Annonce
Esbjerg

Borgere drømmer store drømme for fremtidens Museumsplads

Arbejdsgruppen Museumspladsen forestiller sig fremtiden for pladsen, der i dag er langtidsparkering således: Med ishus ved sportsbanerne og nedkørsel til parkeringskælder fra Nørregade. Tegning: Arbejdsgruppen Museumspladsen.

Arbejdsgruppen Museumspladsen har givet deres bud på, hvordan langtidsparkeringen kan omdannes til en grøn oase med underjordiske parkeringsdæk. Borgmester roser engagement i planerne.

Esbjerg: Beboerne omkring Museumspladsen har store drømme om fremtidens plads som en grøn kultur-oase med skulpturpark, vandkunst, legepladser, boldbaner og iscafé. Og - ikke at forglemme - parkering i to dæk under jorden.

Omkring halvandet år efter det store slagsmål om Ungdomsbos planlagte høje byggeri på langtidsparkeringen Museumspladsen er der nu taget hul på en ny proces, og første trin var informations- og workshopmøder i slutningen af januar med interessenter og ejerne af naboejendomme op til banegårdsområdet og Museumspladsen. Input fra møderne skal indgå i programmet for arkitektkonkurrencen, som skal resultere i en realistisk helhedsplan for området. Arbejdsgruppen Museumspladsen har givet sit første besyv med og er optimistisk:

- Workshoppen har modsat den tidligere proces været meget spændende, - og en god start på det nye forløb. Museumspladsens arbejdsgruppe går positivt ind i denne nye proces, og vi har videregivet de ønsker som beboerne omkring pladsen har. Så håber vi bare på en spændende konkurrence og beder til, at borgernes stemme bliver hørt i denne omgang, lyder det fra arbejdsgruppen.

Annonce

Det er oplagt at udnytte Museumspladsen til at løse bydelens store parkeringsudfordringer og samtidigt skabe en grøn kultur-oase i sammenhæng med Huset, Hovedbiblioteket, Esbjerg Museum og Esehaven.

Arbejdsgruppen Museumspladsen

Forhistorien


  • Ungdomsbos planlagte byggeri på Museumspladsen blev reelt skrottet på valgnatten i november 2017 i kraft af det ultimatum, Borgerlistens Henrik Vallø stillede op som afgørende for, at han ville levere mandatmæssig opbakning til Jesper Frost Rasmussen (V) som borgmester. Det skete efter forudgående massiv modstand blandt borgerne, der hverken brød sig om det høje boligbyggeri eller sløjfningen af langtids-parkeringspladser på den hårdt belagte Museumsplads.
  • I dag findes der 279 parkeringspladser på langtidsparkeringen Museumspladsen.

Spændende tanker

Arbejdsgruppen foreslår som nævnt underjordisk parkering i to etager, så basket- og skaterbanerne, der i sin tid netop blev etableret i samarbejde med borgere i det statsstøttede projekt om borgerinddragelse, "Vores kvarter", bevares og så man kan skabe et fantastisk sammenhængende grønt og kulturelt område. Parkeringskælderen i to etager vil, mener arbejdsgruppen, én gang for alle løse parkeringsproblemerne i indre by, og alt i alt vil både det grønne område og parkeringen "sætte fokus på trivsel, miljø og æstetik" i Esbjerg.

- Mange storbyer, som blandt andre København, Paris, New York og London, hilser ethvert grønt åndehul velkomment. Her samles folk for at nyde friheden blandt bygninger og travlhed - og de grønne områder bliver hyppigt brugt af både beboere og turister, motiverer arbejdsgruppen sin plan.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har fået forelagt arbejdsgruppens gode idéer, og han roser engagementet:

- Det er helt sikkert, at parkering er en væsentlig del af løsningen, men i hvilket omfang, vi taler over og under jorden, kan jeg ikke sige endnu. Vi må afvente bearbejdningen af alle forslagene og den helhedsplan, de munder ud i. I forhold til finansiering af hele projektet, så forventer jeg et sammenskudsgilde mellem DSB Ejendomme og Esbjerg Kommune på parkeringsdelen - DSB har jo en interesse i, at folk, der skal med toget, kan komme af med bilen på en langtidsparkeringsplads, siger Jesper Frost Rasmussen, der har opfordret Arbejdsgruppen Museumspladsen til at indsende forslaget til de konsortier, der skal arbejde med helhedsplanen.

Flere trin

Helhedsplanen for Museumspladsen skal blive til på baggrund af en parallelkonkurrence med forskellige arkitekt-teams. Processen indeholder flere trin, hvor de konkurrerende teams undervejs støtter hinanden i arbejdet med at finde de bedste løsninger både fysisk og økonomisk. I slutningen af marts 2019 annonceres parallelkonkurrencen officielt, og vinderforslaget og dermed den færdige helhedsplan forventes at offentliggjort i februar 2020. Esbjerg Kommune gennemfører processen med konkurrencen i et partnerskab med DSB Ejendomme.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce