Annonce
Esbjerg

Borgere i protest mod biogas: Østerbyen er træt af at være Esbjergs skraldespand

Borgere i den østlige bydel føler, at deres bydel er Esbjergs skraldespand. Nu er der også planer om et biogasanlæg i Måde, og det er blandt andet på dagsordenen ved et borgermøde mandag aften. Arkivfoto

Indbyggerne i Esbjergs østlige bydel kæmper ikke bare mod vindmøller og støj fra havnen. De føler sig også svigtet af politikerne og forvaltningen på rådhuset. Nu har de også udsigt til et nyt biogasanlæg, og derfor holder Lokalråd Øst mandag et borgermøde på Præstegårdsskolen.

Esbjerg: Sporene skræmmer for mange borgere i Østerbyen.

Mens deres medborgere i Hjerting har fået en ny strandpromenade og strandpark i tilknytning til Ho Bugt, føler borgerne i Esbjergs østlige bydele, at deres område er byens skraldespand med losseplads, forbrændingsanlæg, tung industri og socialt belastede boligområder.

Hertil kommer, at Østerby-borgerne i årevis har kæmpet en kamp mod vindmøller i sagen om de høje megamøller i Måde, og de har i årevis følt sig svigtet af myndighederne, politikerne og embedsmændene på Esbjerg Rådhus.

Nu har de også udsigt til, at energikæmpen Ørsted, tidligere Dong Energy, vil etablere et stort biogasanlæg i Måde ved Rensningsanlæg Øst. Derfor inviterer Lokalråd Øst mandag aften til borgermøde på Præstegårdskolen. På dagsordenen er foruden biogasanlægget også støj fra Østhavnen, som har plaget beboere i Østerbyen i de seneste mange år.

- Vi synes jo, at vi har udfordringer nok, og vi oplever desværre ikke, at politikerne forsøger at reducere dem, tværtimod, siger Bjarne Pedersen, der er formand for Lokalråd Øst.

Annonce

Vi synes jo, at vi har udfordringer nok, og vi oplever desværre ikke, at politikerne forsøger at reducere dem, tværtimod.

Bjarne Pedersen, formand, Lokalråd Øst.

Ønsker fra Østbyen

I forbindelse med høringen om opstilling af yderligere to forsøgsmøller i Måde i november-december sidste år, fremgik det endnu en gang, at borgere i Østerbyen i højere grad ønsker at blive hørt, ligesom de ønsker positive tiltag og ikke kun negative. I punktform blev det stillet således op:Ønske om at blive hørt ude i Østbyen.

Ønske om ikke altid at få alle de dårlige projekter. Men mere fokus på positive projekter, der gavner østbyen og gør det rart at bo der.

Ønske om mere ligelig fordeling af ulemperne i Esbjerg.

Østbyen bruges som skraldespand for de projekter, ingen andre vil have.

Ønske om opprioritering/forskønnelse af Østbyen.

Potentielt livsfarligt

I forhold til biogasanlægget, som blev sendt i høring af politikerne i Esbjerg Byråd i december, går bekymringen ifølge lokalrådsformanden på mulige lugtgener. Han henviser blandt andet til Kalundborg, hvor stanken af rådne æg fra byens knap et år gamle biogasanlæg ifølge den lokale presse har givet lokalbefolkningen hovedpine, kvalme og opkastfornemmelser.

- Man behøver bare køre forbi det nye biogasanlæg ude ved Korskroen, hvis man er i tvivl om, at et biogasanlæg kan lugte fælt. Anlægget derude er så vistnok ikke helt det samme, men det er det i Kalundborg, og ingen her er naturligvis interesseret i en stank af rådne æg over bydelen, siger Bjarne Pedersen.

Han påpeger desuden et andet potentielt livsfarligt forhold i forbindelse med etableringen af biogasanlægget. Plan & Miljøudvalget har nemlig i december efter et længere tilløb godkendt opsætningen af yderligere to store forsøgsmøller i Måde.

- Man ser jo desværre med mellemrum vindmøller, der bryder i brand og falder fra hinanden, og hvor brudstykker fra vingerne kan ende meget langt fra møllen. Som jeg ser det, skal vi have en drøftelse af sikkerhedsafstanden mellem møllerne og et muligt biogasanlæg, da de vil komme forholdsvist tæt på hinanden, siger Bjarne Pedersen.

Ingen holdning fra politikere

Han fortæller desuden, at Lokalråd Øst i forhold til borgernes oplevelse af støj fra havnen netop har haft et møde med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som har lovet lokalrådet, at der skal etableres en arbejdsgruppe, som med repræsentanter kommunen, havnen og lokalrådet skal kigge på støjproblemet.

- Det er vi naturligvis meget glade for, konstaterer lokalrådsformanden.

Foruden deltagelse af Ørsted har lokalrådet inviteret Miljøstyrelsen samt Esbjerg Kommune, herunder byrådspolitikere, hvoraf flere har givet tilsagn om deltagelse. De har dog også meddelt, at de ikke på nuværende tidspunkt vil give deres mening tilkende, mens biogasplanerne er i høring.

Borgermødet begynder klokken 19.00 i teatersalen på Præstegårdsskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce