Annonce
Livsstil

Bo Godt: Bo bæredygtigt

En moderne bæredygtig bolig: Villa Asserbo i Nordsjælland. Grunden, som villaen ligger på, belastes minimalt. Husets dæk svæver 20 centimeter over jorden, og hele bygningen bæres af skruepæle, så jorden berøres mindst muligt. På den måde vil huset kunne fjernes igen uden at efterlade varige spor. I modsætning til den traditionelle danske byggeskik, er der intet beton i Villa Asserbo, og det har afgørende betydning for den samlede C02-udgift ved byggeriet.

Byggeri: Glem alt om halmhuse og muldtoiletter. I disse år skyder en række spændende, bæredygtige boliger op rundt om i landet, og der er ikke bare tænkt på miljøet i den ny type huse. Også beboerne kan nyde godt af de idealistiske ideer.

Man tager 800 plader bæredygtigt krydsfiner, to ildsjæle og en god portion kreativitet. Resultatet troner i dag på en sommerhusgrund i en plantage i Asserbo i Nordsjælland.

Villa Asserbo er et af fyrtårnene inden for bæredygtigt boligbyggeri i Danmark og resten af verden.

Skabt af naturlige, genanvendelige materialer og isoleret med træfiber. Fineren stammer fra en skov, hvor man kontrollerer, at der ikke bliver fældet et træ, uden at et nyt bliver plantet, og igennem hele byggeprocessen har man forsøgt at minimere mængden af affald, fortæller en af arkitekterne bag huset, Frederik Agdrup fra virksomheden 1:1 Arkitekter.

- Med Villa Asserbo vil vi gerne vise, at det ikke behøver at være besværligt eller grimt at tage hensyn til miljø og ressourcer. Mange folk tror, at bæredygtigt eller økologisk byggeri er halmballehuler, men det kan sagtens være kvalitetsarkitektur. I virkeligheden handler det bare om at forenkle byggeprocessen og materialerne. Det er lidt, ligesom man byggede huse i gamle dage, forklarer han.

Et printet hus
Metoden er dog ret moderne. De to arkitekter bag Villa Asserbo har nemlig »printet« alle de træblokke, der udgør huset. Ved hjælp af et enkelt klik på computeren blev byggemodulerne fræset i nøjagtig den størrelse, de ønskede. Ligesom man kan udskrive en tekst på et stykke papir. Papiret var blot erstattet af en krydsfinersplade og printeren af en fræser.

- På den måde sparer vi nogle led i processen, og det gør produktionen mere bæredygtig, forklarer Frederik Agdrup.

Han peger på klimaforandringerne som en af de væsentligste årsager til, at flere og flere arkitekter og bygherrer er begyndt at inddrage et bæredygtighedsperspektiv.

- Byggeriet er en af de største syndere i forhold til forurening, 40 procent af verdens CO2-udslip kommer fra byggeriet. Vi er simpelthen nødt til at gøre noget, fastslår han.

Sundt for mennesker
Villa Asserbo er blot et af eksemplerne på grønne boligprojekter, som bliver bygget rundt om i landet i disse år. Men hvad vil det sige at bygge bæredygtigt?

Faktisk er der tale om et meget rummeligt begreb. Det fortæller civilingeniør hos Cowi Maja Nørgaard Brandt, der har specialiseret sig i netop dette område.

- Inden for byggeriet findes der forskellige bæredygtighedscertificeringer, som forsøger at rumme alle aspekter i begrebet. Men det ændrer ikke på, at bæredygtighed bliver brugt om både bygninger af genbrugte byggematerialer, energivenlige huse og huse med grønne facader eller regnvand til toiletskyl. Andre fokuserer på, hvor langt materialerne skal transporteres eller andre aspekter, men fælles for alle disse tiltag er, at man forsøger at undgå eller mindske negativ påvirkning på miljø, mennesker og ressourcer, forklarer hun.

Tidligere har man i højere grad udelukkende fokuseret på miljø- og klimahensyn i udførelsen af grønne projekter, som skulle vise mulighederne for grønt byggeri. Men i dag vendes fokus mere og mere mod opførelses- og driftsøkonomi (så huset ikke bliver dyrere at bo i end andre boliger), ligesom man tænker på mennesket i huset, når man taler om bæredygtigt byggeri. Det skal altså ikke blot være for eksempel energivenligt. Det skal også være et godt sted at være, forklarer Maja Nørgaard Brandt.

- Og efter en årrække med forskelligt grønt forsøgsbyggeri har vi i dag belæg for at sige, at bæredygtige boliger kan være nogle rigtig sunde boliger at opholde sig i.

Et hus i skibscontaineren
På en parcelhusgrund i Nyborg ligger et andet eksempel på byggeri med omtanke for miljø og ressourcer. Upcycle House er groft sagt bygget af skrald. Skelettet består af to gamle skibscontainere. Gulvet af lavet af kasserede champagnepropper, og isoleringen af gamle aviser. At »upcycle« betyder i virkeligheden bare, at man tager et affaldsprodukt og gør det til noget nyt med en højere brugsværdi. En proces, hvor man sparer ressourcer, CO2 og energi, ligesom man reducerer affaldsmængden. Ser huset så brugt ud? Ikke det mindste.

Upcycle House er opført inden for et anlægsbudget på en million kroner, og huset er derfor et fint eksempel på, at bæredygtige løsninger også kan være tilgængeligt for de fleste danske familier.

Brug for eksempler
Debatten om klimaforandringerne i 00'erne, en stramning af bygningsreglementet i 2006 og COP15-mødet er begivenheder, der alle sammen har været med til at sætte fokus på bæredygtighed i byggeriet, forklarer Maja Nørgaard Brandt, der mener, at de mange pilotprojekter rundt om i landet har afgørende betydning for udbredelsen af bæredygtighed i byggeriet.

- I byggebranchen har vi brug for de konkrete eksempler for at kunne blive inspirerede og finde løsninger, men også i forhold til befolkningen, er det vigtigt at hr. og fru Danmark kan se, at grønne og bæredygtige byggerier - groft sagt - ikke behøver at ligne hippiekollektiver med geder på tagene, siger Maja Nørgaard Brandt med et grin.

Nogle arkitekter, ingeniører og bygherrer går et skridt videre i deres planer. De vil ikke blot undgå at sætte et negativt aftryk på kloden, men ligefrem bidrage med noget mere.

- Det kan for eksempel være i form af byggerier med facader med grønne planter, som har positiv effekt på luftkvaliteten og tiltrækker dyr og insekter til området, der ellers ikke ville have været der, forklarer Maja Nørgaard Brandt.

En mere udbredt løsning
En af hovedkræfterne bag Villa Asserbo, arkitekten Frederik Agdrup, sammenligner bæredygtighedstanken inden for byggeriet med økologitrenden inden for fødevarer. Engang var det sjældent. I dag er det udbredt fra Noma til Netto.

Maja Nørgaard Brandt forudser også, at det inden for nogle år vil blive mere udbredt blandt almindelige danskere at overveje en bæredygtig løsning, når de bygger nyt, bygger om eller bygger til.

- Priserne på energirigtig teknologi, som for eksempel solceller, er jo allerede faldet de senere år, og det betyder, at det bliver langt mere udbredt, siger hun og peger samtidig på, at bygningsreglementet kontinuerligt vil blive strammet, når det gælder krav til energi og indeklima, så nye bygninger bliver mere bæredygtige.

Nybyggeri udgør dog kun årligt én procent af bygningsmassen i Danmark, så vil man skabe store forandringer hurtigt skal det ske i forbindelse med renovering af eksisterende bygninger, påpeger Maja Nørgaard Brandt.

Det er altså værd at overveje en bæredygtig løsning, næste gang man tilføjer parcelhuset en velfærdsknast. Måske kan man på den måde være en del af løsningen på fremtidens klima- og ressourceproblemer.

Annonce
I ét med naturen. Vægge og loft er beklædt med birkefinerplader med indgraveret mønster. Husets åndbare materialer - krydsfiner, træfiberisolering og ventilationsvinduer - giver et sundt indeklima.
Arkitekterne bag Villa Asserbo i Nordsjælland ville bygge et bæredygtigt hus i sunde materialer, og derudover var planen at gøre det så simpelt så muligt. Et dogme for dem blev blandt andet, at de selv skulle kunne bygge huset - blot to mand. Derfor sørgede de for, at intet byggeelement blev tungere, end de selv var i stand til at løfte det.
Sommerhusstemning året rundt i Villa Asserbo.
Upcycle House er et af de helt nye eksempler på et bæredygtigt boligbyggeri. Huset er bygget af gamle skibscontainere, og det er isoleret med aviser og fuldt af andre genanvendelige materialer.
Et kig ind i skelettet på Upcycle House med de to skibscontainere.
Gulvet består af afskårne champagnepropper, elementerne er genbrug, der har fået hvid maling, og bordpladen er lavet af genbrugte gulvbrædder.
Villa Vid kvalificerer sig ved hjælp af et nyt facadesystem i højstyrkebeton og vinduer med god varmeisolering til betegnelsen bæredygtig.

Fordele ved bæredygtige boliger

Besparelser: Du kan spare penge ved at gøre boligens energiforbrug mere effektivt - udskift et gammelt olie- eller gasfyr og anvend vedvarende energikilder som solvarme, jordvarme og solceller. Du kan også spare op til 70 procent af varmeudgifterne ved at isolere bedre og bruge bedre vinduer.

Vedligehold: Mange bæredygtige materialer og konstruktioner er nemme og billige at vedligeholde og reparere. For eksempel behøver ubehandlede overflader (for eksempel ubehandlet puds) ikke at blive malet hvert år.

Holdbarhed: Gedigne materialer, som massivt træ, holder bedre end bearbejdede plader.

Sundhed: Ved at vælge materialer, der ikke belaster indeklimaet, nedsætter du risikoen for allergi og astma.

Værdi: Din bolig bliver mere værd, når den skal sælges, da en bæredygtig bolig blandt andet er nemmere at vedligeholde og har et bedre indeklima. Der er også ved at blive efterspørgsel på den type boliger.

Kilde: Bolius

Bæredygtigt

Bæredygtigt er et rummeligt begreb, der benyttes om mange forskellige aspekter af byggeriet. LEED, BREEAM, DGNB og Cradle to cradle er alle eksempler på certificeringer inden for bæredygtigt byggeri.

Få råd og tips til, hvordan du kan

gøre din bolig mere bæredygtig på www.bolius.dk

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce