Annonce
Haderslev

Boligforeninger vil uddanne demensvenner

Det kan være svært at navigere rundt i livet som demensramt, og derfor tilbyder den boligsociale helhedsplan nu beboerne i flere boligområder i Haderslev at blive uddannet til demensven, der kan gøre livet lidt lettere for den demensramte. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Den boligsociale helhedsplan, Hjemegn 6100, tilbyder i samarbejde med Haderslev Kommune og Alzheimerforeningen et kursus, så man kan demensven og dermed gøre hverdagen lettere for demensramte.

Haderslev: Når man får en demenssygdom, mister man ikke alene hukommelsen. Helt almindelige dagligdagsting som at finde vej eller at handle kan pludselig blive en vanskelig eller umulig opgave. Mange vil også opleve at føle sig isoleret. Derfor er der brug for venner, som ved, hvad demens er, og hvad det gør ved én. Venner, som kan møde én med forståelse og en håndsrækning, når der er brug for det.

Den boligsociale helhedsplan, Hjemegn 6100, tilbyder derfor nu i samarbejde med Haderslev Kommune og Alzheimerforeningen et kursus, så man kan blive klædt på som såkaldt demensven.

- At være demensven handler ikke om at være besøgsven – det handler om at sige ja til viden om demens, så man kan skabe et demensvenligt samfund. Også i vores boligområder, lyder det i en pressemeddelelse fra Allan Emiliussen, der er boligsocial chef for den boligsociale helhedsplan, der er et samarbejde mellem Haderslev Boligselskab, HAB, Haderslev Kommune og Landsbyggefonden og omfatter Varbergparken, Hjortebroparken, Braineparken, Skovbærparken og Fårehave.

Allan Emiliussen har gennemført et kursus og kan nu kalde sig demensven-instruktør. Han ser gerne, at flere bliver demensvenner.

- Det behøver ikke være meget – det kan være lidt mere tålmodighed i køen i supermarkedet, et venligt smil eller et spørgsmål til en kollega, hvis mor er ramt af demens.

Annonce

Demensven-instruktører

I Alzheimerforeningen er der over 320 aktive demensven-instruktører, der alle er med til at udbrede viden og nedbryde tabuer om demens.

85.000 danskere og deres 400.000 nære pårørende lever en hverdag med demenssygdom.

Kurser på vej

Det er Alzheimerforeningen, som har lanceret kampagnen demensvenner, som den boligsociale helhedsplan har koblet sig på.

To informationsmøder for medarbejdere i Haderslev Boligselskab og HAB er allerede afviklet og flere vil følge, og turen kommer snart til beboerne, som gennem små øvelser vil blive aktiveret til at blive demensven og på mødet har mulighed for at melde sig. Hvis man har lyst til at blive demensven, kan man tilmelde sig hos Allan Emiliussen på email-adressen: aem@hab-bolig.dk

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce