Annonce
SYDJYLLAND

Booking for gæstesejlere giver ikke mening - men afklaring kommer, lover ordfører

Af den halve million overnatninger, som udenlandske - primært tyske gæstesejlere havde i Danmark i 2019, var næsten halvdelen i i Region Syddanmark. Sønderborg Lystbådehavn var en af de mest besøgte med over 8400 udenlandske overnatninger sidste år. .Arkivfoto: JV
Det afklares først i dagene frem til 15. juni, hvordan det praktisk kan håndteres med gæstesejlere, oplyser politisk ordfører. Bookingsystem giver ikke mening for sejlere, påpeger branchedirektør.
Annonce

AABENRAA/SØNDERBORG: Socialdemokratiets ordfører, Jesper Petersen, kan endnu ikke komme nærmere ind på, hvorvidt - eller hvordan - tyske gæstesejlere kan få adgang til danske havne som led i genåbningen for turister.

- Der skal først ske en række praktiske afklaringer i dagene frem til den 15. juni. Det gælder inden for turisme og for den mere generelle normalisering af den grænseoverskridende kontakt og aktivitet, som Mette Frederiksen bebudede fredag, meddeler han i en mail til JydskeVestkysten.

Han siger videre:

- Lystbådehavnene er meget velkomne med deres input til praktiske løsninger, der kan give sejlads og turisme til havnebyerne også, inden for de principper, der er meldt ud om turisme til Danmark fra bl.a. Tyskland efter 15. juni.

Det er meldt ud, at tyske, norske og islandske turister kan få adgang til Danmark fra 15. juni, hvis de kan dokumentere, at de har booket mindst seks overnatninger i en feriebolig uden for København. Men sejlerturisterne tager fra havn til havn og booker ikke i forvejen.

- Det er frustrerende, at havnene ikke ved, hvor de står. Det er virkeligt afgørende, at de tyske sejlere får lov at komme herop. De bor jo i deres egen båd, og det kan man godt ligestille med at opholde sig seks dage i et sommerhus, siger Jesper Højenvang, som er direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, FLID.

Han påpeger, at havnene har været gode til at åbne for de danske sejlere med ekstra rengøring af fællesområder og afspritning.

- Og stadig er sejlerfolket jo i deres egen båd langt det meste af tiden, hvor de har minimal kontakt med danskerne, så vi kan ikke se, at der er et problem, siger Jesper Højenvang.

Sejlerne er jo afhængige af vind og vejr, og de beslutter ofte først samme eftermiddag, hvor de vil gå i havn. Så det giver ikke mening af overføre et bookingkrav til sejlerturisterne.

Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, FLID

Annonce

Halvdelen i Syddanmark

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2019 cirka en million overnatninger i danske lystbådehavne - heraf var knap halvdelen udenlandske. Og knap halvdelen af disse - 230.000 - var i havne i Region Syddanmark - langt størsteparten i form af tyske gæstesejlere. Ifølge Jesper Højenvang har de udenlandske sejlere et døgnforbrug i gennemsnit på 850 kr., hvilket er 100 kr. højere end de danske gæstesejleres.

- Så det har enorm betydning for byerne, at de får de udenlandske gæstesejlere, understreger direktøren.

Han afviser, at sejlerne ligesom feriehusgæsterne vil kunne fremvise forhåndsbookinger for overnatning. Ganske vist findes der et bookingsystem, Marine Booking, som især er udbredt til fynske havne. Men det dækker kun fem-ti pladser ud af måske 400 i en havn.

- Sejlerne er jo afhængige af vind og vejr, og de beslutter ofte først samme eftermiddag, hvor de vil gå i havn. Så det giver ikke mening af overføre et bookingkrav til sejlerturisterne, siger Jesper Højenvang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce