Annonce
Haderslev

Bonderøv tvang Noma til Sommersted

Ryon Petersens oste er ved at blive smagsbedømt af kokkene på Noma. Han er spændt på dommen. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard.

Ryon Petersen fra Elmegården, troede først, at det var spam, da han blev kontaktet af Noma. Derfor sagde han nej til at sende den verdensberømte Michelin-restaurant smagsprøver.

SOMMERSTED: Ostene fra Elmegårdens mejeri ved Sommersted er nu også nået ind i stjernekøkkenet hos københavnske Noma, der flere gange er blevet kåret til én af verdens bedste restauranter.

Forleden modtog indehaver Ryon Petersen en mail fra Noma, der bad ham om at sende nogle smagsprøver.

Men der skal mere til at dupere en bonderøv fra Sommersted end en mail fra nogle af landets største gourmetfyrster:

-Jeg troede først det var en spam e-mail fra nogle, der var ude på at hacke min konto. Så jeg sagde til min kone Lisbeth, at hun bare skulle skrive tilbage, at hvis Noma ville have smagsprøver, så kunne de jo komme forbi Elmegården, fortæller Ryon Petersen.

Nomas madspejdere tog Ryon Petersen på ordet.

- Sidste tirsdag stod de sku' pludselig herude og ville smage. De havde smagt vores fantastiske smør ét sted, men snart handlede det mere om ostene, fortæller en glædelig overrasket Ryon Petersen.

Særligt de gamle nordiske oste og røgede oste fra Elmegården interesserede Nomas udsendte madspejdere. Én af dem fortalte Ryon, at det var første gang, at hun besøgte Sønderjylland.

- Vi udvekslede opskrifter på, hvordan ostene kan bruges. Sådant noget som vores røgede ost var de meget begejstede for. Røget ost brugte de meget i vikingetiden, da det forlængede ostens holdbarhed. Men også stenalderosten, der er lagret i en tønde med korn, var de meget interessede i, fortæller Ryon Petersen.

Noma er ved at bygge en helt ny restaurant på Refshaleøen i København og i den forbindelse er restaurantens kokke ude og finde fødevarer i hele Norden, der skal indgå i nye spændende mad-kreationer.

- Ja, det er nok ikke noget med sovs og kartofler, konstaterer Ryon Petersen.

I de 13 år han og Lisbeth har drevet Danmarks mindste mejeri i Sommersted har de både vundet guld, sølv og bronze til landsmejeriudstilling og leveret til dronningebesøg i Haderslev.

- Men det vil da være en kæmpe anerkendelse, hvis vi skal til at levere oste til den gastronomiske verdenselite, siger Ryon Petersen.

Hvad angår mejeriets gourmet-smør, så er det kun beregnet til at smørre på brødet.

- Jeg har sagt til Noma, at hvis det skal klattes væk til at stege frikadeller i, så får de ikke noget, fastslår Ryon Petersen.

De første oste er nu sendt med Noma hjem til København og skal bruges i forsøgsproduktion.

Om Elmegårdens oste kommer på Nomas menukort vil vise sig, når restauranten genåbner i december.

Ryon Petersen leverer i forvejen til stort set alle førende restauratører i Sønderjylland.

Varene sælger han desuden i egen gårdbutik.

- Vi gør det her, fordi vi brænder for det og synes, at det er sjovt. Det skal aldrig være masseproduktion, fastslår Ryon Petersen.

Annonce

Mejeriet på Elmegården kan producere 200 kilo ost, 100 pakker smør og 35 liter gammeldags kærnemælk om ugen.Derudover producerer mejeriet også flødeis i flere varianter.

Elmegårdens smør langtidsyrnes ligesom som i gamle dage, og det er derfor meget smagfuldt.

Danmarks mindste mejeri i Sommersted producerer 26 forskellige slags oste.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce