Annonce
Esbjerg

Blodbad truer på kulturskolen: Forældrene råber vagt i gevær

Balletlinjene på Esbjerg Kulturskole er røget i den sorte bog og er af direktionen i Esbjerg Kommune foreslået lukket i Budget i Balance. her er det den rumænskfødte Alina Lindberg, der instruerer. Arkivfoto: Chresten Bergh
Både ballet, musikundervisning og Kulturtalentklasserne er udset til at få sparekniven i budgettet. Forældre til de berørte børn råber vagt i gevær til politikerne.

Esbjerg Kommune: Der er lagt op til et regulært blodbad mod Esbjerg Kulturskole og dens aktiviteter, hvis direktionens forslag til besparelser i "Budget i Balance" bliver fulgt af politikerne i byrådet i Esbjerg Kommune.

Direktionen har rettet sparekniven mod både balletundervisning, musikundervisning og Kulturtalentklasserne.

- Jeg fatter det simpelthen ikke. Det er en kæmpe succes, og pigerne får ros overalt, hvor de kommer og optræder. Alle undersøgelser viser, at det er kulturelle tilbud folk kigger efter, når de skal bosætte sig. Balletten er med til at sætte Esbjerg på Danmarkskortet og give byen et godt image, siger Mickey Bork Nielsen.

Han er far til 10-årige Søs, som er en af de 15 elever på Den Kongelige Ballets Talentlinje på Esbjerg Kulturskole. Hendes storesøster Elena på 20 år gik i sin tid på det klassiske ballethold på Esbjerg Kulturskole og kom derfra videre til Den Kongelige Ballets afdeling i Odense, og hun afslutter til sommer sin bachelor i dans på den anerkendte kunstsuniversitet Codarts i Rotterdam.

Annonce

Ballet

Esbjerg Kulturskole har tilbudt ballet siden skolens oprettelse i 1999.

I 2012 blev der indgået en samarbejdsaftale med Det Kongelige Teaters Balletskole om en afdeling i Esbjerg.

Der er i øjeblikket 112 balletelever på Esbjerg Kulturskole, heraf 15 på den kongelige talentlinje.

Der er tilknyttet tre balletinstruktører på Esbjerg Kulturskole.

Udover lukning af Kulturtalentklasserne og balletlinjen er nedlæggelse af guitar- og bokfløjteundervisning og sammenspilshold i folkeskoleregi også i direktionens sparekatalog.

Flytning

- Der er ingen andre steder i Danmark, der leverer så mange talenter til Den Kongelige Ballets afdeling i København som Esbjerg, og der er familier, der flytter hertil for at give deres børn den chance. Alene set i det lys finder jeg det helt grotesk at tænke på at lukke balletten ned, når Esbjerg Kommune samtidig bryster sig af at ville en masse indenfor det kulturelle område. Vi er blandt andet af Kulturministeriet blevet udpeget som Talentkommune, siger Mickey Bork Nielsen.

Han advarer mod de konsekvenser, som en lukning af balletlinjen på Esbjerg Kulturskole vil få.

- Det vil være enormt svært at starte op igen på et senere tidspunkt, for der er så mange frivillige kræfter involveret, og de forsvinder. Det kunne godt føres videre i et andet regi, men det ville i så fald blive med en meget høj egenbetaling, og derved vil man skabe en social slagside, så det kun blev for velstillede familier, lyder bekymringen fra Mickey Bork Nielsen.

Han er ret sikker på, at en lukning i Esbjerg ville betyde, at familien ville flytte til Odense, hvor der er en afdeling af Den Kongelige Ballet.

Kulturtalentklasser i fare

Også Kulturtalentklasserne på Rørkjær Skole er i sparekataloget - igen.

Det var de også sidste år, men da valgte politikerne ikke at følge direktionens forslag.

På vegne af forældre til børn i Kulturtalentklasserne har Trine Buhl sendt et brev til byrådsmedlemmerne.

I brevet står blandt andet:

"I kulturprojekter arbejder eleverne sammen på tværs af årgang og linjer, og udvikler ikke kun deres kunstneriske talenter, men også deres sociale færdigheder og evner. De bliver ganske enkelt bedre til at arbejde sammen og løse konflikter og bliver mere rummelige, så trivslen for den enkelte er stor, uanset hvilket kunstnerisk niveau man er på, og om man har boglige udfordringer. En nedlæggelse af Kulturtalentklasserne er ikke blot undervisning 4 timer om ugen og projektundervisning man fjerner. Det er også et kreativt fællesskab og miljø som har stor betydning for elevernes udvikling - også uden for skoletiden. I de kulturprojekter, camps og events, som vores børn deltager i uden for Kulturtalentklasserne, oplever vi, at de faktisk begynder at skille sig ud fra jævnaldrende og gør sig bemærket ved et højere niveau. Kulturtalentklasserne virker."

Elena Nielsen fik i 2017 Esbjerg Kommunes talentpris. Hun startede sin dansekarriere på Esbjerg Kulturskole og ses her sammen med sin familie. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Oprydning ved Danfoss-giftstrand kan koste op mod 140 millioner kroner

Annonce