Annonce
Kolding

Borgere er bekymrede for lugt fra biogasanlæg: Nu kommer der et borgermøde

Her ses det planlagte biogasanlæg set fra øst fra Højvangen før den beplantning, som ifølge folkene bag planerne vil gemme anlægget helt væk bag en høj grøn hæk af træer. Illustration: Niras

Bekymring blandt borgere i Bramdrupdam over eventuelle lugtgener fra det biogasanlæg, der er planlagt til at ligge på Venusvej, betyder nu, at der arrangeres et borgermøde om sagen.

Kolding: Kommer det til at lugte, og hvor meget kommer det i givet fald til at lugte?

Det er nogle af de bekymrede spørgsmål, som blandt andre nogle borgere i og omkring Bramdrupdam stiller sig i forbindelse med sagen om det biogasanlæg, der er planlagt til at blive opført ved Venusvej.

Lige nu er planen for energiselskabet Nature Energys kommende, store biogasanlæg på denne placering i offentlig høring, og det har givet så mange bekymrede henvendelser til Kolding Kommunes by- og udviklingsforvaltning, at kommunen i samarbejde med Bramdrupdam Lokalråd nu i al hast har arrangeret et borgermøde om biogasanlægget.

Mødet holdes den 4. februar kun to dage før, høringsperioden udløber. Derfor forventer kommunens planchef Jan Krarup Laursen også, at man i næste uge melder ud, at høringsperioden forlænges, så man har længere tid efter mødet til at formulere eventuelle indsigelser.

Biogasanlægget

Det planlagte biogasanlæg ved Venusvej kommer ifølge planen til at bestå af seks store procestanke i 25 meters højde. Dertil kommer modtagetanke, læsse- og lossehal og modtagehal for faste biomasser.Desuden skal der bygges efterlagertanke med skorsten, kontor og mandskabsfaciliteter, mindre tekniske anlæg og en gasledning til gasnettets modtagestation.

Anlægget skal blandt andet omdanne fødevareaffald og husdyrgødning til naturgas.

Nature Energy er ejet af de otte fynske kommuner og hed tidligere Naturgas Fyn.

Vil se på Esbjergsag

- Vi holder borgermødet, fordi der er stor interesse for sagen, og det vil give politikerne og Nature Energy mulighed for at høre, hvilke bekymringer borgerne har. Vi hører, at folk er bekymrede for, at det lugter, siger Jan Krarup Laursen, hvis folk i forlængelse af høringsperioden vil undersøge de betragtninger, der anføres i høringssvarene, ligesom man vil undersøge eventuelle andre sager med biogasanlæg.

For eksempel har man for ganske nylig droppet et biogasanlæg i det østlige Esbjerg på grund af frygt for lugtgener, og Jan Krarup Laursen forklarer, at man blandt andet vil undersøge, om der er noget sammenligneligt mellem biogassagerne i Kolding og Esbjerg.

Annonce

Møde kommer for sent

Formanden for Bramdrupdam Lokalråd, Henrik Bøystrup, er ligesom andre lokale bekymrede for lugtgener fra det planlagte biogasanlæg.

- Jeg går ind i det med håb om en konstruktiv dialog, men jeg savner at vide, hvor langt væk det lugter, og om det lugter, siger Henrik Bøystrup, der også frygter, at virksomhederne i området vil mærke så meget til lugtgener, at det bliver sværere for dem at tiltrække nye medarbejdere.

Lokalrådet er medarrangør af borgermødet i Bramdrupdam Sports- og Mødecenter, men Henrik Bøystrup undrer sig over, at man fra kommunens side først tager initiativ til mødet så tæt på høringsperiodens udløb.

- Det her møde skulle være sat i stand for lang tid siden, så kunne en del af bekymringerne og den hårde debat formentlig være undgået. Det kunne sikkert have sparet parterne for noget bøvl, mener lokalrådsformanden.

Borgermødet den 4. februar begynder klokken 19.30.

Annonce
Kolding For abonnenter

Sommerserie: Birgitte Grunnet elsker skaldyr om sommeren - og har set Spielberg-klassiker adskillige gange

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

Nordtyskland

Porno-gangster afpresser toppolitikere: Jeg offentliggør video, hvor du onanerer

EfB For abonnenter

EfB-ejer er iskold over for spillerprotester: Vi fixer det her – og vi rykker op

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Politiet advarer mod afpresningsmails i omløb: Sådan undgår du at hoppe i fælden

Sønderborg

Vand fra storbrand forurener sø: Fare for at brede sig til Augustenborg Fjord

Aabenraa

Bodega tæt ved grænsen er lukket: - Jeg er skuffet over folks manglende forståelse

Tønder

Efter seks år er det slut: Restaurant Ros genåbner ikke i Tønder

Sydjylland For abonnenter

23-årige Anna fra København flytter til Esbjerg for at blive socialrådgiver - flygter fra pres, karakterræs og høje boligpriser

Esbjerg

Fanformand er chokeret over ny udvikling i EfB-ballade: - Kan ledelsen virkelig ikke se, at der er et problem?

Annonce