Annonce
Nordtyskland

Borgere vil blokere depot til atomaffald i Harreslev

Ægteparret Angela og Jörg Wolff har startet det borgerinitiativ, der vil forhindre deponiplanerne.
Modstandere af placeringen af byggeaffald fra de slesvig-holstenske atomkraftværker indkalder til stor demonstration næste lørdag.
Annonce

HARRISLEE: Lørdag er der udsigt til trafikkaos og modstand mod den slesvig-holstenske regerings planer om at deponere svagt radioaktivt affald fra de slesvig-holstenske atomkraftværker i Harrislee klods op ad den den dansk-tyske grænse. Ægteparret Angela og Jörg Wolff står bag de lokale borgerprotester mod planerne og inviterer derfor til kortegekørsel og blokader ved deponiet på Ellunder Weg i Harrisleee den 31. oktober fra klokken 11.

- Vi vil sende det klare signal til politikerne i Kiel om, at de ikke kommer igennem med denne beslutning, siger Jörg Wolff.

Annonce

Lukker i 2022

De sidste tyske atomkraftværker skal være lukket i 2022. Herefter skal værkerne i Slesvig-Holsten demonteres, og affaldet efterfølgende skaffes af vejen. En del af affaldet er rester af selve bygningerne. Og det er dem, man eventuelt sender til Harrislee.


Men al stråling er farlig, selv om den er beskeden.

Angela Wolff, aktivist.


Eksperter understreger, at netop dette affald under ingen omstændigheder er farligt. Strålingen overstiger ikke den almindelige baggrundsstråling, der altid er til stede over alt.

- Men al stråling er farlig, selv om den er beskeden. En oplagring af dette radioaktive atomaffald rummer udløser en uoverskuelig risiko og konsekvenser, der ikke kan omgøres, mener Angela Wolff.

Harrislee er et af fire steder i Slesvig-Holsten, hvor byggeaffaldet kan ende med at blive placeret. Men Jörg Wolff foretrækker en helt anden løsning.

- Man kan simpelthen lade bygningerne stå og kun det udstyr, der befinder sig indendre. Så opstår der ikke noget byggeaffald, og tingene bliver på deres oprindelige placering, påpeger Jörg Wolff.

Efter hans opfattelse haster det ikke med en løsning. I stedet burde politikere, borgere og eksperter nu gå i dialog om bedre løsninger.

Annonce

Alternativer findes

- Alternativerne findes. De er bare ikke blevet fremlagt endnu, mener Jörg Wolff.

Harrislee Kommune protesterer mod planerne fra miljøministeriet i Kiel. Det samme gør samtlige nabokommuner, nemlig Aabenraa, Handewitt og Flensborg. Også deponiet i Harreslev siger nej tak til at tage imod affaldet.

Den slesvig-holstenske regering kan dog via lovgivningen tvinge beslutningen igennem trods den lokale modstand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

Annonce