Annonce
Danmark

Bogaktuelle Jakob Sheikh om jihadisme: - Vi tabte krigen mod terror

- IS og Al Qaeda kan få langt mere gavn af Afghanistan som arena, nu hvor Taliban har overtaget magten, siger Jakob Sheikh (th.). Foto: Tommy Byrne
Vesten bliver nødt til at prøve at forstå jihadisterne, hvis de skal bekæmpes, siger Jakob Sheikh i podcasten Gangbar. Terrorister har nemlig fået bedre betingelser, efter vi har overladt Afghanistan til Taliban. Du kan høre Gangbar enten via appen Nyhedskiosken, ved at scanne QR-koden her på siden eller gå ind på avisendanmark.dk/gangbar.

Podcast: Enten er I med os, eller også er i imod os. Krigen mod terror har været kompromisløs fra starten. Men den har også været en eklatant fiasko, hvis man spørger journalist og forfatter Jakob Sheikh, der er aktuel med bogen ”Vi tabte”.

Og det, som vi i Vesten tabte, var krigen mod terror og jihadisme. Nu handler det om, hvordan vi kommer videre, mener han.

- IS og Al Qaeda kan få langt mere gavn af Afghanistan som arena, nu hvor Taliban har overtaget magten. Det bliver - om ikke et eldorado - så en mere sikker havn. Det får betydning for, hvordan den militante islamisme kan gro. Det har betydning for vores egen sikkerhed i Vesten, for en jihadist i Helmand-provinsen kan godt udtænke et angreb, som kan ramme en banegård i Danmark, siger Jakob Sheikh blandt andet i podcasten Gangbar.

Annonce

Som journalist på Politiken og som forfatter er han en af dem, der har skrevet mest om de danske Syrien-krigere.  I sin nye bog undersøger han jihadismen i et større perspektiv og forsøger at finde ind til den mening, der er bag grusomheden.

Derfor lokker IS

- Jihadister handler ikke i affekt eller i barbarisk eller sadistisk vrede De gør det med et formål. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal have sympati for deres handlinger. Men vi er nødt til at forstå hvad de vil, for at kunne bekæmpe dem effektivt, siger Jakob Sheikh.

Vi vil aldrig kunne nå til niveau 0 i jihadistisk vold. Akkurat som man ikke kan med højreekstremistisk vold eller vold fra andre ekstremister

Jakob Sheikh

- Jeg ved godt, at det ikke er populært at tale om det konstruktive og opbyggelige i en bevægelse som jihadismen. Men hvis vi skal vi stoppe den jihadistiske understrøm i Vesten, så må vi interessere os for, hvad det er for nogle rekrutter, der melder sig i jihadismens rækker. For hvis de er optaget af et politisk element, så er vi nødt til at adressere det.

Hvad mener du med, at der er noget konstruktivt og opbyggeligt i jihadismen?

- Da IS oprettede et kalifat i Irak og Syrien, var det det en epokegørende begivenhed for den jihadistiske bevægelse. Vi har overset det konstruktive i at genskabe en forhistorisk guldalder. En tid hvor den islamiske tanke og lære var den dominerende i verden. Vesten forstod ikke, hvor stor en tiltrækningskraft sådan en stat havde på blandt unge mennesker også fra Vesten, siger Jakob Sheikh.

4 korte om Jakob Sheikh

  • Journalist og forfatter (f. 1987).
  • Tidligere journalist på Politiken (2010-2017).
  • Særlig rådgiver for Søren Pape i Justitsministeriet (2017-2019).
  • Er aktuel med bogen "Vi tabte", der er udkommet på Gyldendal.

Det med et kalifat er en helt central hjørnesten i islam. Det bliver der spillet på i mange af de kampagner og videoer, der har lokket unge fra hele verden til at søge mod denne drøm om det muslimske idealsamfund.

Jakob Sheikh tror ikke på, at man kan udrydde jihadisme, militante islamister og terror.

- Vi vil aldrig kunne nå til niveau 0 i jihadistisk vold. Akkurat som man ikke kan med højreekstremistisk vold eller vold fra andre ekstremister, siger han og mener, vi må acceptere en vis grad af jihadistisk vold, hvis vi ikke vil fjerne eller begrænse de frihresrettigheder, vi har i de vestlige lande.

Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Debat: Blå bloks landbrugsudspil er rent klimabluff

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce