Annonce
Danmark

Blodnæser, udslæt og åndenød: Kemikalie på Varde-fabrik har smadret ansattes lunger

Sky-Light ligger i industrikvarteret i Varde ud til hovedvej 11 og 12. Foto: Chresten Bergh
I en årrække har plastikvirksomheden Sky-Light i Varde brugt et giftigt stof i produktionen. Det har betydet, at syv medarbejdere har fået ødelagt deres lunger.

Kemikalier: Mindst syv medarbejdere har fået kroniske lungesygdomme, fordi de dagligt gennem en årrække har været i direkte kontakt med et farligt kemikalie på Sky-Light, der er en plastikvirksomhed i Varde. Tre har fået deres lungesygdom anerkendt som arbejdsskade.

Det afslører Fagbladet 3F. Avisen Danmark er i besiddelse af en del af Fagbladets research og har fået historien bekræftet gennem forskellige kilder.

Det farlige kemikalie hedder PMDA og kan ifølge EU's registrering kan give allergi, astma-symptomer og åndedrætsbesvær, hvis man inhalerer det. Det blev brugt på Sky-Light fra 2009 til 2017.

- Vi mener, at der er taget alle de forholdsregler og fulgt alle de retningslinjer om anvendelse af dette produkt, der fandtes, men alligevel er der desværre medarbejdere, der er blevet syge, skriver administrerende direktør Søren Kjær Larsen i en mail til avisen Danmark.

Annonce

Vi fik at vide, at der ikke var nogen fare. Jeg stolede på virksomheden og havde ikke grund til at være bekymret.

Jørgen Henry Hansen, ansat på Sky-Light

Vidste intet om stoffet

Avisen Danmark har talt med tre personer, der er blevet syge efter at have arbejdet med det farlige kemikalie. De fortæller samstemmende, at de intet vidste om stoffet, at der ikke stod noget på kasserne, og at de ikke havde adgang til beskrivelser af, hvor farligt stoffet er.

- Vi fik at vide, at det var ganske ufarligt. Nærmest som at bruge sukker i kaffen, fortæller Eigil L. Pedersen, der er er tillidsmand på virksomheden og har fået konstateret allergisk astma på grund af arbejdet med PMDA.

De fortæller også, at de kun havde adgang til tvivlsom beskyttelse, og at medarbejderne gradvist blev ramt af blodnæser, udslæt og åndenød. Først efter pres fra medarbejdere og Arbejdstilsynet fik de masker og overtrækshandsker, selv om der var flere og flere tegn på sygdom på virksomheden.

- Det er faktuelt forkert. Sky-Light kan dokumentere, at vi har informeret fyldestgørende om, hvilke værnemidler der skulle bruges i henhold til sikkerhedsdatabladet, og vi har stillet disse værnemidler til rådighed fra det tidspunkt, hvor vi begyndte at anvende produktet. Vi kan ligeledes dokumentere, at vi ved flere lejligheder har indskærpet og forfulgt, at værnemidlerne også blev brugt, skriver administrerende direktør Søren Kjær Larsen i mailen.

Udsættes bevidst for fare

Fagforeningen 3F bakker medarbejderne op i, at Sky-Light ikke har gjort nok for at beskytte sine medarbejdere. 3F sender sin første anmeldelse til Arbejdstilsynet i 2016, og 23. marts 2017 anmelder 3F igen Sky-Light:

- Vi argumenterer med, at Sky-Light bevidst udsætter medarbejderne for PMDA med efterfølgende åndedrætsbesvær, astma og kollaps, siger Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund.

Sky-Lights administrerende direktør præsenterer en helt anden historie, hvor han understreger, at Sky-Light har gjort mere, end man har kunnet kræve af virksomheden.

Sådan er historien blevet til

  • Fagbladet 3F er kommet på sporet af de mange sygdomstilfælde på Sky-Light.
  • Fagbladet 3F har orienteret Avisen Danmark om, at historien var på vej og delt væsentlige dele af sin research med Avisen Danmark, som derefter har arbejdet videre med historien.

3F: Måske flere syge

3F er bekymret for, om der kommer flere sygdomstilfælde på grund af brugen af det farlige kemikalie på Sky-Light.

- Vi ved jo ikke, hvor mange derude der er skadet, men ikke ved, at de er skadet, siger Villy Nielsen.

- Jeg har en klar frygt for, at der kan dukke mange flere op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce