Annonce
Esbjerg

Borgere sendes længere væk til Moderna-vaccination

Danmark har ikke nær så mange Moderna- som Pfizer-vacciner .
Ægtepar fra Ribeområdet forstår ikke, at den ene af dem er nødt til at køre langt væk for at blive vaccineret, mens den anden kan blive vaccineret lige rundt om hjørnet.

Ribe: Torsdag blev 78-årige Jørgen Bech vaccineret mod covid-19 i Ribe med vaccinen fra medicinalproducenten Pfizer. Det foregik ikke langt fra ægteparret Bechs bopæl, men det kommer ikke til at gælde for Jørgen Bechs kone på 79 år. Hun skal til Ringkøbing eller Hedensted for at modtage Moderna-vaccinen, som hun er blevet henvist til.

Det vækker undren hos parret, der tænker, at de nok ikke er de eneste, der oplever det.

JV har spurgt i Region Syddanmark, hvad årsagen er til denne forskelsbehandling, hvor nogle kan blive vaccineret lokalt og andre må langt væk for at få stikket.

Annonce

Kun få Moderna-vacciner

Forklaringen  handler om, hvilken vaccine-type, man som borger er visiteret til, lyder svaret:

Moderna kommer i små mængder og er desuden vanskelige at transportere. Derfor vaccineres der i øjeblikket kun med Moderna i vaccinationscentrene i Odense, Vejle, Sønderborg og Esbjerg.

Det har dog aldrig været meningen, at man skal rejse ud af regionen for at få vaccinen, men regionen opfordrer til, at man væbner sig med lidt tålmodighed, til der kommer nye moderna-tider. Men har man som modtager af Moderna-vaccinen travlt med at blive vaccineret, og ikke har tid til at vente på en tid tættere på, kan man blive sendt ud af regionen til andre regioner, hvor der er plads, som det er tilfældet for ægteparret fra Ribe, oplyser regionen til JV.

- Moderna kommer desuden med uregelmæssige mellemrum, og der kan derfor ikke lægges tider ud så langt frem i tiden som for Pfizer-vaccinen, da vi først skal have en bekræftelse på, at vaccinerne kommer, før vi kan lægge tiderne ud. Den leverance, vi modtager i denne uge, er allerede booket, og derfor har borgere ikke kunnet finde en ledig tid, men vi lægger i løbet af denne uge tider ud for den vaccineleverance, vi modtager i uge 16, forklarer koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen.

Borgere, der er henvist til Moderna-vaccine, opfordres derfor til at holde ekstra øje med ledige tider i nærområdet i løbet af de kommende dage, eller evt. henvende sig til en hotline på tlf. 9944 0717, hvis de har brug for hjælp til ombooking af tiden.

Færre doser Moderna

Region Syddanmark har modtaget 31.800 doser vaccine mod COVID-19 til brug i uge 12 og 13.

  • Pfizer/BioNTech har leveret 23.400 doser den 25. marts.
  • Moderna har leveret 8.400 doser 26. marts.

Begge vacciner vil blive brugt til:

  • Færdigvaccination af borgere over 85 år og borgere over 65 år, der får personlig pleje og praktisk hjælp i hjemmet.
  • Vaccination af borgere i målgruppe 5, 6 og 7. Grupperne består af borgere med særlig øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, uundværlige pårørende til borgere med særlig øget risiko og borgere i aldersgruppen 80-84 år.

De første vaccinationer af målgruppe 8, som er borgere mellem 75 og 79 år. De ældste årgange inviteres først.

I uge 13 modtog Danmark efter planen 87.750 vacciner fra Pfizer, som rummer seks doser hver, mens der var 80.400 Moderna-vacciner, der ikke kan deles i flere doser som Pfizers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce