Annonce
Udland

Præsidentkandidat i Bolivia anerkender ikke valgresultat

Ueslei Marcelino/Reuters
En føring til Bolivias nuværende præsident ved præsidentvalget har skabt voldsomme protester i gaderne.

Bolivias nuværende præsident gennem 13 år, Evo Morales, fører med afgørende ti procentpoint til Carlos Mesa ved præsidentvalget i Bolivia.

Det viser valgstedsmålingerne klokken to natten til tirsdag, efter at 95 procent af stemmerne er talt op.

Præsidentvalget skal ud i en anden valgrunde, medmindre en kandidat får mindst 40 procent af stemmerne og samtidig en føring på ti procentpoint mod den nærmeste kandidat.

Det står Morales akkurat til at have i øjeblikket med 46,85 procent af stemmerne mod Mesas 36,73 procent.

Oppositionslederen, Carlos Mesa, siger til det lokale medie El Deber, at han ikke anerkender valgstedsmålingerne.

Han beskylder den siddende bolivianske regering for at have fusket med stemmerne.

- Vi stoler på, at vælgerne ikke vil acceptere dette.

- Regeringen har skabt en umulig situation. Den gør grin med folkets valgret, siger han.

Efter Mesas' kommentarer er der brudt voldsomme protester ud i de store bolivianske byer.

I regionerne Sucre og Tarija er der ifølge lokale medier sat ild til nogle af valgstederne. Flere af protesterne skulle også være voldelige.

Efter at 84 procent af stemmerne var blevet talt op natten til mandag, stoppede officielle resultater pludseligt med at blive offentliggjort.

Det kritiserede både Mesa og amerikanske valgobservatører, der kontrollerer valget. De amerikanske valgobservatører krævede mere gennemsigtighed ved valget.

Kort før klokken et natten til tirsdag sendte valgkomitéen efter pres igen en måling ud. Her var 95 procent af stemmerne talt op.

Den viste, at Morales manglede et halv procentpoint fra Mesa for at have den afgørende føring på ti procentpoint. Og dermed så præsidentvalget ud til at skulle ud i en anden runde.

Morales blev som den første af Bolivias oprindelige folk valgt som præsident i 2005.

Morales er tidligere kokabonde og leder i den venstreorienterede fagbevægelse.

Han har indtil nu vundet i første valgrunde i alle præsidentvalg, han har stillet op i.

Den 60-årige præsident kan med et fornyet mandat blive på posten indtil 2025.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce