Annonce
Udland

Boeing har planer om at genoptage 737 MAX-produktion i maj

Gary He/Reuters
Coronavirus kan sætte en kæp i hjulet på Boeings planer om at genoptage produktion af omstridt flytype.

Flyproducenten Boeing planlægger at genoptage sin produktion af 737 MAX-fly i maj.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af flere kilder med kendskab til planerne.

Muligheden for at gå videre med planerne afhænger dog af både coronaviruspandemiens udvikling samt godkendelser fra de amerikanske luftfartsmyndigheder.

En kilde inden for branchen siger, at Boeing har bedt visse leverandører om at være klar til at levere 737 MAX-dele fra april.

En anden siger, at produktionen efter planen starter i maj, mens en tredje siger, at coronavirus udgør et stort problem for flyproducenten, som i sin Seattle-afdeling har oplevet flere smittetilfælde.

Imens er hele flybranchen voldsomt ramt af rejserestriktioner verden over.

Den oprindelige produktionsstart var således sat til april, men den er på grund af coronavirus skudt til maj, lyder det fra kilden.

- Det kommer til at blive en meget langsom, metodisk, systematisk tilgang til igen at få produktionen op at køre samt at få mandskabet på plads, siger Boeings finansdirektør og vicepræsident, Greg Smith.

Siden to dødbringende styrt og et flyveforbud har over 400 fly hobet sig op for Boeing, mens selskabet afventer, at forbuddet på et tidspunkt igen ophæves.

Derfor blev produktionen indstillet omkring årsskiftet.

737 MAX-flyene har siden marts 2019 været underlagt flyveforbud over hele verden på grund af de to dødsulykker i Indonesien og Etiopien.

Ulykkerne, der skete inden for fem måneder, kostede i alt 346 mennesker livet.

Boeing har tidligere oplyst, at de to flystyrt var forårsaget af en fejl i aktiveringen af flyets MCAS-funktion.

Det er et automatisk anti-stall-system, der skal forhindre, at flyet mister dets opdrift.

Systemet var nyt, og det er blevet kritiseret, at piloterne ikke er blevet godt nok uddannet i det.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce