Annonce
Sønderborg

Boligminister på ghettobesøg: Hvis jeg må bestemme, får Sønderborg dispensation

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S)  - her i selskab med borgmester Erik Lauritzen (S) - kaldte arbejdet med at modvirke ghettoudviklingen i Nøragerområdet for imponerende. Han vil personligt gerne imødekomme Sønderborgs dispensationsansøgning. Foto: Henrik Rath
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) var fredag forbi Sønderborg og sammen med borgmester og SAB-formand på besøg i Nørager. Står det til ham, får Sønderborg sin dispensation i forhold til nedrivninger i den hårde ghetto.

Sønderborg: Baglandet skal selvfølgelig være med, men indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) var direkte i budskabet, da han fredag besøgte Nørager, der er stemplet som hård ghetto og pålagt nedrivning af 60 procent af boligerne inden 2030.

Sønderborg har sendt en dispensationsansøgning, hvor man ønsker det reduceret til 40 procent.

- Det er min klare indstilling, at vi bør godkende dispensationen, men vi mangler stadig at få forhandlet ting på plads. Om et par uger har vi nok en afgørelse, sagde Kaare Dybvad Bek fra plænen omgivet af de blokke, hvor omkring halvdelen skal lade livet.

Annonce

I alt 188 boliger står til at blive fjernet, fordi området er stemplet hård ghetto efter i fire år at have været på ghettolisten og dermed ikke kunne vriste sig helt fri af en række samfundskedelige kriterier

Imponeret over indsatsen

Men ministeren var dog imponeret over, det arbejde beboere og boligkonsulenter har gjort for at modvirke udviklingen.

- Man har bevist at kunne flytte sig i den rigtige retning og lavet en god dispensationsansøgning, der opfylder alle kriterier.

Borgmester og partikollega Erik Lauritzen (S) er da også glad og fortrøstningsfuld.

- Jeg tror, vi når i mål med ikke at skulle rive så meget ned, som ellers krævet, og jeg er meget glad for anerkendelsen fra ministeren og stolt af de folk, som vi har samarbejdet med omkring dette, sagde han.


Det er min klare indstilling, at vi bør godkende dispensationen, men vi mangler stadig at få forhandlet ting på plads. Om et par uger har vi nok en afgørelse.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S)


Blandt dem er formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt, som også var mødt op.

- Det fylder selvfølgelig rigtig meget hos beboerne det her, hvor de løbende vender tilbage med spørgsmål om hvordan og hvorledes, det skal foregå. Det bliver et kæmpe logistikarbejde med at genhuse, så vi er selvsagt rigtig glade, hvis mindre skal rives ned.

Annonce

Møde med BMC Fond

Indenrigs- og boligministeren var også i Sønderborg for at mødes med ledelsen i Bitten og Mads Clausen Fond, hvor boligpolitik og byudvikling var på dagsordenen.

- Kommunen har et rigtig godt samarbejde med fonden - for eksempel om ferieresortet på Nordals og udviklingen af havnen. Det er ting, som vi godt kan lære af andre steder i arbejdet med at få skabt udvikling i alle dele af landet. Den slags partnerskaber er vigtige, sagde Kaare Dybvad Bek.

Ghettokriterier

Regeringen betegner et boligområde som en ghetto, hvis det har mindst 1000 beboere, og hvis flere end 50 procent af dem er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande. Desuden skal mindst to af følgende fire kriterier være opfyldt:

  1. Flere end 40 procent af beboerne i alderen 18-64 år har ingen tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse.
  2. Andelen af beboere dømt for brud på straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer er mindst tre gange højere end landsgennemsnittet.
  3. Flere end 60 procent af beboerne i aldersgruppen 30-59 år har ikke yderligere uddannelse end grundskolen.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15-64 år (eksklusive studerende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst i hele regionen.

Hvis et boligområde gennem fire år har opfyldt regeringens betingelser for at være en ghetto, betegnes det som et hårdt ghettoområde. I så fald er det et krav, at boligområdet skærer ned i sine almene lejeboliger, så de almene boliger højst udgør 40 procent af områdets boliger i 2030.

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Formand for Sønderborg Andels Boligforening, Vivian Engelbredt, borgmester Erik Lauritzen (S) samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) havde et kort møde, inden pressemødet på plænen blandt boligblokkene i Nørager. Foto: Henrik Rath
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Barsk barndom med stoffer og svigt sendte Jeannet væk fra sin mor: - Jeg har taget skade som barn

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Haderslev

Efter omkring 20 domme: Udvist mand begår stadig kriminalitet

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce