Annonce
Nordtyskland

Borgere kan selv forhindre truende udgangsforbud

Jeg stoler på jer. Skuf mig ikke, siger ministerpræsident Daniel Günther. Foto: Martina Metzger.
Hvis indbyggerne i Slesvig-Holsten ikke opfører sig fornuftigt og holder afstand under coronakrisen, kan det blive nødvendigt med et udgangsforbud, som det delvist er indført i Bayern.

KIEL: I denne weekend har slesvig-holstenerne sidste chance for frivilligt at holde afstand og dermed forhindre et udgangsforbud. Det gjorde ministerpræsident Daniel Günther klart i et videobudskab fredag. Samtidig meldte delstatspolitiet ud, at man vil sende flere patruljer ud og opløse større forsamlinger.

- Vores mål er at undgå et generelt udgangsforbud. Men det kan vi kun, hvis alle holder sig til reglerne om ikke at mødes med andre, forklarer Daniel Günther.

- For mig handler det om, at folk naturligvis går ud i den friske luft. Men det kan kun lade sig gøre, hvis alle og ikke blot flertallet er solidariske. Der er ingen indkøringsfase. Det skal fungere nu, understreger ministerpræsidenten.

Han betegnede det som idioti af fejre corona-fester, som blandt andet politiet i Pinneberg i den sydligste ende af delstaten har kunnet berette om.

Han havde en meget personlig opfordring til Slesvig-Holstens indbyggere.

Annonce
t udgangsforbud vil vi for alt i verden undgå. Krop og sjæl har behov for frisk luft og bevægelse.

Gothart Magaard, biskop.

Skuf mig ikke

- Jeg stoler på jer. Skuf mig ikke, lød appellen.

Natten til lørdag indførte Bayern som den første delstat i Tyskland et delvist udgangsforbud. Den bayerske regeringschef, Markus Söder frygter, at der ellers kan ske ligeså udbredt spredning af smitte som i Italien.

Trods alle beskyttelsesforanstaltninger, skal der også tages hensyn til, at børn fortsat får lov til at bevæge sig. Det påpeger Irene Johns, der er formand for den tyske pendant til Red Barnet, Kunderschutzbund.

- Situationen i familierne er allerede så anspændt, at der let opstår konflikter, advarer hun.

Skulle der komme indskrænkninger i bevægelsesfriheden, går hun ud fra, at i det mindste en af forældrene bliver undtaget for at kunne ledsage børn.

Også biskop Gothart Magaard i Slesvig formaner.

Brug frihed fornuftigt

- Et udgangsforbud vil vi for alt i verden undgå. Krop og sjæl har behov for frisk luft og bevægelse.

Biskoppen satser på, at rigtig mange mennesker har forstået budskabet.

- Også i det dejligste vejr må vi beskytte andre samt os selv og konsekvent holde afstand. Dermed viser vi, at vi kan omgås vores frihed fornuftigt, mener Gothart Magaard.

Delstatens lægekammer ser derimod et udgangsforbud som en nødvendig foranstaltning i den nuværende situation

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce