Annonce
Danmark

Borgere raser mod Hærvejsmotorvejen: Her er deres argumenter

Et af hovedargumenterne for at bygge Hærvejsmotorvejen er, at den skal aflaste E45. Motorvejens modstandere tvivler på effekten. Foto: Scanpix/Lars Rasborg

Her er modstandernes skarpeste argumenter, som de agter at fremføre for folketingskandidaterne i den kommende tid.

Kampgejsten var stor, da cirka 50 borgere var samlet mandag aften til årsmøde i foreningen "Hærvejsmotorvejen nej tak". Her er modstandernes skarpeste argumenter.

Annonce

1 En klimasynder

De fremmødte folketingskandidater, Karina Lorenzen (SF) og Bjarne Aasø (AL), og en række borgere fremhæver en ny motorvej som en ny stor klimasynder.

- Biler er den største synder, og omstillingen til elbiler har et sigte. Det er ikke ansvarligt at fortsætte med at lave nye veje, lød det blandt andet fra Karina Lorenzen.

2 Omvej for bilister

Et hovedargument for Hærvejsmotorvejen er at aflaste E45. Modstanderne stiller dog spørgsmålstegn ved det, og peger på beregninger, der viser, at E45 med en ny motorvej aflastes et usikkert sted mellem seks og 42 procent.

- Hvis eksempelvis pendlere kommer kørende fra Haderslev, hvorfor skulle de så bruge motorvejen til Give, hvor de ender blindt, lød det mandag fra borgeren Vandad Pachai, som henviste til, at strækningen fra Give til Haderslev står til at blive bygget først, hvorefter det kan have lange udsigter med den nordlige strækning videre til Viborg.

3 Øger trængslen

Flere veje genererer flere biler og mere trængsel, og der findes bedre måder at løse trængselsproblemet på end at bruge 20 milliarder kroner på en ny motorvej, lød det mandag aften. Ivan Lund Pedersen fra miljøbevægelsen Noah fremhævede, at der i gennemsnit sidder under to personer i bilerne på vejene, og at en indsats i forhold til samkørsel vil løse en stor del af problemet i myldretiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce