Annonce
Sydjylland

Borgere: Byråd er langt vigtigere end regionsråd

Mens næsten en tredjedel mener, at den kommunale politik i høj grad har betydning for deres hverdag, ligger regionrådet langt fjernere væk i vælgernes hukommelse. Blot 13 procent mener, at regionen med driften af sygehusene i høj grad har betydning for deres hverdag. Arkivfoto: Louise Koustrup

Over dobbelt så mange vælgere mener, at deres lokale byråd i høj grad har betydning for deres hverdag end regionsrådet, selv om det styrer sygehusene. Samtidig er de samme borgere dog splittede omkring regionernes fremtid, da 43 procent kalder det for en dårlig idé at nedlægge regionerne.

Valg: Når vælgerne på tirsdag skal stemme på deres favoritpolitikere, elsker de i langt højere grad de lokale politikere og borgmestre end de 41 medlemmer af regionsrådet, selv om netop regionen har ansvaret for driften af de lokale sygehuse.

Det viser en stor meningsmåling, som Jysk Analyse har foretaget for JydskeVestkysten blandt 1003 borgere i Region Syddanmark før kommunal- og regionsrådsvalget på tirsdag.

Mens næsten en tredjedel - svarende til 29 procent - svarer i meningsmålingen, at de "i høj grad" synes, at den lokale kommunalbestyrelse har betydning for deres hverdag, mens lidt over hver tiende - svarende til 13 procent - mener. at regionsrådet i høj grad har betydning for deres hverdag.

Hans Philip Tietje er valgt ind i både byrådet i Aabenraa og i regionsrådet for Venstre. For ham kommer det ikke som en overraskelse, at borgerne i højere grad foretrækker byrådene frem for regionen:

- Mange vælgere forholder sig ikke til, hvem der løser opgaverne. De har mere fokus på børn, ældre og de ting, som kommunerne leverer. Omkring alle sundhedsopgaverne i regionen tror jeg ikke, at borgerne går op i, hvem der løser det, siger Hans Philip Tietje.

De har mere fokus på børn, ældre og de ting, som kommunerne leverer.

Hans Philip Tietje (V), medlem af både byrådet i Aabenraa og regionrådet. 

Kommunal- og regionsrådsvalg

Tirsdag den 21. november er der både kommunal- og regionsrådsvalg.

Jysk Analyse har foretaget en meningsmåling for JydskeVestkysten før valget.

Her svarer 29 procent af 1003 adspurgte borgere i Region Syddanmark, at de i høj grad synes, at kommunalbestyrelsen har betydning for deres hverdag.

Blot 13 procent af de adspurgte synes, at regionsrådet i høj grad har betydning for deres hverdag.

Regionen er ikke så synlig

Socialdemokraten Peter Christensen er tidligere borgmester i den nu nedlagte Højer Kommune, sidder i det nuværende regionsråd, som han dog nu forlader, fordi han går efter borgmesterposten i Tønder Kommune. Han har samme oplevelse som Hans Philip Tietje:

- Det er de nære ting som børnehaver, skoler og plejehjem, der er i nærheden, mens ingen vil snakke om sygehuse, fordi de ligger lidt fjerne fra borgerne, med mindre der er tale om deres eget sygehus, som for eksempel er i fare for at lukke. På den måde er regionen ikke så synlig som kommunerne, fortæller Peter Christensen.

Heller ikke kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er overrasket over fordelingen, da kommunerne betyder mere for vælgerne.

- Budgetterne i kommunerne er i runde tal to en halv gang større end regionerne og kommunerne har mere end tre gange så mange ansatte som regionerne. Så på den måde er kommunerne langt vigtigere end regionerne, siger Roger Buch.

Annonce

Dårlig idé at nedlægge regionerne

I meningsmålingen er de 1003 borgere også spurgt, om det vil være en god eller dårlig idé at nedlægge regionerne, og her er vælgerne splittede.

Hele 43 procent kalder det en dårlig idé at nedlægge regionerne, mens 27 procent kalder det for en god idé, mens 30 procent svarer hverken/eller og ved ikke. Hvis regionens skal nedlægges mener 41 procent, at staten skal overtage driften af sygehusene, mens 31 procent vil have en professionel sygehusbestyrelse på banen, mens blot 13 procent vil overlade det til kommunerne.

- Jeg har svært ved at se alternativet til regionerne, for der skal være en folkelig indflydelse af sygehusene, og staten vil ikke kunne drive sygehusene bedre end regionerne, mener Hans Philip Tietje.

Annonce
Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten spørger: Hvad kommer Støjbergs parti til at hedde?

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce