Annonce
Sydjylland

Bombe mod plan om vildsvinehegn: Flensborg Kommune vil udnytte gammel aftale til at nedlægge veto

Der skal ikke hegn op ved Skomagerhus, lyder budskabet fra Flensborg til de danske myndigheder. Arkivfoto.
Som tidligere ejer af Kollund Skov har Flensborg Kommune vetoret ved bygge- og anlægsprojekter i området. Den vetoret vil kommunen tage i brug i forbindelse med de danske planer om et vildtsvinehegn.

KOLLUND: En gammel aftale betyder, at Flensborg Kommune kan nedlægge veto mod dele af det danske vildsvinehegn. Og den vetoret har kommunen tænkt sig at udnytte. Det skriver dagbladet Flensburger Tageblatt efter et møde i kommunens forretningsudvalg.

Forviklinger i forbindelse med grænsedragningen betød, at Kollund Skov også efter Genforeningen forblev Flensborg Kommunes ejendom. Den finansielt klemte kommune solgte i 2006 skoven til private investorer, der i begyndelsen af 2019 afhændede området til Den Danske Naturfond.

De skiftende ejerforhold ændrer dog intet ved, at Flensborg Kommune ved overdragelsen i 2006 betingede sig vetoret i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter i skovområdet.

Annonce
Sådan et hegn hører ikke til ved Skomagerhus, der er et symbol for Europas fredelige forening.

Arne Rüstemeier, CDU's gruppeformand..

- Kollund Skov er et rekreativt nærområde, der blev solgt på strenge betingelser. Efter min overbevisning er et vildsvinehegn tværs gennem landskabet i modstrid med dette. Derfor ønsker jeg at benytte de juriske muligheder for at beskytte skoven og omgivelserne mod dette indgreb, forklarer det konservative CDU’s gruppeformand Arne Rüstemeier efter forretningsudvalget til Tageblatt.

Hans synspunkt har bred opbakning på tværs af partierne i byrådet.

Flensborgs overborgmester Simone Lange understreger, at hun ikke kender alle detaljerne i planen for vildsvinehegnet. Men ifølge hendes oplysninger kan det komme til at berøre et hjørne af skoven ved Kollund. Derfor vil hun i første omgang tage kontakt til sin kollega i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen.

Skeptisk nabo

I Flensborg er der generel skepsis over for vildsvinehegnet – ikke kun som sikring mod afrikansk svinepest, men også mere principielt.

- Tror man på, at svinepest kan forhindres med et hegn, kan det også opføres nord for skoven. Sådan et hegn hører ikke til ved Skomagerhus, der er et symbol for Europas fredelige forening, mener Arne Rüstemeier.

Flensborg Kommune er på grund af sin vetoret ganske nylig blevet konsulteret i en ganske anden sammenhæng. Den Danske Naturfond måtte spørge om tilladelse til byggeriet af shelters til overnatning i skoven. Det havde Flensborg Kommune ingen indvendinger imod.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce