedrichen Koog die sämmtlichen Koogsvertreter zum 9ten November 1877" kan oversættes som følger:

- Tilegnet rådmand M. C. Matthiesen i Højer i taknemlig anerkendelse af dennes indsats i forbindelse med Frederikskog fra samtlige kogsrepræsentanter den 9. november 1877.

Frederikskogene er to digesikrede marskområder i Tøndermarsken syd for Højer ved den dansk-tyske grænse. Gammel Frederikskog umiddelbart nord for grænsen blev inddiget i 1692. Kogen er uden bebyggelse og udnyttes til græsning.

Nord herfor ligger Ny Frederikskog, inddiget i 1861, med enkelte landbrug langs Siltoftvej samt en mindre bebyggelse omkring den gamle Højer Sluse, der blev indviet i 1861.

Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce