Annonce
Esbjerg

Borgere i protest mod biogas: Østerbyen er træt af at være Esbjergs skraldespand

Borgere i den østlige bydel føler, at deres bydel er Esbjergs skraldespand. Nu er der også planer om et biogasanlæg i Måde, og det er blandt andet på dagsordenen ved et borgermøde mandag aften. Arkivfoto

Indbyggerne i Esbjergs østlige bydel kæmper ikke bare mod vindmøller og støj fra havnen. De føler sig også svigtet af politikerne og forvaltningen på rådhuset. Nu har de også udsigt til et nyt biogasanlæg, og derfor holder Lokalråd Øst mandag et borgermøde på Præstegårdsskolen.

Annonce

Esbjerg: Sporene skræmmer for mange borgere i Østerbyen.

Mens deres medborgere i Hjerting har fået en ny strandpromenade og strandpark i tilknytning til Ho Bugt, føler borgerne i Esbjergs østlige bydele, at deres område er byens skraldespand med losseplads, forbrændingsanlæg, tung industri og socialt belastede boligområder.

Hertil kommer, at Østerby-borgerne i årevis har kæmpet en kamp mod vindmøller i sagen om de høje megamøller i Måde, og de har i årevis følt sig svigtet af myndighederne, politikerne og embedsmændene på Esbjerg Rådhus.

Nu har de også udsigt til, at energikæmpen Ørsted, tidligere Dong Energy, vil etablere et stort biogasanlæg i Måde ved Rensningsanlæg Øst. Derfor inviterer Lokalråd Øst mandag aften til borgermøde på Præstegårdskolen. På dagsordenen er foruden biogasanlægget også støj fra Østhavnen, som har plaget beboere i Østerbyen i de seneste mange år.

- Vi synes jo, at vi har udfordringer nok, og vi oplever desværre ikke, at politikerne forsøger at reducere dem, tværtimod, siger Bjarne Pedersen, der er formand for Lokalråd Øst.

Vi synes jo, at vi har udfordringer nok, og vi oplever desværre ikke, at politikerne forsøger at reducere dem, tværtimod.

Bjarne Pedersen, formand, Lokalråd Øst.

Ønsker fra Østbyen

I forbindelse med høringen om opstilling af yderligere to forsøgsmøller i Måde i november-december sidste år, fremgik det endnu en gang, at borgere i Østerbyen i højere grad ønsker at blive hørt, ligesom de ønsker positive tiltag og ikke kun negative. I punktform blev det stillet således op:Ønske om at blive hørt ude i Østbyen.

Ønske om ikke altid at få alle de dårlige projekter. Men mere fokus på positive projekter, der gavner østbyen og gør det rart at bo der.

Ønske om mere ligelig fordeling af ulemperne i Esbjerg.

Østbyen bruges som skraldespand for de projekter, ingen andre vil have.

Ønske om opprioritering/forskønnelse af Østbyen.

Annonce

Potentielt livsfarligt

I forhold til biogasanlægget, som blev sendt i høring af politikerne i Esbjerg Byråd i december, går bekymringen ifølge lokalrådsformanden på mulige lugtgener. Han henviser blandt andet til Kalundborg, hvor stanken af rådne æg fra byens knap et år gamle biogasanlæg ifølge den lokale presse har givet lokalbefolkningen hovedpine, kvalme og opkastfornemmelser.

- Man behøver bare køre forbi det nye biogasanlæg ude ved Korskroen, hvis man er i tvivl om, at et biogasanlæg kan lugte fælt. Anlægget derude er så vistnok ikke helt det samme, men det er det i Kalundborg, og ingen her er naturligvis interesseret i en stank af rådne æg over bydelen, siger Bjarne Pedersen.

Han påpeger desuden et andet potentielt livsfarligt forhold i forbindelse med etableringen af biogasanlægget. Plan & Miljøudvalget har nemlig i december efter et længere tilløb godkendt opsætningen af yderligere to store forsøgsmøller i Måde.

- Man ser jo desværre med mellemrum vindmøller, der bryder i brand og falder fra hinanden, og hvor brudstykker fra vingerne kan ende meget langt fra møllen. Som jeg ser det, skal vi have en drøftelse af sikkerhedsafstanden mellem møllerne og et muligt biogasanlæg, da de vil komme forholdsvist tæt på hinanden, siger Bjarne Pedersen.

Annonce

Ingen holdning fra politikere

Han fortæller desuden, at Lokalråd Øst i forhold til borgernes oplevelse af støj fra havnen netop har haft et møde med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som har lovet lokalrådet, at der skal etableres en arbejdsgruppe, som med repræsentanter kommunen, havnen og lokalrådet skal kigge på støjproblemet.

- Det er vi naturligvis meget glade for, konstaterer lokalrådsformanden.

Foruden deltagelse af Ørsted har lokalrådet inviteret Miljøstyrelsen samt Esbjerg Kommune, herunder byrådspolitikere, hvoraf flere har givet tilsagn om deltagelse. De har dog også meddelt, at de ikke på nuværende tidspunkt vil give deres mening tilkende, mens biogasplanerne er i høring.

Borgermødet begynder klokken 19.00 i teatersalen på Præstegårdsskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce