Annonce
Sydjylland

Bliver du et spøgelse på Facebook, når du dør?

Anders Hjelmer Paulsen er social media-journalist på JydskeVestkysten. Her tager han fat på aktuelle emner og kigger tilbage på ugen på de sociale medier.


Annonce

Har du overvejet, hvad der skal ske med din Facebook-profil, når du dør? Hvis ikke vil jeg anbefale dig at bruge et par minutter på at læse denne klumme.

I dag er vores Facebook-profiler for manges vedkommende en scrapbog over hele vores liv. For mit eget vedkommende er det her, jeg deler billeder fra mine største oplevelser og fortæller mine venner, at jeg er blevet forlovet med min kæreste. Tilhører du en ældre generation end mig, har du sikkert delt billeder af dine børnebørn eller feriefotos fra campingturen til Gardasøen.

Men med mindre, du har taget stilling til dit digitale eftermæle, vil alle disse minder forblive online til evig tid, selvom du ligger i kisten til tonerne af "Altid frejdig når du går". Og hvad endnu værre er, at dit ansigt vil dukke op på Facebook som et genfærd, hvis man søger på dit navn, uden folk har mulighed for at se, at du er gået bort.

Den gode nyhed er, at Facebook har gjort det nemt for dig at tage stilling til alle disse ting - hvis du vel at mærke husker at gøre det, inden du dør.

Kort og godt indgår du en såkaldt "eftermælekontrakt" med Facebook, hvor du har to valgmuligheder.

Enten kan du vælge at blive slettet permanent fra Facebook, når du dør, eller du kan få din profil lavet om til en mindeside. Fordelen ved en mindeside er, at dine efterladte stadig har mulighed for at se dine billeder, videoer og statusopdateringer, og at de kan bruge mindesiden, mens de bearbejder sorgen over at have mistet en kær. Det kan også være, at du bare synes, det kunne være sjovt, at dine tiptipoldebørn om 150 år kan få et indblik i dit liv? (Hvis Facebook eksisterer til den tid).

Vælger du løsningen med en mindeside, vil der efter dit navn blive tilføjet teksten "Til minde om", så alle kan se, du ikke er levende.

Sådan laver du en eftermælekontrakt

Hvis du ønsker at oprettet en "eftermælekontrakt" med Facebook, kan du finde muligheden under "Indstillinger".

  • Herefter vælger du "Sikkerhed", og nederst på siden finder du punktet "Eftermælekontrakt".
  • Her kan du vælge hvilken af dine venner, der skal administrere din konto, efter du er gået bort. Du kan også vælge muligheden "Sletning af konto", hvis du helt ønsker at blive glemt på Facebook, når du dør.

Men hvordan ved Facebook, at man er gået bort? Selvom Facebook efterhånden ved stort set alt om vores gøren og lande på jorden, så er det stadig nødvendigt at fortælle det sociale medie om ens død. Så uanset om du ønsker at blive slettet permanent eller vælger en mindeside, er det nødvendigt, at du udvælger én person, der skal administrere din Facebook-profil efter dødsfaldet. Vælger man sin ægtefælle, og man omkommer samtidig, vil ingen således kunne få glæde af funktionen - men det skulle da også være pokkers.

Hvis du tænker, at ovenstående lyder meget besværligt, kan du også vælge den mere lavpraktisk løsning og skrive alle dine kodeord ned på et stykke papir, der kan ligge sammen med dit testamente. For hvis du er ligesom mig, har du måske også oprettet en bruger på Google, Twitter, Instagram, Wordpress, Reddit, LinkedIn, YouTube, Periscope osv... Og uden et kodeord bliver det nærmest umuligt at fjerne dine digitale spor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Postmester "Knag" er død

Annonce