Annonce
Tønder

Bodil Jørgensen synger forbudte sange på Schackenborg

Bodil Jørgensen, der spillede hovedrollen i egnsspillet Sorgagre, gæster Schackenborg Slot. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Møgeltønder: En af Tønder Kommunes yndlingskendisser vender tilbage. Den folkekære skuespiller, der vandt en særlig plads i de lokale hjerter i Tønder Kommune, da hun spillede hovedrollen i Højt til himlens Sorgagre i 2019, optræder denne gang på Schackenborg Slot. Det sker den 19. juni.

Her lægger Bodil Jørgensen vejen forbi slottet til en koncert, hvor 100-året for genforeningen vil blive fejret. Sammen med musikerne fra Martin Schacks Trio, vil Bodil Jørgensen synge sange, der skal give en genforeningsfejring med lidt kant.

Baggrunden til koncertens indhold skal findes i tiden efter nederlaget ved Dybbøl, hvor blev Danmark reduceret med en tredjedel, og den nationale selvfølelse fik et knæk. Den nye grænse betød, at mange danskere nu måtte indstille sig på at leve under fremmed herredømme, gå i tysk militærtjeneste og undertrykke deres danske tilhørsforhold.

Den sangkultur som i dag er det kit, der definerer os som danske, blev grundlagt i årene fra 1864 og frem til genforeningen i 1920. Nogle af sangene faldt tyskerne for brystet, idet man anså dem for provokerende og en trussel mod den gældende orden. De blev forbudte at synge og censureret ud af Den blå sangbog.

Men den 19. juni klokken 19.30 kan nogle af disse sange opleves igen, denne gang fortolket af Bodil Jørgensen.

Billetter kan købes vis Schackenborgs hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce