Annonce
Haderslev

Bogaktuelle Louise: - Min far var ved at dø af stress og pres fra et komplekst system

Louise Schelde Frederiksen har skrevet bogen "Juraboost 2.0". Med den vil forfatteren, der stammer fra Fole, gøre danskerne bedre rustet til at gebærde sig i det offentlige system, hvis man skulle blive ramt af alvorlig eller kronisk sygdom. Pressefoto
Louise Schelde Frederiksen, der stammer fra Fole, har skrevet bogen "Juraboost 2.0". Med den vil hun gøre danskerne bedre rustet til at gebærde sig i det offentlige system, hvis man skulle blive ramt af alvorlig eller kronisk sygdom.

Fole: Hvad sker der egentlig, hvis man - eller ens nærmeste - pludselig bliver ramt af alvorlig eller kronisk sygdom og måske mister sin arbejdsevne?

Det ved jurist og forfatter Louise Schelde Frederiksen en del om. I 2002 blev hendes far, Jes Frederiksen, ramt af sygdom, som ikke kun gjorde ham uarbejdsdygtig, men også psykisk syg.

- I den forbindelse blev han mødt af et system, der blev ved med at presse ham, og det var til sidst ved at tage livet af ham, fortæller hun.

Annonce

Oplevelsen har inspireret hende til at skrive bøger, senest "Juraboost 2.0”, som udkom for nyligt. Den henvender sig til sygdomsramte eller pårørende og indeholder information om, hvilke regler der gælder, og rettigheder man har i forhold til beskæftigelsesområdet, hvis man bliver ramt af langvarig eller kronisk sygdom.

Kommer fra Fole

Louise Schelde Frederiksen voksede op i Fole med sine forældre og to søskende. De boede på en trelænget gård, som hendes far havde købt i slutningen af 70’erne, hvor han etablerede sig som selvstændig landmand.

- Men på et tidspunkt viste det sig, at han ikke kunne holde til jobbet. Han var allergisk overfor flere af dyrene, og han blev derfor rådet til at omlægge sit landbrug. Derfor begyndte han at dyrke juletræer med henblik på eksport, fortæller 39-årige Louise Schelde Frederiksen, der i dag bor i København.

I 2002 blev Louise Schelde Frederiksens far alvorligt syg. Efter mange års hårdt arbejde havde han fået stress. Det udviklede sig på grund af pres endvidere til invaliderende psykisk sygdom, siger hun.

- Min far blev uarbejdsdygtig og kunne absolut intet foretage sig. Der kom ingen penge i kassen, og det betød, at familien mistede alt – inklusiv mit barndomshjem. For min mor kunne jo ikke tjene det dobbelte, og på et tidspunkt gik hun også ned med flaget, fortæller Louise Schelde Frederiksen.

Annonce

Flere arbejdsprøvninger

Hendes far skulle nu ind i det kommunale afklaringssystem, og det resulterede i flere arbejdsprøvninger fra 2002 og de følgende fem år.


Det, min far oplevede, var at sammenligne med en computer – hvis man bliver ved med at belaste den og fylde den op, så brænder harddisken sammen.

Louise Schelde Frederiksen, forfatter


- Han prøvede blandt andet at arbejde med landbrug, i et køkken og i nogle ”gå dig rask”-projekter, men intet af det fungerede. Siden kunne nogle psykiatere påpege, at det, min far oplevede, var at sammenligne med en computer – hvis man bliver ved med at belaste den og fylde den op, så brænder harddisken sammen. Det var det, der skete her - og lægerne fortalte, at min far ville dø af det, hvis man blev ved med at presse ham på denne måde. Hans system kunne ikke holde til det, og hjertet var til sidst ved at stå af. I 2007 fik han så endelig førtidspension, og i dag er han en god støtte, som jeg sparrer med i mit arbejde som jurist, fordi han på netop har prøvet det hele på sin egen krop, siger Louise Schelde Frederiksen.

Annonce

Borgerforslag til Folketinget

En konsekvens af forløbet var, at Louise Schelde Frederiksen, som er uddannet socialrådgiver, gik i gang med jurastudiet. I dag er hun cand. jur., og det er også blevet til en række bogudgivelser- altså senest ”Juraboost 2.0”, hvor hun vil gøre danskerne bedre rustet til at gebærde sig i det offentlige system.

Derudover har hun og hendes familie for nyligt udarbejdet et borgerforslag til Folketinget.

- Vi mener, at syge skal have en sagsbehandlingsgaranti med nationale tidsfrister for afklaring af arbejdsevne. Dertil tværfaglig kvalitet i sagsbehandlingen. Det skal med andre ord ikke være muligt at fastholde borgere i formålsløse afklaringsforløb år efter år. Vi håber, at vi får 50.000 elektroniske underskrifter, så forslaget kan blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget, siger Louise Schelde Frederiksen.

Annonce
Sønderjyske Ishockey For abonnenter

Little og en lille smule held satte SønderjyskE-festen i gang, og så tog pokker ved hjemmeholdet i Vojens

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce