Annonce
Tønder

Bomber, ild og laserlys: Naturvidenskabsfestival bragede igennem

God kemi i skolegården på Tønder Gymnasium. Skolen åbnede dørende for 500 folkeskoleelever, der var inviteret indenfor til Naturvidenskabsfestival. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Der blev produceret bomber, sat ild til folkeskoleelevers hænder og dissekeret fisk, da Tønder Gymnasium afholdte Naturvidenskabsfestival for folkeskoleelever torsdag.

Annonce

Tønder: Bomber og eksplosioner er normalt noget, der skaber skræk og rædsel, og som man forbinder med terrorangreb og krigszoner, men torsdag formiddag var der på Tønder Gymnasium tale om den kontrollerede slags. Tønder Gymnasium åbnede dørene op for kommunens folkeskoler, der kom forbi til dette års Naturvidenskabsfestival.

Ude i skolegården blev der råbt "Hold jer for ørerne". Sekundet efter eksploderede en bombe, der var lavet af gymnasieeleverne på kemi-holdet, der var iført deres egne kitler.

- Naturvidenskabsfestivalen er en gammel tradition her på gymnasiet, som skal fremme interessen for naturvidenskab, siger Johnny Weile, der er projektansvarlig.

Ved siden af de hjemmelavede bomber, blev der sat ild til skoleelevernes hænder med en blanding af sæbevand og lightergas.

- Elevernes hænder brænder, men det føles ikke varmt for dem, fordi hænderne er våde på grund af sæbevandet, siger Marianne Egebjerg Jensen, der er kemilærer på Tønder Gymnasium.

Naturvidenskabsfestivalen er en gammel tradition her på gymnasiet, som skal fremme interessen for naturvidenskab.

Johnny Weile, projektansvarlig.
Det hele var ikke kemi, der var også boder for virksomheder - ved en af dem kunne de unge slå søm i træblokke. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Dissekering af fisk

Inde på skolen skulle folkeskoleeleverne dissekere fisk.

- Jeg tror, jeg bliver veganer efter at have set en fisks indvolde, råbte en af eleverne, mens en anden elev var i gang med at åbne op for en ørred med en saks.

Eleverne skulle dissekere fisken og efterfølgende sætte organerne i system i et skema. Da turen var kommet til kønsorganerne, fik flere elever øje på fiskens rogn.

- Har vi lige dræbt en gravid fisk?, lød det fra en pigegruppe.

Andre var dog knapt så berørte af fiskens skæbne.

- Det er ikke så slemt, jeg kan godt klare at se blod og kan godt se mig selv inden for noget naturvidenskabeligt i fremtiden. Det har dog fået sat nogle tanker i gang om, at vi spiser noget, der har set sådan ud inden i, siger Karen Lück, der går i 7. klasse på Marieskolen.

Eleverne tog udtrykket 'at lege med ilden' lidt for bogstavligt til Naturvidenskabsfestivalen på Tønder Gymnasium Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Erhvervsliv bakker op

I en hal på gymnasiet var der flere boder, hvor forskellige virksomheder var kommet for at bakke op om arrangementet og give de unge mulighed for at snuse til et job inden for netop deres branche.

- Jeg er mødt op her i dag for at vække en interesse blandt de unge, det er vi nødt til, hvis vi vil have lærlinge på sigt, siger Kurt Bucka, der kommer fra Jejsing Trælasthandel.

Foran hans bod var der sat to træblokke op, som de unge elever slog søm i.

En gruppe 7. klassespiger er her i gang med at dissekere en ørred. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ud over fysik og kemi så var der også mulighed for at prøve Virtual Reality briller, hvor man føler, at man er i en anden verden. Foto: Hans Chr. Gabelgaard.
Eleverne fik besked på at stå i sikker afstand og holde sig for ørerne, inden de hjemmelavede bomber eksploderede. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det var med at passe på ens øjenbryn, da de unge mennesker sprøjtede kemikalier på bålet i fysiklokalet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ud over kemi, biologi og fysik, var det også muligt at prøve at bore med boremaskine. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce