Annonce
Varde

Boligmangel lammer udviklingen i flere af vækstlandsbyerne i Varde Kommune

Byrådsmedlem Ingvard Ladefoged (S) bor selv i Næsbjerg og er foruroliget over konsekvenserne af manglende almene boliger. Gode naboer og venner, der har solgt huset, er tvunget til at flytte fra byen. Foto: Henrik Reintoft

Byer som Næsbjerg, Alslev og Nørre Nebel finder, at der bygges for mange almene boliger i Varde på bekostning af flere landsbyer, der har akut boligmangel.

Bolig: Mens det ene almene byggeri efter det andet skyder op i Varde by, så er murerskeen lagt væk i landsbyerne. Også selv om det flere steder næsten er umuligt at leje en almen bolig. Varde Bolig Administration, som har 558 lejemål i 19 landsbyer i kommunen, har så at sige ingen ledige boliger i landsbyerne, ligesom der er lange ventelister til dens 810 lejemål i Varde by.

Det får nu flere landsbyer i Varde Kommune til at klage deres nød. Blandt andre Bjarne Buhl, der er formand for Blaabjerg Udviklingsråd.

- Det er katastrofalt. Det er byrådet, der skal tage affære, så der ikke kun bygges i Varde, siger Bjarne Buhl, der via sine egne udlejningssteder oplever efterspørgslen efter lejeboliger i Nørre Nebel.

Og han finder, at Varde som en stor landkommune bør tænke langt mere på landsbyerne.

- Man er nødt til at udvikle det, man har. Ellers afvikler vi, siger Bjarne Buhl.

Annonce

Antal almene boliger

I Varde Kommune er der ifølge Danmarks Statistik 3.174 almene boliger per 1. januar 2017.De største udlejere er Varde Bolig Administration med 1368. Boligselskabet Domea Varde med 686 almene boliger og Arbejdernes Andels-Boligforening med 679 almene boliger.

En almen bolig er et offentligt støttet byggeri, som ingen må tjene penge på. På landsplan er der 550.000 almene boliger.

Vi er på den

I Næsbjerg har man de senere år oplevet flere gode og ressourcestærke indbyggere flytte, da de efter at have solgt huset ikke kunne finde en almen bolig i byen. Dem er der 46 af i Næsbjerg, og alle er udlejet.

- Boligselskaberne giver udtryk for, at de ikke vil bygge nogen steder i byen. Det er forfærdeligt. Vi er virkelig på den i Næsbjerg, og min tålmodighed er ved at være opbrugt, siger byrådsmedlem Ingvard Ladefoged (S), der selv bor i Næsbjerg.

Desperationen er så stor, at der i Næsbjerg arbejdes på selv at bygge privat eller stifte et alment boligselskab. Sidstnævnte kræver dog et tilsagn fra Varde Byråd.

I Alslev råber man også efter flere almene boliger.

- Vi føler os lidt overset. Vi vil gerne kunne konkurrere med Guldager og Hjerting om tilflytterne, siger Hans Julius Jakobsen, bestyrelsesmedlem i Alslev Borgerforening.

Han efterlyser især seniorboliger til folk, der har solgt huset og gerne vil blive boende i Alslev.

Byrådsmedlem Mads Sørensen (V) fra Sig oplever selv problematikken i sin hjemby.

- Der skal bygges, hvor der er behov. Vi har et ansvar for, at byggeriet spredes ud i hele kommunen, siger Mads Sørensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce