Annonce
Kolding

Spildevandsselskab hædret for alternativ varmeidé: - Vi er megastolte

Ungdomsboligerne her i det orange hus bliver opvarmet med energi, som er suget ud af spildevandet fra Koldings husstande. Nu får BlueKoklding endnu en pris for sit banebrydende projekt. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
BlueKoldings udnyttelse af varmen i spildevandet er blevet belønnet med den tyske "German Design Award 2020". - Vi er megastolte, siger direktør.

Kolding: Kolding Kommunes spildevandsselskab - eller miljø-, energi- og klimaselskab, som BlueKolding foretrækker at blive benævnt - er igen blevet belønnet for sit banebrydende arbejde med at udnytte varmen i spildevand.

Denne gang er det det tyske designråd, der har kåret BlueKolding med en German Design Award 2020 for at udnytte spildevandet fra Koldings husstande til at opvarme Alfabos 83 ungdomsboliger i det orange hus i Kolding Åpark.

BlueKolding er løbet med vinderprisen i kategorien "Exellent Product Design - Energy", som er en af i alt knap 60 kategorier. Selve overrækkelsen finder sted i februar, men BlueKolding har fået lov til at omtale den internationale hæder allerede nu.

- Vi er megastolte, siger direktør Per Holm.

Annonce
Med den tyske pris får vi langt nemmere ved at komme ud og vise hele verden, hvordan vi arbejder med spildevand som råstof.

Per Holm, direktør, BlueKolding

Som jordvarme

Den tyske hæder gives som nævnt for BlueKoldings alternative opvarmning af boligerne i det orange hus, hvor varmen i radiatorerne og vandhanerne alene kommer fra det spildevand, som ellers ville blive ledt ud som lunkent vand i Lillebælt efter at have været en tur omkring rensningsanlægget i Agtrup.

Nu passerer spildevandet med en gennemsnitlig temperatur på 8-18 grader først et nedgravet rørsystem, der lige som jordvarme-systemer suger al varmen til sig.

- Vi har retænkt en kendt teknologi. Vi bruger bare spildevand i stedet for jord. Spildevandet bliver ganske enkelt til fjernvarme, som sendes ind i det orange hus med en temperatur på 60 grader, forklarer Per Holm.

Ud i verden

Tyskerne har fået øje på BlueKoldings nytænkning via international omtale. Den måde, BlueKolding arbejder på, er nemlig med jævne mellemrum omtalt i internationale medier og fagblade, når Kolding-virksomheden har haft besøg af udenlandske gæster, fortæller Per Holm.

- Med den tyske pris får vi langt nemmere ved at komme ud og vise hele verden, hvordan vi arbejder med spildevand som råstof, og det er jo den type af løsninger, som verden har brug for af klimamæssiger årsager, siger BlueKolding-direktøren.

BlueKolding har tidligere modtaget en Danish Design Award-pris for sit projekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

EfB

EfB lejer svensk forsvarsspiller i Malmö

Danmark

Kan have været fatalt for seks mennesker: 44 hoftepatienter har fået infektion på OUH

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];