Annonce
Esbjerg

Boliger nedlægges som led i hemmeligt projekt

Her ved den røde prik på kortet ligger de to kommunale boliger, der nu skal nedlægges.

To kommunale boliger skal nedlægges som led i realiseringen af det hemmeligholdte Projekt Ember - et datacenter mellem Esbjerg og Andrup.

Esbjerg: Nysgerrigheden var ligeså stor blandt politikerne i Plan & Miljøudvalget, som den er andre steder, men heller ikke byrådsmedlemmer får oplysninger om, hvilket udenlandsk selskab, der vil købe det 2,5 millioner kvadratmeter store område og bygge et datacenter mellem Esbjergmotorvejens afkørsel øst og nord og Andrup og mellem Storegade og Andrupvej.

Det blev ellers forsøgt, da politikerne skulle behandle sagen om nedlæggelse af to kommunalt-ejede boliger på henholdsvis Nordre Tovrupvej 21 og Nordre Tovrupvej 26. Husene, der p.t. er udlejede og har boligarealer på henholdsvis 130 kvadratmeter og 118 kvadratmeter, ligger i vejen, hvis der skal være erhvervsområde, men politikerne fik ikke en snus at vide om, hvem der står bag Projekt Ember, som det meget hemmelighedsfuldt kaldes.

Teknisk direktør Hans Kjær var nemlig lukket som en østers, da han blev forsøgt frittet ud, fortæller en leende udvalgsformand, Karen Sandrini (S).

Annonce

Sagen kort


  • Esbjerg Kommune er blevet kontaktet af en udenlandsk virksomhed, som mellem Esbjerg og Andrup vil opføre et datacenter med datahaller, samt supportfaciliteter og indrettet med interne veje og parkering med videre og forskellige teknikbygninger og teknisk udstyr. Det er planen, at datacentret anlægges i flere etaper hen over en årrække.
  • Det aktuelle projekt Ember omfatter cirka 250.000 kvadratmeter bebygget areal fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Frivillige aftaler

Ifølge Boligreguleringsloven er det ikke tilladt uden videre at nedlægge boliger helt eller delvist. Der skal politisk godkendelse ind over hver gang. Udvalget godkendte nedlæggelsen uden problemer, idet boligerne er ligger så centralt i området, at det ikke kan lade sig gøre bare at sælge arealerne uden om boligerne.

Ifølge Karen Sandrini har der været holdt møder med beboerne i begge huse, og de har erklæret sig indstillede på at indgå frivillige aftaler om fraflytning.

Som tidligere omtalt i JydskeVestkysten er Esbjerg Kommune i fuld gang med planlægningsarbejdet med lokalplan og kommuneplantillæg, herunder en miljøvurdering og en såkaldt afgrænsningsrapport. Af rapporten fremgår det, at projektet omfatter opførelse af et datacenter med datahaller, samt supportfaciliteter og indrettet med interne veje og parkering med videre og forskellige teknikbygninger og teknisk udstyr. Det er planen, at datacentret anlægges i flere etaper hen over en årrække.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Landmænd ramt af regn og oversvømmelse: Afgrøder sopper i vand

Annonce