Annonce
Sønderborg

Borgere gør modstand: Nævn ophæver godkendelser til biogasanlæg i Kværs

Lokalplanen giver lov til procestanke med en højde på op til 26 meter. Foto: Kim Holm
Miljø- og Fødevareklagenævnet har på baggrund af borgerklager ophævet VVM-tilladelsen og miljøgodkendelsen til biogasanlægget i Kværs.

Kværs: Byggeriet af biogasanlægget ved Kværs er i fuld gang, og Nature Energy regner med, at anlægget kan åbne i 2022.

Men fredag eftermiddag kom en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, som ophæver VVM-tilladelsen og miljøgodkendelsen til anlægget, der i fuld drift kan klare 800.000 ton biomasse.

Byggeriet af anlægget fortsætter, mens Sønderborg Kommunes forvaltning nærlæser afgørelsen på 46 sider.

Annonce

- Jeg kan ikke svare konkret på, hvad konsekvensen af afgørelsen er. Vi skal se på afgørelsen, og hvordan vi forholder os til den, siger Sille Marcussen Dall, der er chef for Sønderborg Kommunes Plan & Myndighed.

Der vil i løbet af denne uge komme en afklaring.

Ti klagepunkter

Borgerklagen indeholder ti punkter indenfor blandt andet lugt, støj, trafik og påvirkning af landskabet. Miljø- og Planklagenævnet giver klageren medhold i ét punkt, som handler om belastningen af Kværsløkkebæk.

Derudover har Planklagenævnet ophævet en ekspropriation, som skal gøre plads til en vej til biogasanlægget. Det sker også efter borgerklager.

- Jeg tager afgørelserne til efterretning. Jeg tager det med rimelig ro, og nu kigger forvaltningen på, hvad vi kan gøre ved det. Vi skal have det løst, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), der er formand for teknik- og miljøudvalget.

Stefan Lydal (DF), der er næstformand i teknik- og miljøudvalget, stemte nej til lokalplanen for biogasanlægget i Kværs.

- Det er en ret markant beslutning, som nævnet træffer. Men det er en vigtig beslutning for borgerne i Kværs. Det er på tide, at man laver lidt selvransagelse. Hvorfor vil flertallet stemme et projekt igennem, som borgere og naboer ikke er interesseret i, siger Stefan Lydal.

Han mener, at anlægget ved Kværs ligger dårligere sammenlignet med det nye biogasanlæg i Glansager på Als.

- Glansager er bedre indrettet til det, da der i forvejen er tung trafik og industriområde. Her bor ingen lige op og ned ad anlægget, siger Stefan Lydal.

Nature Energy har ingen kommentarer til afgørelserne, men oplyser at byggeriet fortsætter.

Biogasanlæg ved Kværs

Ifølge lokalplanen forventes anlægget at få en årlig produktion på 24 millioner kubikmeter bionaturgas og 40 millioner kubikmeter biogas svarende til forbruget til opvarmning af 17.000 husstande.

Lokalplanen giver lov til procestanke med en højde på op til 26 meter. Ifølge lokalplanen vil anlægget kræve op til 30.000 transporter om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Annonce