Annonce
Tønder

Valget begynder i Tønder: DF og Radikale Venstre diskuterede grænsekontrol og EU

Det endte med en sejr til de Radikale, da torsdagens debatmøde om EU og grænser blev indledt med en omgang bordfodbold. Hver scoring udløste jubelscener. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Udenfor var der bordfodbold, grin og afslappet stemning. Til det efterfølgende debatmøde var der anderledes kontant retorik, da Kristian Thulesen Dahl (DF) mødtes med Morten Østergaard (R) og Peter Kofod (DF) med Morten Helveg Petersen (R).

Det er i Tønder, valget begynder. Det var aftenens slutreplik fra ordstyreren ved det debatmøde om EU og grænser, der fandt sted i Tønder torsdag aften.

Forud var gået en livlig debat, som både politisk leder for de Radikale, Morten Østergård og kandidat til Europaparlamentet, Peter Kofod (DF) så som en tydeliggørelse af, at det faktisk betyder noget, hvor man sætter sit kryds.

De to var rørende enige om, at det har stor betydning for Danmarks og Europas fremtid, hvilken regering man støtter.

- Der er meget stor forskel, og det er vigtigt, vi får forklaret de forskelle, sagde Peter Kofod efter debatten.

- Noget af det, der skaber politikerlede, er hvis folk ikke kan kende forskel på, hvad vi vil, og ikke synes, vi tager os af det, der er vigtigt. Derfor var det meget fint, at det blev så tydeligt i dag, at hvor man sætter sit kryds kommer til at få stor betydning for Danmark og Europa, supplerede Morten Østergaard.

Annonce
Der var skarpe argumenter og holdninger, da Kristian Thulesen Dahl og Morten Østergaard mødtes. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Mere eller mindre EU

Mere Europa eller mindre? Det blev aftenens to Europaparlamentskandidater bestemt ikke enige om. De blev begge bedt om at forklare, hvordan de vil sætte retningen for Europa, og hvad de så som de væsentligste emner at kæmpe for.

- Klimaproblematikken og flygtningekrisen kræver fælles løsninger, sagde Morten Helveg Petersen, der har siddet i Europapalamentet for de Radikale i fem år.

- At få lukket de ydre grænser fuldstændigt og at sørge for, at EU ikke fylder så meget, lød det fra Peter Kofod, der håber på at skifte Folketinget ud med en plads i Europaparlamentet.

En vis enighed var der dog at spore i forhold til spørgsmålet om at løse klimaproblemerne i fællesskab.

Klimadebatten fyldte en del i spørgsmålene fra salen, blandt andet fra en ung kvinde, der stædigt afkrævede politikerne svar på, hvad de konkret ville gøre for at dæmme op for problemerne. Dog uden at få lige så konkrete svar.

- I siger, at vi skal satse på teknologi og forskning. Det har vi ikke tid til at vente på, sagde hun blandt andet.

Grænsekontrol

Også partilederne Kristian Thulesen Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) krydsede klinger i Tønder, og det gik heller ikke stille af. Især grænsekontrol fyldte i deres debat.

- Permanent grænsekontrol er afgørende vigtigt, pointerede Kristian Thulesen Dahl, mens Morten Østergaard mente det stik modsatte.

- Hvis politiet sagde, at det var det rigtige at gøre, så ville vi gøre det. Men det er jo ikke tilfældet, sagde han blandt andet.

De to ledere var ikke enige om effekten af grænsekontrollen, som Østergaard kaldte for symbolpolitik.

Også spørgsmålet om de nye drenge og piger i klassen fra Nye Borgerlige og Stram Kurs var til debat. DF-lederen ville ikke pure afvise, at et samarbejde kan komme på tale efter valget, selv om den radikale leder forsøgte at få ham til at tage afstand fra de nye partier.

- Jeg har som princip, at jeg respekterer dem, danskerne vælger, sagde han.

- Det er forkert at udelukke bestemte partier på forhånd. Man må respektere vælgernes valg.

Valgmødet i Tønder trak ifølge ordstyreren omkring 150 spørgelystne lyttere til. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce