Annonce
Tønder

Valget begynder i Tønder: DF og Radikale Venstre diskuterede grænsekontrol og EU

Det endte med en sejr til de Radikale, da torsdagens debatmøde om EU og grænser blev indledt med en omgang bordfodbold. Hver scoring udløste jubelscener. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Udenfor var der bordfodbold, grin og afslappet stemning. Til det efterfølgende debatmøde var der anderledes kontant retorik, da Kristian Thulesen Dahl (DF) mødtes med Morten Østergaard (R) og Peter Kofod (DF) med Morten Helveg Petersen (R).

Det er i Tønder, valget begynder. Det var aftenens slutreplik fra ordstyreren ved det debatmøde om EU og grænser, der fandt sted i Tønder torsdag aften.

Forud var gået en livlig debat, som både politisk leder for de Radikale, Morten Østergård og kandidat til Europaparlamentet, Peter Kofod (DF) så som en tydeliggørelse af, at det faktisk betyder noget, hvor man sætter sit kryds.

De to var rørende enige om, at det har stor betydning for Danmarks og Europas fremtid, hvilken regering man støtter.

- Der er meget stor forskel, og det er vigtigt, vi får forklaret de forskelle, sagde Peter Kofod efter debatten.

- Noget af det, der skaber politikerlede, er hvis folk ikke kan kende forskel på, hvad vi vil, og ikke synes, vi tager os af det, der er vigtigt. Derfor var det meget fint, at det blev så tydeligt i dag, at hvor man sætter sit kryds kommer til at få stor betydning for Danmark og Europa, supplerede Morten Østergaard.

Annonce
Der var skarpe argumenter og holdninger, da Kristian Thulesen Dahl og Morten Østergaard mødtes. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Mere eller mindre EU

Mere Europa eller mindre? Det blev aftenens to Europaparlamentskandidater bestemt ikke enige om. De blev begge bedt om at forklare, hvordan de vil sætte retningen for Europa, og hvad de så som de væsentligste emner at kæmpe for.

- Klimaproblematikken og flygtningekrisen kræver fælles løsninger, sagde Morten Helveg Petersen, der har siddet i Europapalamentet for de Radikale i fem år.

- At få lukket de ydre grænser fuldstændigt og at sørge for, at EU ikke fylder så meget, lød det fra Peter Kofod, der håber på at skifte Folketinget ud med en plads i Europaparlamentet.

En vis enighed var der dog at spore i forhold til spørgsmålet om at løse klimaproblemerne i fællesskab.

Klimadebatten fyldte en del i spørgsmålene fra salen, blandt andet fra en ung kvinde, der stædigt afkrævede politikerne svar på, hvad de konkret ville gøre for at dæmme op for problemerne. Dog uden at få lige så konkrete svar.

- I siger, at vi skal satse på teknologi og forskning. Det har vi ikke tid til at vente på, sagde hun blandt andet.

Grænsekontrol

Også partilederne Kristian Thulesen Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) krydsede klinger i Tønder, og det gik heller ikke stille af. Især grænsekontrol fyldte i deres debat.

- Permanent grænsekontrol er afgørende vigtigt, pointerede Kristian Thulesen Dahl, mens Morten Østergaard mente det stik modsatte.

- Hvis politiet sagde, at det var det rigtige at gøre, så ville vi gøre det. Men det er jo ikke tilfældet, sagde han blandt andet.

De to ledere var ikke enige om effekten af grænsekontrollen, som Østergaard kaldte for symbolpolitik.

Også spørgsmålet om de nye drenge og piger i klassen fra Nye Borgerlige og Stram Kurs var til debat. DF-lederen ville ikke pure afvise, at et samarbejde kan komme på tale efter valget, selv om den radikale leder forsøgte at få ham til at tage afstand fra de nye partier.

- Jeg har som princip, at jeg respekterer dem, danskerne vælger, sagde han.

- Det er forkert at udelukke bestemte partier på forhånd. Man må respektere vælgernes valg.

Valgmødet i Tønder trak ifølge ordstyreren omkring 150 spørgelystne lyttere til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv snuppede ATV

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Kolding For abonnenter

- At lukke en havn... det er sgu da ikke noget, man bare lige gør

Annonce