Annonce
Kultur

Boganmeldelse: Realismen møder noget større

Michael Larsens ”Den der falder” er udkommet 18. marts. Pr-foto

Bøger: Det er lidt af en rutsjetur, Michael Larsen byder mig på som læser af “Den der falder”, og for at sige som det er: Det er lige før, jeg falder af det vilde handlingsforløb.

Holder man sig til romanens realistiske skelet, drejer det sig om den 25-årige Julie Viver, der er vildt optaget af svirrefluer og lider af søvnløshed. I søvne udsættes hun for søvnlammelser, og det er så skrækindjagende for hende, at hun gør, hvad hun kan for at holde sig vågen.

Da to af hendes naboer i den opgang, hun bor i, findes dræbte, flygter hun med forfatteren Magnus Storm og begiver sig med ham ud på en rejse, der bringer hende fra Rom til tempelkomplekset Gobekli Tepe i Tyrkiet for at ende i Svendborg og på Ærø. Overalt er Julie på en vild flugt, men fra hvad?

Michael Larsens svar er interessant, men får mig til at stå af. Skåret ind til benet mener han, at vores såkaldt realistiske virkelighedsopfattelse ikke er gyldig. Rum og tid er bøjelige størrelser, så fortid og nutid er vævet ind i hinanden på måder, så det, vi i dagligdagen forbinder med årsag og virkning, er sat ud af kraft. Det er det, Julie har blik for, hvad der gør hende til en tegntyder, der kan tage varsler. Derfor hendes plagede sind.

Der er ingen tvivl om, at Michael Larsen nærmest nørdet har gravet sig ned i et interessant stof og skriver godt, men for mig kommer koblingen mellem det hverdagsrealistiske og de bagvedliggende kræfter, der skulle styre begivenhederne, ikke til at fungere troværdigt.

Michael Larsen

”Den der falder”

Forlaget Turbine, 376 sider

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce