Annonce
Haderslev

Blodrøde tal i Haderslev er knap så røde

Borgmester H. P, Geil har indkaldt byrådet og repræsentanterne for kommunens Hoved Med-udvalg til orientering om næste års kommunale budget. Onsdag aften mødes de, og her bliver de præsenteret for den præcise sum, der skal spares. Arkivfoto: Jacob Schultz
Byråd og repræsentanter for de faglige organisationer bliver onsdag aften præsenteret for beregninger, der viser, at der kun skal spares mellem 40 og 60 millioner kroner på næste års budget. Forhandlinger går i gang i den kommende uge.

Haderslev Kommunes økonomi er meget presset. Alt tyder dog nu på, at Haderslev Kommune skal spare mindre end hidtil antaget på næste års kommunale budget.

- Jeg forventer, at vi skal finde mellem 40 og 60 millioner kroner, siger borgmester H. P. Geil (V).

Borgmesteren har onsdag aften indkaldt medlemmerne af Haderslev Byråd samt Hoved Med-udvalget til en orientering om næste års budgetforudsætninger. Her vil politikere, forvaltning og repræsentanter for de faglige organisationer for første gang bliver præsenteret for de reelle tal, der kommer til at danne grundlaget for forhandlingerne om næste års kommunale budget. Tallene har direktion og økonomiafdelingen regnet intenst på, siden Kommunernes Landsforening indgik en økonomiaftale med regeringen 6. september.

H. P. Geil glæder sig over, at de foreløbige beregninger viser, at der bliver brug for at spare mindre end de 100 millioner, som der ellers var lagt op til.

- Men vi kan altså så heller ikke tåle, at vores budgetter ikke bliver holdt, understreger borgmesteren og peger på, at kassen vil have et brandrødt minus på mere end 125 millioner kroner ved udgangen af 2020, hvis der ikke gribes ind.

Annonce

Borgermøde

Haderslev Kommune har mandag den 23. september inviteret til et informationsmøde om den pressede økonomi.
På mødet vil kommunaldirektør Willy Feddersen og økonomichef Morten Outtrup orientere om kommunens økonomi og de forskellige udfordringer, der betyder, at Haderslev Byråd skal finde besparelser i de kommende års budgetter.
Mødet, der er et informationsmøde, finder sted i Kulturhus Harmoniens store sal, Gåskærgade 19 i Haderslev fra klokken 19-21.

Borgermøde mandag

Flere forskellige faktorer forklarer forbedringen. Blandt andet slipper kommunen for at tilbagebetale staten 19 millioner kroner i år, desuden giver aftalen kommunen 17 millioner kroner, og tilsyneladende 13 millioner kroner i anlæg.

- De helt præcise talt, bliver der stadig regnet på, men de er færdige til onsdag, lød det tirsdag middag fra H. P. Geil, der er klar over, at borgerne må være forvirrede over det økonomiske morads, kommunen er endt i og som blandt andet vil medføre mærkbare besparelser på en lang række områder inden for blandt andet beskæftigelses- og integrationsområdet.

- Det er også derfor, at vi har indkaldt til borgermøde på Harmonien mandag. Vi håber rigtig meget, at mange kommer, for vi vil gerne forklare, hvordan det hele hænger sammen, siger H. P. Geil, som fortæller, at med de nøjagtige tal for Haderslev kan de reelle forhandlinger om næste års budget også gå i gang.

Til forhandlingsbordet

Han og formanden for den borgerlige fællessgruppe, Allan Emiliussen (V), satte i sidste uge forhandlingerne med formanden for den socialdemokratiske byrådsgruppe, Henrik Rønnow (S), på standby på grund af de manglende beregninger. Af samme årsag blev et møde med Hoved-Med-udvalget i sidste uge ligeledes aflyst.

- Vi kan med forbedringen afbøde de værste besparelser, og vi har nu et nyt grundlag for forhandlinger, siger H. P. Geil, der har indkaldt Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og løsgængeren Malene Ravn Neumann til forhandlinger den 26. september.

Budgetforslaget for 2020 og overslagsårene skal førstebehandles 8. oktober.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce