Annonce
Esbjerg

Bomballaden bliver ved: Nu udsender kommunen spørgeskemaer om Marbæk

Marbæk er et af de største samlede rekreative naturområder i Nationalpark Vadehavet. Stedet er et yndet udflugtsmål, og brugen af området er steget eksplosivt de senere år. Arkivfoto: Martin Ravn
Balladen om de udskældte Marbækbomme skulle have været afgjort i november, men sagen er blevet udskudt. Esbjerg Kommune har i stedet besluttet at sende et spørgeskema på gaden, så alle med en mening kan komme til orde forud for et borgermøde i slutningen af januar. Allerede inden undersøgelsen er gået i gang, er formanden for Teknik & Byggeudvalget dog ganske klar i mælet: Bommene bliver.

Esbjerg Kommune: I december 2018 placerede Esbjerg Kommune 21 bomme i Marbæk for at gøre den naturskønne plantage mere fredelig. Sagen er dog endt med at være alt andet end fredsommelig. Beslutningen er blevet mødt med øredøvende kritik fra især handicappede og gangbesværede borgere, der er kede af, at de ikke længere kan bruge det populære naturområde.

Det fik i september Teknik & Byggeudvalget til at trække i land og genåbne en del af bommene i en forsøgsperiode. Dengang lovede udvalgsformand Søren Heide Lambertsen (S), at fredeliggørelsen af Marbæk skulle evalueres i november, men for at komme til bunds i balladen har man udskudt den endelige beslutning om bommenes fremtid.

I stedet udsender Esbjerg Kommune nu et spørgeskema, og beder alle med en mening om at byde ind med ris og ros. I slutningen af januar indkalder man desuden til borgermøde.

- Bommene har delt vandene. Der har været fremlagt mange forskellige synspunkter i denne sag, men kritikken har vært massiv og tonen har til tider været hård. Flere af dem, som rent faktisk er glade for bommene, er blevet buhet ud og har ikke haft en chance for at sige deres mening. For at tage stilling til, hvilken løsning der fremover skal gælde i Marbæk, er der behov for, at skal alle kunne komme til orde. Det får de nu mulighed for via spørgeskemaundersøgelsen, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Sagen kort

Esbjerg Kommune satte i december 2018 21 bomme op i Marbæk for at sikre cyklister og fodgængere. Bommene spærrer veje, der tidligere bandt plantagen sammen og har gjort det vanskeligere for bilister at komme rundt. Bommene har samtidigt afskåret gangbesværede og kørestolsbrugere fra det populære naturområde.

Efter massiv kritik fra flere kanter genåbnedes en del af bommene tilbage i september, og nu udsender Esbjerg Kommune et spørgeskema forud for et borgermøde i slutningen af januar.

Bommene er kommet for at blive

Er det her i virkeligheden en borgerafstemning?

- Nej. Det er ikke sådan, at synes 51 procent, det er træls med bommene, går vi partout ud og genåbner dem alle sammen. Spørgeskemaet skal være med til at give os et mere nuanceret indblik i borgernes oplevelse af Marbæk, svarer udvalgsformanden.

Hvilke udfald kan der blive tale om? Er i villige til helt at droppe bommene?

- Det kommer ikke til at ske. Det vil jeg godt garantere. Vi står fast ved vores beslutning om at Marbæk skal fredeliggøres for en del af biltrafikken, men vi erkender også, at det ikke er hensigtsmæssigt, at nogle borgere bliver afskåret fra at bruge naturområdet. Derfor skal vi finde et kompromis, der er tåleligt for alle parter, siger Søren Heide Lambertsen.

Sådan deltager du

Evalueringen henvender sig til to målgrupper. Hus- og sommerhusejere i området vil få en regulær invitation fra Esbjerg Kommune om at deltage. Spørgeskemaet bliver også tilgængeligt via et link på Esbjerg Kommunes hjemmeside, og her kan alle interesserede svare.

- Jeg vil gerne opfordre til, at man benytter denne mulighed for at give sin holdning til kende. Uanset om man er for eller imod fredeliggørelsen, er vores fælles udgangspunkt at skabe et Marbæk, som vi alle kan nyde og bruge, siger Søren Heide Lambertsen.

Undersøgelsen er aktiv frem til den 12. januar, og derefter følger et borgermøde på Marbækgård den 30. januar. Esbjerg Kommune har endnu ikke fastlagt tidspunktet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce