Annonce
Aabenraa

Bogudlån måtte lukke: Men så gik frivillige på børsen

Irene Asmussen (i den sorte jakke) har været foreningens bogindkøber, og sammen med en anden mangeårig frivillig, Marianne Jørgensen, havde hun fredag travlt med at få de udvalgte bøger sat ind på hylderne i Bolderslev Fritidscenter. Foto: Mette Thomsen
Bogudlånet på Bolderslev Skole, der var drevet af frivillige, har måttet lukke, fordi der til sidst var for få hænder. Man vil dog fortsat kunne låne bøger i byen - nu bliver det bare i en byttebørs i fritidscentret. Her behøver man ikke aflevere igen. Eller man kan komme tilbage med mere, end man tog.

Bolderslev: Bogorme i Bolderslev kommer fremover til at gå forgæves til byens skole. Det frivillige bogudlån, der ellers har eksisteret siden 1998 med støtte fra først Tinglev og siden Aabenraa Kommune, er lukket. Antallet af ildsjæle var skrumpet ind til kun fire.

- Vi har haft et rimeligt udlån, men som årene er gået, er flere og flere frivillige faldet fra, forklarer bogudlånets formand, Merete Christiansen, beslutningen om at sige, at det var det.

Foreningen slår dog lige et sidste svirp med halen, og fredag formiddag var Merete Christiansen sammen med Marianne Jørgensen og Irene Asmussen - Astrid Greve var forhindret i at være med - i fuld gang med at sætte bøger op i Bolderslev Fritidscenter.

Annonce

I stedet for et bogudlån med to timers ugentlig åbningstid og registrering af, hvem der låner hvad, så vil indbyggerne i det lille lokalsamfund kunne slå et smut forbi reolerne i fritidscentret og bare tage med hjem, hvad de vil have. Byttebørs hedder konceptet.

- Man kan låne en bog, og når man har læst den, kan man stille den tilbage eller beholde den. Man kan også komme ned og aflevere andre bøger. Jeg har for eksempel selv haft en kasse med i dag, siger Merete Christiansen.

De nyeste titler

Hun håber, at idéen fænger an. I hvert fald fik hun en del positive tilkendegivelser, da hun fortalte om det nye tiltag ved en borgerspisning i forsamlingshuset forleden.

Der er så også noget at komme efter, hvis man lægger vejen forbi. Med bogindkøb to gange om året - og altid lokalt "for det er jo kommunale penge", som Merete Christiansen siger - har bogudlånet været kendt for at have de nyeste titler, og det er naturligvis det mest populære, de fire frivillige har valgt ud til at tage med til bogbørsen. Der er masser af krimier, men også et bredt udvalg af historiske romaner og biografier.

Coronaen har dog gjort, at hele det kommunale tilskud ikke er blevet brugt de seneste to år. Det kommer nu lokalområdet til gode, for i foreningens vedtægter står det, at i tilfælde af, at den opløses, skal et eventuelt overskud gå til kulturelle formål i Bjolderup Sogn.

Der har givet forsamlingshuset 10.000 kroner, samme beløb har spejderne fået, mens der var 9500 kroner til Rebbølcentret.

- Og endelig besluttede vi, at de sidste godt 2500 kroner skulle gå til vores seniorklub, der ikke får tilskud nogen steder fra, siger Merete Christiansen.

Annonce

Otto holder øje

Flytningen af en del af bogudlånets samling fra skolebiblioteket til fritidscentret er sket i tæt samarbejde med bestyrer af centret og forsamlingshuset Otto Jørgensen. Han vil i det daglige holde øje med bogbørsen.

- Ja, nu kan jeg også skrive bibliotekar på mit cv - det er et alsidigt job, jeg har, siger han med et smil.

Det er planen, at der sættes nogle møbler ud til reolerne, så folk kan sætte sig ned med en bog. Otto Jørgensen synes, det er en god løsning, der er fundet frem til.

- Jo flere, vi kan få ind i fritidscentret, jo bedre er det jo, siger han, og Merete Christiansen er også sikker på, at bøgerne fremover vil nå ud til flere:

- Der kommer mange flere forbi hernede end på skolen, og med en åbningstid i bogudlånet fra klokken 15-17 udelukkede det jo også mange. De yngre så vi stort set ikke.

Intet er gået til spilde

Da beslutningen om at lukke bogudlånet på Bolderslev Skole var blevet truffet, tog de frivillige de bøger og reoler, som de ville have med til den nye bogbørs.

Herefter fik skolebibliotekaren lov til at tage, hvad han kunne bruge, mens den lokale dagpleje fik den forholdsvis store samling af børnebøger.

Frivillige fra kommunens to øvrige bogudlån - Varnæs/Bovrup og Bylderup-Bov - tog herefter en hel del til deres samlinger, mens Røde Kors i Aabenraa ryddede resten.

Merete Christiansen, der blev bogudlånets sidste formand, kan ikke lade være med at være lidt trist over, at det måtte lukke, men nu håber hun så bare, at bogbørsen bliver en succes. Foto: Mette Thomsen

Jeg har lige lånt et par bøger ud til en, der skulle på ferie. Jeg har sagt til hende, at hun bare kunne sætte dem herned, når hun er færdig med dem.

Merete Christiansen, formand for det nu opløste bogudlån i Bolderslev

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Aabenraa

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Aabenraa

Verdens bedste o-løbere skal dyste i Aabenraas snørklede gader: Du kan også løbe med

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce