Annonce
Regionalt

Boligmarkedet styrer fri af coronavirusset

Selv om der sættes mange boliger til salg, så er udbuddet mindre, end det plejer at være.
Der er rift om både huse, lejligheder og sommerhuse. Udbuddet er det laveste i ti år - også i Region Syddanmark er der lavvande i antallet af boliger til salg. Men optimismen kan vende, når de økonomiske hjælpepakker udløber.
Annonce

Boligkøbere skal rykke hurtigt, for "til salg"-skiltene er knap sat op, før ejendomsmæglerne piller dem ned igen.

Den seneste måned er udbuddet af villaer og rækkehuse faldet med 2,6 procent.

Endnu mere markant tegner det sig for sommerhuse med et fald på 34 procent og for ejerlejligheder med 16 procent. Det giver det laveste udbud i ti år, viser tal fra Boligsiden.

I juni kom tæt på 6700 huse til salg. Det er på det normale niveau, men der er så meget gang i salget, at der er tyndet ud det antal, som køberne kan vælge imellem.

Det forklarer Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

- Når der kommer så mange nye huse til salg, og udbuddet fortsat falder, er det, fordi salget går rigtig godt. Sælgerne har forstået, at køberne er der, så de sætter nu til salg i stor stil. De kan bare ikke gøre det i samme tempo, som køberne hiver varerne ned fra hylderne, siger hun i en pressemeddelelse.

Annonce

Tendens i hele landet

Det lave udbud af huse på landsplan dækker over en stort set ens udvikling i hele landet. I fire af de fem regioner har udbuddet ikke været lavere de seneste ti år.

Kun i Nordjylland var der nogle måneder mellem 2017 og 2019, hvor det lå lavere.

- Det er en landsdækkende tendens, at udbuddet er lavt. Tager vi Region Hovedstaden som eksempel, er udbuddet faldet otte procent den seneste måned og over 20 procent det seneste år.

- Årsagen er en kombination af det høje salg og de udfordringer, der har været med corona, hvor sælgerne i en periode tøvede med at sætte til salg, siger Birgit Daetz.

Hos Home-kæden ender juni i top 20 over de bedste salgsmåneder nogensinde. Fremgangen er 51 procent over juni 2019, oplyser kæden i en pressemeddelelse.

- Det er alle boligtyper, der hiver salget op, og jeg hæfter mig især ved, at ejerlejligheder får et meget stærkt comeback. For første gang i tre måneder var salget af lejligheder i sidste uge højere end salget af sommerhuse, siger direktør Uffe Drejer.

Færre boliger at vækge imellem

Udbuddet på boligmarkedet i begyndelsen af juli 2020:

Villaer og rækkehuse: 31.917 til salg, hvilket er 13,6 procent færre end for et år siden.

Ejerlejligheder: 7152 til salg, hvilket er 15,5 procent færre end for et år siden.

Sommerhuse: 7222 til salg, hvilket er 34,4 procent færre end for et år siden.

Ifølge boligøkonom hos Nykredit Mira Lie Nielsen er det overraskende, at boligsalget er vendt så stærkt tilbage oven på corona.

- I krisetider plejer folk at blive usikre på fremtiden. Vi så en brat opbremsning, da landet lukkede ned i marts, men en måned efter bragede salget tilbage. Det er overraskende, især fordi fremtidsudsigterne tegnes mørkt op af både regeringen og Nationalbanken, siger Mira Lie Nielsen til Ritzau.

Annonce

Lave renter lokker

Når køberne trodser de dystre udsigter, skyldes det blandt andet de lave renter, og at boligpriserne er forholdsvis lave.

- Ser vi bort fra København og delvist Aarhus, så er priserne lave i forhold til, hvor økonomisk velpolstrede danskerne er. Vi har haft en årrække, hvor folk har nedbragt deres gæld og fået en sund privatøkonomi, siger Mira Lie Nielsen.

Men de kommende måneder bliver knap så optimistiske, vurderer både hun og kommunikationsdirektør hos Boligsiden Birgit Daetz.

Det skyldes blandt andet, at de økonomiske hjælpepakker, som holder hånden under arbejdsløsheden, stopper.

- Stiger arbejdsløsheden, så ved vi, at det får betydning for boligmarkedet, siger Birgit Daetz.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Regionalt For abonnenter

Underretninger om belastede børn fortsætter på rekordhøjt niveau: Ekspert savner viden bag tallene

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce