Annonce
Sydjylland

Boligkøbere optager dyre lån uden om banken

Boligkøbere i syd- og sønderjyske småbyer må betale dyre renter for at få et lån til køb af hus. Arkivfoto: Morten Pape

Syd- og Sønderjyderne har på knap tre år optaget lån for i alt 157 millioner kroner via UdenomBanken, der formidler lån til mellem seks og ni procent i rente. Ifølge bankens direktør er lånerne blevet afvist af realkreditinstitutterne.

Boligkøbere i Syd- og Sønderjylland vælger i stigende grad andre og langt dyrere finansieringsformer end realkreditinstitutterne, når der skal lånes penge til boligkøb.

Således har UdenomBanken, der er en online-låneplatform til boliglån via professionelle investorer og institutionelle investorer, fra sin opstart i sommeren 2014 til 2016 formidlet lån for 157 millioner kroner til syd- og sønderjyderne. Mens renten til et realkreditlån er på få procent, er et lån via UdenomBanken på seks-ni procent.

I opstartsåret 2014 blev der formidlet boliglån uden om bankerne for omkring 15 millioner kroner. Allerede året efter steg summen til over 60 millioner kroner, mens der sidste år blev lånt 82 millioner kroner ud.

Alternative lån

Søren Scheibye, udviklingsdirektør i UdenomBanken, vurderer, at flere boligkøbere er blevet opmærksomme på muligheden for at optage alternative boliglån, og at professionelle investorer i højere grad end tidligere ønsker at låne ud til boligkøb.

- Lånene bliver hovedsageligt formidlet til køb af boliger, der ligger uden for de større byer og koster mellem 400.000-800.000 kroner. I de områder smækker realkreditinstitutterne ofte kassen i, selvom boligerne er i fin stand, og lånerne har en god privatøkonomi. Derfor søger boligkøberne efter andre muligheder for at få finansieret boligkøb, siger Søren Scheibye.

Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, understreger, at realkreditinstitutterne lever af at låne penge ud.

- Lovgivningen kræver, at ejendommen kan omsættes og har en langsigt markedsværdi, så der er sikkerhed bag obligationerne. Ellers kan danskerne ikke få den billige realkreditsfinansiering. Man skal både sikre sig, at låntager kan betale sit lån, og at der er en værdi i ejendommen. Der foretages en konkret værdivurdering, hvor vi også går ind og kigger på omsætteligheden af ejendommen, siger Ane Arnth Jensen, som erkender, at nogle borgere i nogle områder dermed står svagt.

- Selvom en person har økonomien til at købe et hus, kan det i enkelte tilfælde være svært at få et lån, hvis ejendommen ikke kan holde sin værdi på lang sigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce