Annonce
Haderslev

Borgmester var for hurtig: Haderslev Kommune er ikke coronafri

H.P. Geil var en kende for hurtig, da han lørdag middag erklærede Haderslev Kommune for coronafri kommune. Arkivfoto: Jacob Schultz
Haderslevs borgmester, H.P. Geil (V) var en kende for hurtig, da han lørdag middag bød en hjemvendt udvekslingsstudent velkommen hjem til coronafri kommune. Haderslev har ganske vist været forskånet for store udbrud, men der er konstateret smitte i kommunen.

HADERSLEV: Forleden tordnede Liberal Alliances Benny Bonde i JydskeVestkysten over nedlukningen af Danmark, da der endnu ikke var konstateret indlagte borgere fra Haderslev Kommune. Lørdag middag skrev borgmester H.P. Geil (V) i en kommentar på Facebook til en udvekslingsstudent hjemvendt fra Sydamerika: "Velkommen hjem til corona fri kommune".

Men selv om coronaen, eller Covid-19, har været nænsom ved Haderslev Kommune, er kommunen ikke gået helt ram forbi. Det viser den såkaldt epidemiologisk overvågningsrapport, der hver dag udgives fra Statens Serum Institut og viser antallet af danskere, der er smittede med, indlagte med og døde af Covid-19.

I rapporterne er der også Danmarkskort, der viser, hvor mange smittede de enkelte kommuner har, dels under hele krisen og dels de seneste syv dage. Kortet viser, at der under hele krisen i Haderslev er konstateret mellem et og 19 Covid-19 tilfælde pr. 100.000 indbyggere, og inden for de seneste syv dage mellem et og ni Covid-19 tilfælde pr 100.000 indbyggere.

Annonce
jeg vil gerne frabede mig, at komme til at fremstå som en ny Søren Brostrøm og erklære Haderslev for coronafri.

Borgmester H.P. Geil (V)

Coronafri kommune

Haderslevs borgmester H.P. Geil (V) forklarer sit udsagn om coronafri kommune således:

- Det var noget, jeg skrev til en byrådskollega, der havde hentet sin datter hjem, og andet var der sådan set ikke i det. På vores seneste krisemøde, som vi holder tre af om ugen, fik jeg at vide, at der var ikke noget af vores personale, der var smittet, og det var jo det, der så godt ud. Men det kan være lusket. Der kan komme en i morgen og være smittet, så alt ære og respekt for, hvis du mangler noget at skrive om, men jeg vil gerne frabede mig, at komme til at fremstå som en ny Søren Brostrøm og erklære Haderslev for coronafri. Jeg skal gerne gøre det, men så skal det være på en mere seriøs baggrund end en kommentar på Facebook.

- Men du har jo skrevet det som kommentar til et offentlig opslag, og hvis det virkelig forholder sig sådan, så er det da helt fantastisk...

- Ja, men jeg skal ikke udstilles som den svenske sundhedsdirektør, der siger: Her er trygt og ingen fare, det vil give falsk tryghed. Det var ment som en hilsen til en byrådskollega der havde taget sin datter hjem udefra, og jeg havde ikke lige tænkt over, at hun havde postet et offentligt opslag. Jeg ville aldrig have skrevet det på min egen Facebookvæg, siger H.P. Geil.

Klokken 14.57, søndag eftermiddag, efter JydskeVestkystens henvendelse, valgte H.P. Geil at redigere sin hilsen til "Velkommen hjem".

Flere tal

I spidsen for Haderslev Kommunes corona-krisestab står kommunens direktør for voksen- og sundhedsservice, Rolf Dalsgaars Johansen. Han får hver dag information fra Region Syddanmark om, hvorvidt der er borgere, der er indlagt på sygehuset eller i behandling for Covid-19, og indtil nu har Haderslev ikke haft nogle:

- Der er enkelte der har været indlagt til udredning, men ikke fundet smittede og derfor ikke i behandling for Covid-19.

Han forklarer dog, at der derfor godt kan være smittede i Haderslev Kommune:

- Det kan også være, at folks egen læge, ud fra en vurdering af symptomerne, sagtens kan have vurderet at folk formentlig har COVID-19, dog uden de er blevet testet for dette, og dermed heller ikke figurerer i statistikken.

Han henvendte sig fredag til Statens Serum Institut for at få flere oplysninger om tallene i Haderslev, men venter stadig på svar.

Og han er ikke ene om at ønske flere detaljer om tallene for de enkelte kommuner. Det er også efterspurgt blandt journalister i nogle af de hårdest ramte kommuner, men indtil videre opgøres tallene kun i intervaller af, altså et til ni, 10 til 19, 20 - 29 med videre af hensyn til GDPR-lovgivningen.

Tal for de seneste syv dages covid-19 tilfælde fordelt på danske kommuner. Screenshot fra Statens Serum Instituts epidemiologiske overvågningsrapport.
Tal for de seneste syv dages covid-19 tilfælde fordelt på danske kommuner. Screenshot fra Statens Serum Instituts epidemiologiske overvågningsrapport
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce