Annonce
Sydjylland

Borgere: Byråd er langt vigtigere end regionsråd

Mens næsten en tredjedel mener, at den kommunale politik i høj grad har betydning for deres hverdag, ligger regionrådet langt fjernere væk i vælgernes hukommelse. Blot 13 procent mener, at regionen med driften af sygehusene i høj grad har betydning for deres hverdag. Arkivfoto: Louise Koustrup

Over dobbelt så mange vælgere mener, at deres lokale byråd i høj grad har betydning for deres hverdag end regionsrådet, selv om det styrer sygehusene. Samtidig er de samme borgere dog splittede omkring regionernes fremtid, da 43 procent kalder det for en dårlig idé at nedlægge regionerne.

Valg: Når vælgerne på tirsdag skal stemme på deres favoritpolitikere, elsker de i langt højere grad de lokale politikere og borgmestre end de 41 medlemmer af regionsrådet, selv om netop regionen har ansvaret for driften af de lokale sygehuse.

Det viser en stor meningsmåling, som Jysk Analyse har foretaget for JydskeVestkysten blandt 1003 borgere i Region Syddanmark før kommunal- og regionsrådsvalget på tirsdag.

Mens næsten en tredjedel - svarende til 29 procent - svarer i meningsmålingen, at de "i høj grad" synes, at den lokale kommunalbestyrelse har betydning for deres hverdag, mens lidt over hver tiende - svarende til 13 procent - mener. at regionsrådet i høj grad har betydning for deres hverdag.

Hans Philip Tietje er valgt ind i både byrådet i Aabenraa og i regionsrådet for Venstre. For ham kommer det ikke som en overraskelse, at borgerne i højere grad foretrækker byrådene frem for regionen:

- Mange vælgere forholder sig ikke til, hvem der løser opgaverne. De har mere fokus på børn, ældre og de ting, som kommunerne leverer. Omkring alle sundhedsopgaverne i regionen tror jeg ikke, at borgerne går op i, hvem der løser det, siger Hans Philip Tietje.

De har mere fokus på børn, ældre og de ting, som kommunerne leverer.

Hans Philip Tietje (V), medlem af både byrådet i Aabenraa og regionrådet. 

Kommunal- og regionsrådsvalg

Tirsdag den 21. november er der både kommunal- og regionsrådsvalg.

Jysk Analyse har foretaget en meningsmåling for JydskeVestkysten før valget.

Her svarer 29 procent af 1003 adspurgte borgere i Region Syddanmark, at de i høj grad synes, at kommunalbestyrelsen har betydning for deres hverdag.

Blot 13 procent af de adspurgte synes, at regionsrådet i høj grad har betydning for deres hverdag.

Regionen er ikke så synlig

Socialdemokraten Peter Christensen er tidligere borgmester i den nu nedlagte Højer Kommune, sidder i det nuværende regionsråd, som han dog nu forlader, fordi han går efter borgmesterposten i Tønder Kommune. Han har samme oplevelse som Hans Philip Tietje:

- Det er de nære ting som børnehaver, skoler og plejehjem, der er i nærheden, mens ingen vil snakke om sygehuse, fordi de ligger lidt fjerne fra borgerne, med mindre der er tale om deres eget sygehus, som for eksempel er i fare for at lukke. På den måde er regionen ikke så synlig som kommunerne, fortæller Peter Christensen.

Heller ikke kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er overrasket over fordelingen, da kommunerne betyder mere for vælgerne.

- Budgetterne i kommunerne er i runde tal to en halv gang større end regionerne og kommunerne har mere end tre gange så mange ansatte som regionerne. Så på den måde er kommunerne langt vigtigere end regionerne, siger Roger Buch.

Annonce

Dårlig idé at nedlægge regionerne

I meningsmålingen er de 1003 borgere også spurgt, om det vil være en god eller dårlig idé at nedlægge regionerne, og her er vælgerne splittede.

Hele 43 procent kalder det en dårlig idé at nedlægge regionerne, mens 27 procent kalder det for en god idé, mens 30 procent svarer hverken/eller og ved ikke. Hvis regionens skal nedlægges mener 41 procent, at staten skal overtage driften af sygehusene, mens 31 procent vil have en professionel sygehusbestyrelse på banen, mens blot 13 procent vil overlade det til kommunerne.

- Jeg har svært ved at se alternativet til regionerne, for der skal være en folkelig indflydelse af sygehusene, og staten vil ikke kunne drive sygehusene bedre end regionerne, mener Hans Philip Tietje.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

For fire år siden røg hun ud: Nu er Dorte blandt de ti mest populære og nyudnævnt formand

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Team Esbjerg For abonnenter

Her er opskriften på Team Esbjergs succes: Sådan skaffer klubben pengene til en stadig stærkere spillertrup

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce